Учителите изтощени – с петиция искат в пенсия по-рано като шофьорите

22.10.2024 07:30
Учителите у нас са над 86 хил., но липсват кадри за специалности като математика и природни науки. СНИМКА: ГЕОРГИ ПАЛЕЙКОВ

Търновска преподавателка, изгубила за кратко няколко колеги: Сега не я доживяваме

Директори обаче предупреждават, че ще останат без кадри, а и много колеги не искали да спират работа

Учителите да могат да се пенсионират при по-тежката - втора категория труд. Това искане на преподаватели и техните синдикати набира гласност през последните дни. 4 години при втора категория ще им се зачитат за 5 при трета, ще могат да се оттеглят и на по-ранна възраст. Втора категория са например шофьорите на големи камиони и на градския транспорт.

Учителите и сега имат възможност да се пенсионират по-рано през Учителския фонд - жените на 59 г. и два месеца, а мъжете на 61 г. и 7 м., напомни социалният министър Ивайло Иванов.

Втора категория ще намали още изискванията, съответно възрастта ще падне на 55,8 години и 59,2 години. (Виж в инфографиката  кой на колко години се пенсионира в България.)

Предложението сега тръгна от великотърновската учителка Незабравка Апостолова, която започна петиция. Зад каузата ѝ стои и нещо твърде лично - през последните няколко години педагожката в СУ “Емилиян Станев” с 34 г. стаж е загубила няколко свои колеги.

Започнах петицията, след като преди 10 дни си замина колега, който не доживя до пенсия, а гореше в тази работа. От няколко години поставям въпроса за крайното учителско изтощение, работим с много хора. Който не работи в системата, не може да разбере, че ние сме посредник между родители и ученици, учители и ученици. В обществото се е наложило мнението, че учителите получават големи заплати и ваканции и нищо не работят, мотивира борбата си за по-ранно пенсиониране Апостолова. Тя е преподавател по български език и литература.

Според нея системата у нас оценява работата на учителите единствено по оценките на учениците на изпитите, по портфолиото и десетките сертификати от безсмислени обучения, но не може да измери всеотдайността, посвещаването, сълзите - от благодарност или безсилие.

Досега 7857 души са подкрепили петицията. Апостолова е категорична, че няма да напусне системата, а ще се бори за правата на учителите, защото я бива в това.

“Учителите не са на единно мнение. Някои искат да се пенсионират, други категорично не, защото за тях това

означава да излезеш от истинския живот

Вярно, едни са по-жизнени, други не чак толкова”, коментира обаче директорът на столичното 51-о СУ Асен Александров, шеф на сдружението на директорите. И той напомни, че сега учителският пенсионен фонд позволява да спрат работа 3 години по-рано, но без добавката, която иначе вземат от фонда. “Малко колеги се възползват от това, само един-двама. Има доста, които работят като пенсионери. Да не говорим, че нямаме кадри в специалности като математика и природни науки”, допълнва Александров.

Още преди месеци 11 хил. учители са подкрепили предложението за втора категория труд, контрира лидерът на синдикат “Образование” към “Подкрепа” Юлиян Петров. “Прегарянето в професията е голямо. Българският учител е уморен от

голямата бумащина

и несвойствените задължения”, каза той и призова да се намерят компенсаторни механизми, сред които е и втората категория.

Около 86 500 души са учителите у нас. Правото да прекратят работа по-рано получиха от началото на 2021 г., ползват го по лична преценка, но без пожизнената добавка от Учителския пенсионен фонд, който се формира от вноски на преподавателите. Така губят по 0,33 на сто от пенсията за всеки месец от осигурителния им стаж. От години от синдикат “Образование” предлагат ползвалите ранно пенсиониране да вземат поне 1/2 добавка.

Пари от фонда сега получават 36 847 души,

показва статистиката на НОИ за първите 6 месеца на т.г.

Средната им пенсия е близо 915 лв., а средната добавка от Учителския фонд е по 174,63 лв. месечно. Жените вземат средна пенсия 903,95 лв. със 175,36 лв. добавка, а мъжете - 1023,04 лв. пенсия, но добавката им е по-ниска (167,34 лв.).

От ранно пенсиониране без добавката са се възползвали 1547 учители. Размерът на пенсията им е определен по общия ред за изчисляване на пенсия за осигурителен стаж и възраст, но се намалява с 0,1 на сто за всеки недостигащ месец. Така средната им пенсия е 981,44 лв., като мъжете взимат 1038,55 лв., а жените 970,85 лв. Средно им остават около 38 месеца до навършване на нужната възраст.

Само 162 са учителите, които са имали нужния преподавателски осигурителен стаж и са се пенсионирали след навършване на общата възраст. На тях им се изплаща пенсия в пълен размер от Учителския фонд до навършване на възрастта по чл. 68, ал. 3, а след това започва да се изплаща от фонд “Пенсии”. Те получават средно на месец по 823 лв., но мъжете взимат 1078 лева, а жените - 812 лева.

В същото време през първите шест месеца на годината

едва 30 българи са се пенсионирали при условията на втора категория

В нея влизат шофьори на автобуси и тролейбуси и ватмани, машинисти и помощник локомотивни машинисти, циркови артисти, оркестранти на духови инструменти, работещи с опасни химикали, лакове, бои и каучукови смеси и други. Общо 24 525 души получават пенсии за работа във втора категория.

29 998 пък са натрупали стажа си само в условията на най-ниската - трета, по данни от края на миналата година.

Други от Просветни

Министерството на образованието с модул за справяне с бърнаута

Министерството на образованието е разработило модул, в който всеки учител може да се регистрира, за да потърси помощ за справяне с професионалния стрес и бърнаута. Според просветния министър проф

"Лошият" в клас: какво (не) могат учителите, какво (не) искат родителите (Графика)

Като на съдебен процес е - невинен до доказване на противното. Учителят трябва да направи 25 неща, преди да накаже недисциплиниран Идея: няколко дни детето да учи само̀ вкъщи Ученици се биха в

Цоков: Националният музей на образованието вече половин век е мост между миналото и бъдещето

Националният музей на образованието вече половин век е мост между миналото и бъдещето. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на тържеството за 50-годишния юбилей

Министър Цоков: Над 4000 ученици придобиват умения чрез проект на МОН

Над 4 000 ученици придобиват умения чрез практики в рамките на проект на МОН за модернизиране на професионалното обучение. Това съобщи министърът на образованието и науката проф

Българска ученичка е световeн шампион на олимпиада по английски език

Шестокласничката Мира Косева спечели титлата „Глобален победител" на международната олимпиада по английски език Kangaroo Global Linguistics 2024 г. Тя спечели първо място в ниво A1 и завоюва

>