Прокуратурата разследва ютюбъра Любомир Жечев за филма за схемата "Исторически парк"

21.10.2024 21:43
Любомир Жечев СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

След сигнал на "Исторически парк" варненската прокуратура е образувала досъдебно производство за финансова измама срещу ютюбъра Любомир Жечев за филма му, който описва схемата около построяването на "Историческия парк" край Варна. Информацията бе съобщена от самия автор на филма.

Странното развитие около филма е съобщено от Жечев във видеоклип, качен в социалните мрежи. Той обяснява, че прокуратурата във Варна проверява "по какъв начин са събрани парите за направата на филма".

Образуването на досъдебно производство означава, че варненската прокуратура смята, че са събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление, пише Mediapool.

Икономическа полиция във Варна извиквала на разпит зрители, купили си билет за някоя от прожекциите на "Исторически парк - Царството на Освободителя", за да бъдат питани защо са ги закупили.

В сигнала се твърди, че хората, които са си купили билет за филма на Жечев, са били измамени, защото всъщност са искали да ги инвестират или дарят в полза на парка. Досъдебното производство е по чл. 209 от Наказателния кодекс, който дава възможност за налагане до 6 години затвор за финансова измама, и предвиждащ една до шест години затвор.

Филмът "Исторически парк - Царството на освободителя" разказва историята на "Исторически парк" и неговия изпълнителен директор Ивелин Михайлов, включително и чрез интервюта с бивши и настоящи членове на общността около парка. Филмът се фокусира върху обвиненията, че паркът всъщност е Понци схема, основана на незаконна продажба на акции и масово теглене на потребителски кредити от физически лица.

От своя страна Михайлов и представителите на "Исторически парк" твърдят, че дейността им е изцяло законна и те са жертва на репресии.

В дните преди премиерата на филма представители на парка поискаха от Жечев да спре прожекцията, защото оттеглят позволението си да участват в него, макар кадрите с тях вече да са били записани с тяхно знание, а самият филм да е бил готов. Филмът бе прожектиран пет пъти преди да бъде качен в интернет.

Няколко часа преди тези събития филмът на Жечев беше свален от Youtube само ден, след като беше качен са свободно гледане в платформата. 

Любомир Жечев все пак намери начин да качин филма в друга платформа и той отново е достъпен за свободно гледане. В началото на видеото Жечев прави кратко обръщение, в което казва, че "Исторически парк" е направил всичко възможно, за да може зрителите да не гледат филма.

Други от От страната и света

Зарязани мъже отвличат, бият и плашат с убийство своите бивши

От август 2023-а тези случаи също са домашно насилие Жена е отвлечена и жестоко пребита от бившия си приятел. Друга е избягала след месеци тормоз, но насилникът я намерил в съседен град и я

Български астронавт на хоризонта след посещение на шефа на НАСА у нас

В миналото смятаха Бил Нелсън за сенатор "сухар", а той провокира Златния век на космическите изследвания Харизматичният лидер призова студентите да учат здраво, да участват в изследвания

Агония по делото за прегазения Филип: Свидетели отказват, водят принудително петима в съда

От "Ангели на пътя" се срещнаха с вътрешния министър Атанас Илков преди делото, той обеща повече контрол, глоби и лаборатории Когато стигнахме до автомобила, блъснал момчето

Атанас Запрянов: Трябват подготвени хора да оперират със сложните оръжейни системи

„Модернизацията и превъоръжаването на Българската армия е много важен процес. Дълго време това беше основен приоритет в нашата отбранителна политика. Разбира се, той остава като приоритет

Ердоган загуби най-големия си враг - изгнаникът Гюлен почина на 83 г. в САЩ

Анкара обвини духовника, че стои зад опита за преврат през 2016 г. Живеещият в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен, дългогодишен яростен съперник на Реджеп Ердоган, почина на 83 години

>