Все ви е студено? Проверете си желязото, захарта, витамин В12, хормоните

22.10.2024 03:00 Любомира Николаева

Една от безспорните физиологични разлики между мъжете и жените е, че при една и съща околна температура и равностойно топли дрехи на жените базово им е по-студено. Главно защото имат по-малко мускули и телата им произвеждат по-малко собствена топлина. Но и защото женският хормон естроген, който участва в сексуалното и репродуктивното развитие, прави жените с по-нисък праг за понасяне на студ. Поднорменото тегло пък, което все още е по-разпространена мания сред жените, но настъпателно превзема и мъжката част, понижава телесната температура, отнема топлината от тялото и намалява притока на кръв към ръцете и краката.

Причината за вашето треперене може да е и толкова прозаична като пушене на фона на заболяване на кръвоносните съдове или липса на движение, при което се забавя метаболизмът.

Извън това има хора, на които винаги им е леко студено, и такива, които все си треперят, ако не са облечени с поне един кат повече от останалите. Възможно е да имате ниско телесно тегло или да не получавате достатъчно хранителни вещества или калориите, от които тялото ви се нуждае. Но може да е неразпознат знак за сериозни здравословни проблеми, свързани с нарушения на кръвосъсирването, атеросклероза (стесняване на кръвоносните съдове), болест на Рейно, при която притокът на кръв към ръцете и краката е ограничен.

За симптома вечен студ си има лесно обясними за лекарите причини, които обаче са тайна за повечето хора. Елементарни изследвания може да послужат за ориентир какво стои в основата и да насочат към правилния медицински специалист за решаване на проблема.

Анемия

Това е състояние на дефицит или непълноценност на червените кръвни клетки, наречени еритроцити. Има различни видове анемия, но тенденцията да усещате студ е често срещан симптом за всяка от тях. Недостатъчен брой здрави еритроцити води до кислороден глад. Червените клетки дължат цвета си именно на хемоглобина, който пренася кислорода. Съпътстващи симптоми освен усещането за студ са изразена умора, слабост, учестен пулс, бледост и чувство за недостиг на въздух. Едно елементарно изследване на кръвта насочва дали има проблем с еритроцитите.

Наднормена кръвна захар

Ако не получавате достатъчно хранителни вещества или калориите, от които тялото ви се нуждае, може да ви е студено просто от недояждане. Но ако наред с това имате постоянно усещане за глад и се изкушавате до безпомощност от сладкиши, зъзненето ви може да е симптом на сериозни здравословни проблеми като диабет. Скоро пускали ли сте си изследване за кръвната захар в кръвта? Проверете се, преддиабетът и същинското заболяване може да протичат скрито в началото, тъй като човек не търси лекар, понеже нищо не го боли. В късен етап на живота с висока кръвна захар студът може да е свързан с бъбреците. Увреждането им в резултат на диабет е известно като диабетна нефропатия. Един от симптомите на диабетната нефропатия е постоянното усещане за студ.

 Недостиг на витамин B12

Това е веществото, което помага на тялото да произвежда червени кръвни клетки, да поддържа състоянието на нервите, да синтезира ДНК и да изпълнява много други функции за доброто здраве. Усещането за студ през цялото време може да е симптом на дефицит на витамин B12.

От това състояние са най-застрашени вегетарианците и веганите, тъй като В12 се намира основно в месото и храните от животински произход - черен дроб, риба, яйца, мляко и млечни продукти. При недостиг проблемът се решава с промяна на диетата или прием на хранителни добавки, в най-тежки случаи - с инжекции.

Задрямала щитовидна жлеза

Тази красива жлеза с форма на пеперуда в основата на шията участва дейно в контролиране на метаболизма. Зад популярния термин, който обаче е труден за кратко дефиниране, се крият химичните реакции в тялото за осигуряване на енергия. Ако тази жлеза не произвежда достатъчно хормон или ако тялото не преработва добре секретираното вещество, се развива хипотиреоидизъм.

Подобно на диабета и свързания с него дисбаланс на кръвната захар, и при намалената функция на щитовидната жлеза и дефицит на нейните хормони човек дълго може да чувства дискомфорт, без да знае за заболяването си.

Ендокринологично изследване ще даде насоки дали проблемът е свързан с пеперудообразния орган. Ако е така, излишно сте се борили с постоянното чувство за студ. Решението е просто и ще ви отърве от обичайните дебели дрехи, заради които ви се подсмихват. Лекарят ще ви изпише медикамент, който ще коригира липсата на хормона. Така ще се решат и другите съпътстващи забавената работа на жлезата проблеми. С нормализирането на терморегулацията ще си отидат и косопадът, сухата кожа, умората и нередовната менструация при жените.

Озадачаващо може да бъде едновременното усещане за студ и изпотяване. Обикновено причината за това е реакция на стрес, тревожност, пристъпи на паника или други видове психически дистрес.

Други от Сила за живот

Учени: Древно ДНК ни кара да търсим сладко и хляб

Ново проучване показва, че хората, които се борят да намалят приема на въглехидратни храни, са "виновни", че в тях все още се крие древна ДНК, съобщава ЮПИ

Добре ли е да пропускаме обяда

Британският крал Чарлз III го прави цял живот, но се отказа заради лечението си от рак Заради забързания начин на живот много хора пропускат да обядват днес

Червеното месо уврежда бъбреците: как да се храним правилно след 40

Червеното месо е един от най-препоръчваните източници на протеини. 100 грама от този продукт съдържат 26 грама протеин, 0 въглехидрати и само 3,5 грама мазнини

Ново проучване: Трансплантацията на бъбрек при хора с ХИВ е безопасна

Хората с ХИВ могат безопасно да получават дарени бъбреци от починали донори с вируса, сочи мащабно проучване, цитирано от Асошиейтед прес. Изследването се провежда в момент

Психиатър за следродилната депресия: Грешката е, че жените чакат да премине от само себе си

"Много е трудно, това са биохимични процеси и грешката при повечето хора е, че чакат това състояние да премине от само себе си. Колкото по навреме се потърси помощ, толкова по-добре

>