Бил Нелсън пред студенти в СУ: В златната епоха на изследването на Космоса сме

21.10.2024 18:42
Бил Нелсън Снимка: Екс/ @SenBillNelson

Това е златната епоха на изследването на Космоса и всички вие ще бъдете част от нея, каза днес директорът на НАСА Бил Нелсън пред студенти в Аулата на Софийския университет (СУ) ''Св. Климент Охридски''. Той изнесе лекция в рамките на събитието ''Ало, Космос! Говори НАСА!'' – ''Поколението Артемида: Как международното сътрудничество ще подхрани нашето пътуване до Луната и отвъд нея''. Лекцията е част от програмата на посещението на директора на НАСА в България и Румъния.

''Искам да ви окуража, че това е вълнуващо време да бъдете включени в космическа програма. България има всички основателни причини да притежава космическа икономика. Това ще помогне за развитието на професии, ще подобри вашия народ'', каза Бил Нелсън.

По думите му именно поколението "Артемида" е това, което ще може да пътува до Марс и отвъд. Бил Нелсън отбеляза, че всички заинтересовани в областта на науките, свързани с изучаването на Космоса, трябва да са наясно, че в основата на успешното му изследване, са човешките взаимоотношения и възможността хората да работят заедно по мирен начин.

''Има толкова много неща, които се случват в момента – не са само полетите в Космоса, ами и всички научни изследвания за Космоса, за това кои сме ние и откъде идваме'', обясни директорът на НАСА, цитиран от БТА.

Бил Нелсън акцентира върху ползите от образованието по наука, технологии, инженерство и математика, и ролята на младите хора като представители на поколението ''Артемида'' – определението, което НАСА използва за следващото поколение изследователи на Космоса.

Кратки приветствия направиха проф. Ренета Божанкова, зам.-ректор на Софийския университет, д-р Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб в България, както и Кенет Мертен, посланик на САЩ в България.

Проф. Божанкова приветства присъстващите от свое име и от името на ректора на Софийския университет – проф. Георги Вълчев. 

''Посрещането на директора на НАСА, Бил Нелсън, е повод да погледнем към надеждите на поколението "Артемида", да се опитаме да ги подкрепим и да им покажем най-добрите примери за това как стремежът към сътрудничество и преуспяване може да води буквално към звездите'', отбеляза проф. Ренета Божанкова.

''Ако има една организация, която целият свят асоциира с Космоса, това е НАСА'', отбеляза президентът на Атлантическия клуб в България – д-р Соломон Паси. Той изрази увереността и надеждата си за продължаване на доброто сътрудничество на Атлантическия клуб в България с НАСА чрез помощта на Посолството на САЩ в България както през 2025 година, така и след това.

Посланикът на САЩ в България - Кенет Мертен, имаше честта да представи лектора Бил Нелсън пред гостите в Аулата на СУ "Св. Климент Охридски".

Директорът на НАСА разказа ситуации от личните си пътувания в Космоса, сподели информация за последните технологии, които се разработват, за очакваните открития в най-скоро време, както и за сътрудничеството между космонавти и астронавти в Международната космическа станция. Бил Нелсън обясни на младежите как и откъде да се информират за случващото се на планетата Земя и в космическото пространство около нея. 

Присъстващите студенти и ученици имаха възможността да зададат своите въпроси към госта.

Директорът на НАСА Бил Нелсън е на посещение в Румъния и България. Визитата му започна в четвъртък, 17 октомври. Целта на посещението е продължаване на усилията за задълбочаване на международното сътрудничество и насърчаване на мирното използване на Космоса. Румъния и България са подписали споразумението ''Артемида'', дефиниращо основни принципи за мирно изследване на Космоса. Нелсън ще се срещне с висши официални лица от двете страни.

Румънският премиер Марчел Чолаку се срещна на 17 октомври с директора на НАСА. Двамата обсъдиха Стратегическото партньорство между Румъния и САЩ, както и дългогодишното сътрудничество между двете страни по въпроси, отнасящи се до космическото пространство, съобщи Аджерпрес.

По време на пътуванията си до двете страни Нелсън обсъжда значението на международните партньорства и сътрудничество в Kосмоса, включително трансатлантическите отношения с НАСА.

В края на миналата година България стана 32-рата държава, която се присъедини към споразуменията ''Артемида'' за стратегическо международно партньорство в областта на космическите технологии. Подпис под споразумението сложиха тогавашният български министър на иновациите и растежа Милена Стойчева и генералният директор на НАСА Бил Нелсън.

Други от От страната и света

Само в "24 часа" на 22 октомври - Гроздето супер заради жега + суша, но виното 10% по-скъпо

Само в "24 часа" на 22 октомври четете: Купуват по-малко бензинови коли, но качват цени, за да стигнат тези на ток За производителите на автомобили в Европа предстои "Есен на ужаса"

Как да се справяте с колега самохвалко и защо това е пасивно-агресивно поведение

Не му бъдете възхитена публика и ще го лишите от най-голямото му удоволствие "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие

Зарязани мъже отвличат, бият и плашат с убийство своите бивши

От август 2023-а тези случаи също са домашно насилие Жена е отвлечена и жестоко пребита от бившия си приятел. Друга е избягала след месеци тормоз, но насилникът я намерил в съседен град и я

Български астронавт на хоризонта след посещение на шефа на НАСА у нас

В миналото смятаха Бил Нелсън за сенатор "сухар", а той провокира Златния век на космическите изследвания Харизматичният лидер призова студентите да учат здраво, да участват в изследвания

Агония по делото за прегазения Филип: Свидетели отказват, водят принудително петима в съда

От "Ангели на пътя" се срещнаха с вътрешния министър Атанас Илков преди делото, той обеща повече контрол, глоби и лаборатории Когато стигнахме до автомобила, блъснал момчето

>