Пета година климатикът най-евтин за отопление през зимата. Народът го оцени – вече е възпят в оди и чалга (Графики)

21.10.2024 15:41 Марияна Бойкова

Най-скъпо е отоплението с дневна електроенергия и с обикновени, а не енергоспестяващи уреди

За пета поредна година климатик клас А е най-евтин за отопление през зимата. Това показват сметките на Агенцията за устойчиво енергийно развитие, която, по молба на “24 часа”, изчисли колко струва зимата с различните енергоизточници.

От 2019 г. до днес той държи приблизително стабилна цена - към 7 стотинки на киловатчас. По цени на електроенергията от 1 юли 2024 г. топленето с този уред струва 7,8 ст. за квтч.

Че този източник на топлина е изгоден, се усети от хората. Някои натури с афинитет към ромските ритми, а други към поезията го и възпяха. Дори има ромски оркестър “Климатик”. Е, високото изкуство още не е открило в него своето вдъхновение.

В ода за климатика, поствана във фейсбук, на фреона е определена ролята на Жулиета, авторът пък копнее да прегърне външното тяло на уреда, което да го заскрежи до бяло. Стиховете са писани в летните жеги и климатикът е възпят в охлаждащата му функция.

Уредът е възпят и от “Ку-ку бенд”: “Да не мъчим климатика, вкъщи грея сам”.

Във видео с ромски напеви пък

лирическият герой е климатикът като отоплителен уред, лошите са духалките

Авторът се обръща сърдито към тях да не се правят на климатик.

Ако оставим настрана двусмислието, ромският чалгар е много прав. Духалките са гълтачи на ток, трудно ще стоплят студена стая, но пък яко ще надуят сметката.

Пред климатика по ниска цена за отопление, най-вече на къща, е термопомпата въздух-вода. Цената на киловатчас при нея излиза 5,8 ст. Само че такива термопомни имат сравнително малко домакинства, тъй като струват между 6300 до над 18 000 лв.

Те са и най-разпространените термопомпи на пазара, използват енергията на въздуха дори при близки до нулата и минусови температури, той прехвърля топлината на фреон, който пък загрява вода и тя отоплява радиатори.

Смяташе се, че този вид отопление е по портфейла на заможните хора, които могат да си позволят инвестиция от 20 хил. лв. Но в интернет има оферти за термопомпи вода-въздух от 3000 до 7000 и 12 000 лева.

Експертите на агенцията направиха сметки колко ще струва зимата както с вече изплатени уреди, така и с нови инсталации с различни източници на енергия - ток, парно, дърва, въглища, газ, газьол (виж таблицата).

В цените за отопление с нови уреди са включени разходите както за енергията, така и тези за купуването и монтажа

на съответните отоплителни уреди (котли, печки, радиатори и т.н.), разпределени върху годините за експлоатацията им. Не са калкулирани само изплащането на заеми, разходите за текущ ремонт и други.

При вече изплатили се уреди в цените са включени само разходите за енергията за отопление.

Ако сравним цената за отоплене от 5,8 ст. за квтч на вече изплатена термопомпа с тази на нова с калкулираната инвестиция в нея, тя ще излезе 13,10 ст. за киловатчас, или двойно повече. Така че само заради разходите за покупката този уред остава на второ място по цена.

При нов климатик с калкулирана инвестиция в цената жилището ще се отоплява срещу 11,10 ст. за киловатчас. Или излиза, че

и да е току-що купен, той отново е най на сметка

Разбира се, не трябва да изключваме факта, че регулираната цена на електроенергията се променя в последните години с малки стъпки и точно това направи тока, използван от енергоефективни уреди, най-желания.

Веднага след тока с климатик се нареждат дървата за огрев - 11,4 ст., и въглищата - 11,6 ст., но при условие че са вече изплатени. Новите печки вдигат цената и киловатчас на дърва вече струва 13,4 ст., а на въглища - 13 ст. В цените на твърдите горива не са включени само разходите за транспорт.

Заради фините прахови частици, които отделят печките на твърдо гориво, много от старите бяха подменени или с нови по-екологични, или с климатици, без хората да плащат за тях, така че при тях си остава първата цена.

Газът е на 5-о място

по цени от 1 юли т.г. - струва 14,6 ст. за киловатчас при вече изплатено оборудване. При ново тя става 14,2 ст.

Във втората графика е показан танцът на цените от 2019 до 2024 г. на различните енергоизточници. В нея се вижда невероятният скок на природния газ през 2022 г., когато “Газпром” спря доставките си за България. Цената на газа и на отоплението с него тогава отбелязва рекорден ръст, през септември беше 353,21 лв. за мегаватчас, след което към лятото на 2024 г. се връща близо до нивата си от 2019-а.

Следват екопелетите и пропан-бутанът и чак тогава е парното, което е осмо в класацията. Междувременно столичната топлофикация обяви, че

в понеделник пуска парното в София

Абонатите трябва да отворят докрай винтилите на радиаторите си.

Отоплението с центарлно парно струва 17,3 ст. за киловатчас при изградена и изплатена инсталация и радиатори. При нови е 19,1 ст. В цената на топлинната енергия са включени загубите в радиаторите и в инсталацията. Не са включени обаче

разходите за общите части на сградата. С тях парното излиза с около 20-25% повече

От показаните видове отопление за целия период (от 2019 до 2024 г.) най-висока е цената с дневна електроенергия с обикновени електрически печки, а най-ниска е, когато се топлим на ток с климатик през деня.

Отоплението с обикновени електрически печки (които не са енергоефективни) с дневна електроенергия, по цени от 1 юли, струва 23,3 ст., следвана от нощния ток - 18,6 ст.

През октомври, в сравнение с юли 2024-а:

4 цените за отопление за домакинствата с електроенергия (чрез климатици или директно) както и на топлинната енергия от топлофикационните дружества остават непроменени, те се определят един път в годината:

4 с 6-7 % нарастват цените на отоплението с природен газ и дърва за огрев и с около 10-12% процента намалява цената на отоплението с вносни въглища, отбелязват експертите.

Да вземем едно средно за българите жилище - апартамент от 70 кв. м.

По изчисленията на Евростат (виж графиката)

при несанирана сграда ползваната енергия е 200 киловатчаса на квадратен метър

При изолация на сградата и сменена дограма се потребяват 105 квтч на кв. м. Сграда клас B е с разход на енергия от 90 квтч/кв. м.

В несанираната сграда въпросният апартамент от 70 кв. м ще ползва 14 хил. киловатчаса на година. Обиковено за отопление отиват 62,8%, което прави 8792 квтч на година.

Или това неизолирано жилище, ако се отоплява с климатик, ще плати 685,77 лв. за година за отопление. Ако приемем, че зимата е от ноември до април, то месечното плащане ще бъде 114,29 лв.

Отоплението с газ за този апартамент ще бъде 1160,54 лв., или за шест месеца по 193,42 лева.

Ако сградата е топлофицирана и собствениците на това жилище не са спрели вентилите, то сметката ще бъде 1503,43 лв., или по 250,57 лв. на месец.

Ако тези 70 кв. м се отопляват с обикновени електроуреди, то приемаме, че нощният ток е 1/3 от общото потребление, или от тези 8792 квтч. Тогава сметката за дневна енергия е 1365,84 лв., а за нощна - 544,98 лв. Общо това прави 1910,82 лв., или за един зимен месец - солидните 318,47 лв. Само че малко домакинства вече ползват енергонеефективни уреди.

Изолацията и дограмата свалят наполовина потреблението на енергия, а оттам и сметките.

При сграда клас B, каквито трябва да са новопостроените сгради, зимните плащания са доста по-малки.

Към разходите за отопление се добавят и други енергийни харчове.

Според европейската статистика средностатистическият европеец за този апартамент ще изразходва 14,5% от ползваната от него енергия за осветление и за уреди. За подгряване на водата ще отидат още 15,1 на сто, а за готвене - 6,1%. Сметнато е, че охлаждането през лятото отнема 0,4% от ползвания ток.

Сметките са ориентировъчни, тъй като всяко потребление е индивидуално.

Дървата нагоре с 10% за 1 г.

Многобройните български домакинства, които се отопляват с дърва, ще бъдат неприятно изненадани, щом започнат да обикалят складовете в търсене на дърва за предстоящия отоплителен сезон.

Цените, обявени от държавните горски стопанства, са около 8-10% по-високи от 2023-а, а не 20% по-ниски, както нареди в началото на годината земеделското министерство.

През февруари ведомството, управлявано тогава от Кирил Вътев, обяви, че през следващия отоплителен сезон (зимата на 2024/2025 г.) дървата за огрев от държавните предприятия трябва да поевтинеят с 1/5 спрямо миналата есен, за да се облекчи финансовото положение на хората.

С дърва и въглища се отопляват над 60% от домакинствата, защото централно парно имат под 20 на сто, още толкова разчитат на климатици или друг вид отопление с електричество. От тези на твърдо гориво поне половината използват дърва.

Данните на НСИ за второто тримесечие показват, че между първите три месеца на годината и следващото тримесечие действително има силно намаление на цените на дървесината за огрев, която се продава на физически лица.

Най-евтината - иглолистната, когато се продава на корен, т.е. клиентът сам си отсича дървото, това лято струва 30,45 лв. за кубик, а 3 месеца по-рано е била 45,38 лв. Но по същото време миналото лято е струвала 27 лв., т.е. ако човек си я купува накуп за целия сезон, ще е с 10% скок.

Това обаче не е крайната цена за клиента, а тази на производител на горските стопанства. Същата дървесина според ценоразписа например на държавното горско стопанство “Болярка” във Велико Търново се продава по 74 лв. за кубик

Широколистната е още по-скъпа - 47,37 лв. цена на производител в момента, а миналата година по същото време е била 44 лв., или 6% поскъпване. (24часа)

Други от От страната и света

Зарязани мъже отвличат, бият и плашат с убийство своите бивши

От август 2023-а тези случаи също са домашно насилие Жена е отвлечена и жестоко пребита от бившия си приятел. Друга е избягала след месеци тормоз, но насилникът я намерил в съседен град и я

Български астронавт на хоризонта след посещение на шефа на НАСА у нас

В миналото смятаха Бил Нелсън за сенатор "сухар", а той провокира Златния век на космическите изследвания Харизматичният лидер призова студентите да учат здраво, да участват в изследвания

Агония по делото за прегазения Филип: Свидетели отказват, водят принудително петима в съда

От "Ангели на пътя" се срещнаха с вътрешния министър Атанас Илков преди делото, той обеща повече контрол, глоби и лаборатории Когато стигнахме до автомобила, блъснал момчето

Прокуратурата разследва ютюбъра Любомир Жечев за филма за схемата "Исторически парк"

След сигнал на "Исторически парк" варненската прокуратура е образувала досъдебно производство за финансова измама срещу ютюбъра Любомир Жечев за филма му

Атанас Запрянов: Трябват подготвени хора да оперират със сложните оръжейни системи

„Модернизацията и превъоръжаването на Българската армия е много важен процес. Дълго време това беше основен приоритет в нашата отбранителна политика. Разбира се, той остава като приоритет

>