Кметът на Борино: Водният цикъл е изграден на 100%, готови сме с проекти до 2028 г.

21.10.2024 17:15 Валентин Хаджиев
Село Борино се намира на 1140 м надморска височина в Западната част на Орфеевата планина Родопи.
МУСТАФА КАРААХМЕД
Дяволската пътека, която започва от Буйновското ждрело, е хит сред туристите.

С общински пари бе обновена Дяволската пътека, която е хит сред туристите - тя се радва на интерес, сходен с този към топдестинациите Ягодинска пещера и панорамна площадка "Орлово око"

"Община Борино успя да реализира вече 4 от общо 5 одобрени проекта на стойност 6 млн. лв. от националния бюджет за 2024 г. Повече от общините все още не са ги започнали, тъй като няма пълно финансиране, а само частично. Успяхме да създадем добра организация с фирмите." Това казва кметът на общината Мустафа Караахмед.

С 3 104 900 лв. е направена реконструкция на общинския път от Тешел до Ягодина, който е един от най-натоварените пътища заради Ягодинската пещера и панорамната площадка "Орлово око".

Със средства от държавния бюджет се направи подмяна на етернитовите тръби на довеждащия водопровод от извора до водоема на село Буйново с тръби РЕ-HD Ф-110.

До дни ще се довърши работата и по изграждане на парково пространство в центъра на село Борино. По проекта в близост до общината е покрито част от речното корито. Поставени са дъговидни пейки с дървени перголи, обособени са и места за паркиране. Подновява се и асфалтовата настилка, поставят се нови тротоарни плочки.

До средата на ноември ще приключи и работата по четвъртия проект - реконструкция на напорен водопровод от помпена станция "Караджа дере" до външния водопровод за общинския център в Борино.

С национално финансиране има още един проект -

оформяне на парково пространство в село Чала,

но ще започне да се реализира през следващия строителен сезон, уточнява Караахмед. Според него вложенията в инфраструктурата през последните години са подобрили значително качеството на живот в общинския център и 4-те села.

В процес на одобрение пред фонд "Земеделие" е и проект на стойност 1,5 млн. за ремонт на улиците "Здравец", "Мура", "Поречие", "Алеко Константинов", "Еделвайс" и "Омуртаг". За тях е предвидено пълно преасфалтиране и нови тротоари.

"Няма да се разкопават тези улици, тъй като общината успя да подмени вoдoпpoвoднaта мpeжa. Уcпopeднo c тoвa e изгpaдeнa и нoвa кaнaлизaция и пpeчиcтвaтeлнa cтaнция зa oтпaдни вoди. Бopинo e eднa oт мaлкото oбщини в cтpaнaтa c изцялo изгpaдeн вoдeн цикъл", казва кметът.  

В Борино - на 7-8 места, и по селата има поставени противопожарни табла. Тъй като общината се обслужва от пожарните служби в Доспат и Девин, тези табла са в готовност, а хората са обучени как да реагират при възникване на пожар, докато дойде помощ.

Общината е и с одобрен проект на стойност 380 хил. лв. за технологично обновяване и модернизиране на външното изкуствено осветление. Ще се подменят сегашните енергоемки осветителни тела с нови LED лампи. Те ще се монтират на съществуващи стълбове, но за осигуряване на необходимата осветеност ще се монтират и нови.

Обновлението ще обхване всички населени места в общината, а с реализираните икономии администрацията ще може да си позволи пълна осветеност през цялата тъмна част на денонощието.

"Общината има готови проекти за следващите 4 г. Напоследък обаче

все по-трудно се реализират плановете заради липсата на редовно правителство

Общините са зависими от устойчива централна власт", казва дългогодишният кмет.

С общински средства са ремонтирани съоръженията по Дяволската пътека, която е хит сред туристите. Тя е екстремна и спираща дъха с красотата си и се радва на интерес, сходен с този към утвърдените топдестинации в Родопите като панорамната площадка "Орлово око" и Ягодинската пещера.

Дяволската пътека е пример за усилията на Борино да става атрактивна туристическа дестинация. Общината наистина е уникална с това, че всяко населено място е притегателно за туристите. Над 50% от населението на Ягодина и по-малко в Буйново, Кожари, Чала и общинския център се препитават с туризъм.

Борино е атрактивно за приключенски и екотуризъм, езда, планинско колоездене,

преходи с бъги (АТВ), офроуд, както и моторни шейни през зимата.

"В общината има около 430 места за настаняване в семейни хотели, къщи за гости и самостоятелни вили. Тук реално няма тежко индустриално производство, което да замърсява природата.  

Жителите на общината освен с туризъм са заети в дървопреработването, производството на млечни продукти, шивашки цехове, животновъдство, добив на мед, билки.

Туристическият бранш отчита сезон, който бе много силен през август, и туристите надвишаваха с много местното население, но е нужно да се подобри републиканската пътна мрежа. Пътят Девин - Борино и оттам до Доспат е в много лошо състояние. Заедно с колегите кметове на съседните общини настояваме да се ремонтира тази пътна отсечка, но имаме уверение от държавата, че през 2025 г. ще бъде изграден", казва Караахмед.

По програмата за селските райони общината има гарантирани 3,346 млн. лв., с които ще строи пътя към красивата местност Кастракли, парковото пространство пред джамията в Борино и в Буйново.

С пускането на недовършения път до природния резерват "Кастракли", който е с обща площ 129,18 хектара, се очаква да се повиши интересът на туристите. Сега той е също посещаван от туристи заради красотите си и биоразнообразието, но достъпът е затруднен.

В резервата има най-високата концентрация на
пеперуди у нас - над 450 вида

"Правим всичко това, за да подобрим качеството на живот. Затова и усилията ни са в инфраструктурата, туризма, културата, образованието, спорта. Не са забравени и възрастните и хората от уязвимите групи.

По механизма за лична помощ са заети 28 лични асистенти, които обслужват 28 потребители, по услугата "Асистентска подкрепа" са назначени 39 социални асистенти, обгрижващи 69 потребители, като се предоставят качествени социални услуги.

300 души ползват "Топъл обяд". Децата в двете училища в Борино и Ягодина за поредна година постигат много високи оценки на националните външни оценявания. Стараем се, доколкото е възможно, да създадем всякакви условия за задържане на младите хора - изградили сме спортни площадки, обновихме детските градини и училищата.

Нито една сфера не е забравена въпреки ограничените финансови средства на общините", добавя Караахмед.

Други от От страната и света

Зарязани мъже отвличат, бият и плашат с убийство своите бивши

От август 2023-а тези случаи също са домашно насилие Жена е отвлечена и жестоко пребита от бившия си приятел. Друга е избягала след месеци тормоз, но насилникът я намерил в съседен град и я

Български астронавт на хоризонта след посещение на шефа на НАСА у нас

В миналото смятаха Бил Нелсън за сенатор "сухар", а той провокира Златния век на космическите изследвания Харизматичният лидер призова студентите да учат здраво, да участват в изследвания

Агония по делото за прегазения Филип: Свидетели отказват, водят принудително петима в съда

От "Ангели на пътя" се срещнаха с вътрешния министър Атанас Илков преди делото, той обеща повече контрол, глоби и лаборатории Когато стигнахме до автомобила, блъснал момчето

Прокуратурата разследва ютюбъра Любомир Жечев за филма за схемата "Исторически парк"

След сигнал на "Исторически парк" варненската прокуратура е образувала досъдебно производство за финансова измама срещу ютюбъра Любомир Жечев за филма му

Атанас Запрянов: Трябват подготвени хора да оперират със сложните оръжейни системи

„Модернизацията и превъоръжаването на Българската армия е много важен процес. Дълго време това беше основен приоритет в нашата отбранителна политика. Разбира се, той остава като приоритет

>