Агония по делото за прегазения Филип: Свидетели отказват, водят принудително петима в съда

21.10.2024 22:00 Цветелина Танкинска
37-годишният Петър Тодоров е обвинен за смъртта на 15-годишния Филип.
Роднините на Филип заедно със сдружение “Ангели на пътя” протестираха пред Съдебната палата.

От "Ангели на пътя" се срещнаха с вътрешния министър Атанас Илков преди делото, той обеща повече контрол, глоби и лаборатории

Когато стигнахме до автомобила, блъснал момчето, от него слизаше дама с дете. Изкарваше го от задната седалка. Говореше по телефона. Попитах я: “Вие ли шофирахте?”. Не отговори нищо. Казах , че има ударено момче. Попита ме - “то добре ли е?”. После чу от хората наоколо, че е зле. Не видях шофьора.

Това разказа свидетелката Радина Живкова на последното заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип Арсов. Ученикът беше прегазен на пешеходна пътека на централната столична улица “Гурко” миналия септември. Обвинен за смъртта му е 37-годишният Петър Тодоров. Според експертизите

мъжът е шофирал с 88 км/ч и с над 2 промила алкохол в кръвта

Делото продължи в понеделник с разпити на двама свидетели. Пред магистратите едната от тях - Радина Живкова, си спомни, че във фаталния ден вечеряла с годеника си в заведение на ул. “Шишман” и чула силен звук.

Видях сблъсък и едно летящо тяло - обясни тя пред магистратите. - Веднага скочихме, защото мислехме, че колата бяга. Движеше се бързо. Чух форсиране на двигател след удара. Започнахме да тичаме и почти бяхме стигнали до ул. “Раковска”, когато забелязахме, че автомобилът е отбил. Съпругът ми дойде, говореше със 112. Тръгнахме обратно към заведението и видяхме тялото на тротоара. Имаше хора, струпани около него, допълни Радина.

Тя си спомни още, че жената с детето от автомобила, блъснал Филип, влязла в тоалетната на заведението.

След това излязохме заедно. Застана близо до тялото на момчето, но казах да се свие, за да не гледа малкото дете с нея. Дойдоха линейка, полиция, медии. Ние си тръгнахме, разказа още тя.

По нейни спомени имало човек, който опитал да окаже първа помощ на блъснатия Филип.

Другият свидетел - Илиян Илиев, разказа, че във фаталния ден с негов колега от СДВР били изпратени на произшествието. Там вече имало техни колеги от 1-о районно, но и от други отдели в сектора им.

Веднага изготвихме необходимите документи - обясни пред съда Илиев. - По данни на колегите от районното и Пътна полиция, които бяха преди нас там, в автомобила е имало и жена, но аз лично не съм я видял, допълни той. 

Преди делото за смъртта на Филип да започне, от сдружение “Ангели на пътя” се срещнаха с министъра на вътрешните работи Атанас Илков. Представиха му исканията си за по-бърза криминалистика, повече лаборатории за тестове, по-тежки и бързи наказания, по-високи глоби, завишен контрол, отнемане на свидетелствата за управление на системни нарушители на пътя.

Родителите, загубили децата си при катастрофи, настояха и

да продължи отнемането на автомобилите на пияни и дрогирани водачи

А също и да се прилага за шофьори, превишаващи допустимата скорост. За системните нарушители поискаха да полагат общественополезен труд.

От “Ангели на пътя” изразиха несъгласието си със законовите изменения 17-годишните да имат право да шофират дори с придружител.

Министър Илков увери, че МВР ще съдейства с всичко необходимо за намаляване на “пътния травматизъм”. От срещата с него родителите отидоха на пореден протест пред съдебната палата, докато вътре продължава делото за смъртта на Филип.

Преди началото му майката на момчето Николина Петкова коментира пред медии: Нещата се бавят с изслушването на свидетелите.

Агонията продължава на всяко едно заседание, на което ние сме принудени да слушаме как убиецът му форсира двигателя преди пешеходната пътека, вместо да намали, каза Петкова.

А Петя Иванова от сдружение “Ангели на пътя” разказа, че жената, която се е возила до Петър Тодоров, отказва да даде показания.

Ще сезираме прокуратурата тя да бъде призована като съучастник в убийството на Филип, допълни Иванова.

Делото продължава на 19 ноември с разпит на свидетели. Петима от тях ще бъдат доведени принудително следващия път. Съдът глоби други двама с по 200 лв.

Други от От страната и света

Зарязани мъже отвличат, бият и плашат с убийство своите бивши

От август 2023-а тези случаи също са домашно насилие Жена е отвлечена и жестоко пребита от бившия си приятел. Друга е избягала след месеци тормоз, но насилникът я намерил в съседен град и я

Български астронавт на хоризонта след посещение на шефа на НАСА у нас

В миналото смятаха Бил Нелсън за сенатор "сухар", а той провокира Златния век на космическите изследвания Харизматичният лидер призова студентите да учат здраво, да участват в изследвания

Прокуратурата разследва ютюбъра Любомир Жечев за филма за схемата "Исторически парк"

След сигнал на "Исторически парк" варненската прокуратура е образувала досъдебно производство за финансова измама срещу ютюбъра Любомир Жечев за филма му

Атанас Запрянов: Трябват подготвени хора да оперират със сложните оръжейни системи

„Модернизацията и превъоръжаването на Българската армия е много важен процес. Дълго време това беше основен приоритет в нашата отбранителна политика. Разбира се, той остава като приоритет

Ердоган загуби най-големия си враг - изгнаникът Гюлен почина на 83 г. в САЩ

Анкара обвини духовника, че стои зад опита за преврат през 2016 г. Живеещият в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен, дългогодишен яростен съперник на Реджеп Ердоган, почина на 83 години

>