Заразената жена с „бактерия човекоядец" е оперирана 10 пъти, за да махнат некрозата от крака й

22.10.2024 09:40
Спасиха жена от рядка „бактерия човекоядец“ след къмпингуване на родното Черноморие Снимка: УМБАЛ Бургас

Лекари от Бургас спасиха 61-годишна жена от "бактерия човекоядец". Тя е била на почивка на къмпинг „Силистар". Наранява крака си на шезлонг, но въпреки откритата рана влиза в морето.

Още същия ден кракът ѝ се подува, появят се големи мехури и вдига висока температура. Веднага се отправя към болница, където ѝ е оказана спешна медицинска помощ.

По думите на д-р Калина Цанкова, началник микробиологичната лаборатория в МБАЛ-Бургас, само три пъти в своята практика е срещала тази бактерия.

Тя може да предизвика некротизиращ фасциит, какъвто е случаят с тази пациентка. Много опасно е развитието на сепсис при навлизане в кръвообращението", обясни д-р Цанкова.

„Среща се във водни басейни, особено при преход от сладка към солена вода. Самият растеж е изключително демонстративен в нашата практика и затова на мен лично ми беше много лесно да я разпозная", каза още д-р Калина Цанкова пред бТВ.

„Веднага се свързах с колегите хирурзи, които ми обясниха протичането на инфекцията от една много малка раничка до тези некротични разраствания, които болят", уточни тя.

Жената е постъпила в болницата в сравнително добро общо състояние, но раната е била изключително инфектирана. Лекарите са преценили, че трябва спешна хирургична обработка, за да се стопира раната.

Взели са материал за микробиологично изследване. На следващия ден при отчитане на пробите е назначена тройна антибиотична комбинация за лечение.

Пациентката е оперирана 10 пъти, защото тези некротични участъци, които причинява бактерията на засегнатия крайник, е трябвало да бъдат отстранени. Крайникът е спасен, а състоянието на жената се подобрява", каза д-р Калина Цанкова.

По думите ѝ този случай е изключително рядък и уникален за нашите ширини. Той се описва в научна публикация и ще бъде докладван на конгрес.

Други от Докторе кажи

Пациенти алармират за недостиг на лекарства за трансплантирани

Пациенти алармират за недостиг на лекарства срещу отхвърляне на органи за трансплантирани. Липсата на медикаментите може да се окаже животозастрашаваща

Лекари предупреждават: Антибиотиците стават все по-неефективни

Борбата с бактериите е част от човешката история. С откриването на пеницилина през миналия век продължителността на човешкия живот рязко се увеличава. Благодарение на първия антибиотик можем да

Лекари от "Пирогов" ще консултират безплатно срещу инсулт

Водещи специалисти от университетската болница "Пирогов" ще извършват безплатна оценка на индивидуалния риск от инсулт. Кампанията е по повод 29 октомври - Световен ден за борба с инсулта. Доц

Безплатни прегледи за рак на гърдата в "Александровска"

На 22 и 29 октомври от 12 до 17 ч. специалисти от двете хирургични клиники на Александровска болница (София) ще извършват безплатно мамологични прегледи (мануално и по необходимост ехографско

Китай представи насоки за диагностика и лечение на затлъстяването

Националната здравна комисия на Китай публикува първите насоки, насочени към стандартизиране на диагностиката и лечението на затлъстяването, съобщи Радио Китай

>