Поне един на ден губи 10 000 лв. от измама с инвестиции

22.10.2024 09:00
Октомври е месецът за кибербезопасност.

Схемите са много, всички обещават бързи пари, но при опит да се изтеглят човек разбира, че е загубил всичко

Всеки ден в МВР постъпва поне една жалба от човек, че е изгубил 10 000 лева от инвестиционна измама, а седмично има и суми от порядъка на 50 000 лева. Рекордът от началото на годината е около 500 000 лева. 

Няколко са схемите, по които действат киберизмамниците. Една от тях започва в приложенията за запознанства и социалните мрежи.

Сигналната лампичка е, че жената пише първа или започва да ви следва – в реалния живот това се случва много рядко, освен в апликацията Bumble,  при която това е задължително. В процеса на разговора тя обяснява как е от Китай, но в момента е в Лондон например. Сама разказва, че пътува постоянно, защото е открила страхотен метод за изкарване на пари чрез платформа за печалба от криптовалути. Ако човек се хване, ще изгори с всички вложени средства. В България няма статистика колко мъже са попадали на такава схема, но 12% от всички ползватели на приложенията за запознанства в САЩ са имали среща с подобна измама.

Все по-актуални са и фалшивите реклами в социалните мрежи. При тях се прави огледална страница на сайт на популярна медия. Текстът се сменя с нещо сензационно - например водещ журналист е бил изгонен, защото е разкрил тайната на бързата печалба. Мошениците често превеждат с онлайн алгоритми, което води до нелепи гафове от типа “Би Ти Ви са махнали своята служителка Светослав Иванов”. За разлика от измамите, които тръгват от приложенията за запознанства, в схемите с известни личности се обещават инвестиции в злато, петрол и др. Вътре в текстовете на имитиращите истински медии сайтове има линкове към платформите, в които човек уж ще инвестира. Ако се подлъже да си направи профил, ще вижда как постоянно увеличава печалбите си. Когато поиска да изтегли парите обаче, ще се окаже, че е изгубил всичко. Интересното е, че мошениците са успели да намерят начини да рекламират и през профилите на легитимни известни личности. Такъв е случаят с литовската моделка Кара Лина.

От справките във фейсбук става ясно, че от нейния акаунт е имало над 60 реклами на български език. Общо са над 500, като има и такива на фински, литовски и английски. Имаше и случай с бразилски политик, от чийто акаунт се мамеше на 9 езика. Тъй като рекламите идват от профили с история, изглеждат по-достоверни. По-често обаче промотираните съобщения идват от новосъздадени страници във фейсбук. След доклади те се изтриват, но дотогава може да е късно.

Разклонение на инвестиционните измами с реклами в социалните мрежи са клипове, създадени с изкуствен интелект. При тях популярни личности разказват за огромни печалби, отново в новинарски материали. В клиповете, в които участват и водещи на информационните емисии, на няколко пъти се повтаря името на сайта. За направата на такова менте дори не трябват пари, вече има достатъчно безплатни версии на изкуствения интелект, с чиято помощ се създават подобни ментета, наречени  deep fake.

Най-популярни обаче са измамите, които започват със съобщения в чат приложенията WhatsApp и Telegram. И там се обещава голяма печалба, но този път се инвестира в акции на големи компании като OpenAI –  дружеството зад ChatGPT,  или Apple  например. Схемата следва предишните – в акаунта на човек изглежда, че трупа пари, но когато поиска да ги изтегли, вече са изчезнали. Напоследък актуална примамка е, че инвестициите не се правят от човек, а от изкуствен интелект, който внимателно анализира всичко и не прави грешки. Е, докато човек не реши да си изтегли парите.

Междувременно има и пирамидална схема, при която действително в началото се печелят пари. И тя започва в чат приложенията. При нея се пращат видеа в TikTok или YouTube, които човек трябва да хареса. След първите 15 печели 20 лева. Следват няколко подобни врътки, при които, за да вземеш парите, трябва да вложиш 60 лв. Действително измамниците плащат. Целта е да зарибят хората, които виждат, че получават пари. Така влизат в големите игри, където се искат тлъсти суми. Следва оправдание, че този път е било неуспешно, но следващия ще има гарантирана печалба. Още с първото изгаряне обаче човек вече е загубил повече пари от инвестираните. 

 

Други от От страната и света

Петко Николов: Работи се за насърчаване на българския износ и за привличане на инвестиции

Турция спечели тазгодишната награда на Българската търговско-промишлена палата Основните задачи на икономическите съветници, командировани в Службите по търговско-икономическите въпроси /СТИВ/

Дългът на България за 2023 г. - 22,9 % от БВП

Дългът на България за 2023 г. е в размер на 42 389 млн. лв. или 22,9 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), показват окончателни данни на Националния статистически институт, съобщава БТА

Творчески работилници, забавни игри и хоротека на първото издание на фестивала „МладиТЕ заедно"

На 26 октомври (събота) от 16 ч. на площад „Свобода" в Русе ще се проведе първото издание на младежкия фестивал „МладиТЕ заедно", организиран от Младежкия парламент към Общински младежки дом – Русе

Задържаните при полицейската акция в Сливенско са вече шестима

Специализираната полицейска операция по противодействие на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите, както и противодействие на конвенционалната престъпност продължава на

Разбиха наркооранжерии в Костинброд и Пирдоп

Две наркооранжерии разкриха криминалистите от районните управление в Костинброд и Пирдоп, съобщиха от пресцентъра на ОД МВР София. Разследването по първия случай е започнало в началото на проведената

>