Кметът Боран Хаджиев: Основната ни цел е Чепеларе да е уреден и красив град и да посреща туристи 4 сезона

21.10.2024 15:09 Валентин Хаджиев
БОРАН ХАДЖИЕВ
В края на септември бе открита многофункционална спорта площадка в присъствието на министър Георги Глушков и бившата министърка Весела Лечева.

Подобряваме условията за спорт, образование и култура

- Г-н Хаджиев, какво постигна община Чепеларе през последните години и как се отрази на живота на жителите й?

- С непрекъснато подобряване на инфраструктурата, разширяване на туристическите и спортните атракции община Чепеларе става по-добро място за жителите и гостите си.

Успяхме да променим централната част в курорта Пампорово и отзивите на туристите са много добри. През 2024 г. в Чепеларе и населените места направихме текущи ремонти на няколко улици в селата, на общинския път към хижа "Чудните мостове" и на 6 улици в Чепеларе.

Инвестираме чрез проекти и общински средства в подобряване на живота в красивите ни села. Туристите от страната и чужбина все повече оценяват нашите усилия да утвърдим община Чепеларе като дестинация в 4 сезона.

Ще спомена един статистически факт. През последните 3 г. приходите от туристическа такса са се увеличили значително. От 240 хил. лв. за 2022 г. миналата стигнаха 380 хил., а тази година до този месец са над 400 хил. лв., без таксата да бъде увеличавана за целия период.

- Какво предстои да се случи в община Чепеларе с общински, държавни и европейски средства?

- Всички 11 населени места и част от Пампорово ще бъдат с ново външно изкуствено осветление и модерни осветителни тела. В част от селата LED осветлението вече функционира, а до края на годината ще има и в останалите.

По данни от предварителното обследване общо ще бъдат подменени 974 осветителни тела и ще бъдат поставени над 90 нови стълба. С проекта, освен че ще се подобрят условията на живот, осветлението вече няма да се изключва преди полунощ, а и общината ще реализира икономия от около 40% от сегашните сметки.

В Чепеларе няма да се подменя, тъй като е един от първите градове с такова осветление.

Започнахме и тотален ремонт на главната улица, където е пешеходната зона и на която се намират много търговски обекти и такива за развлечения. Тя ще е с цветна настилка от павета. Цялостно се реконструира водопроводната мрежа, изградена е и дъждовна канализация. Като проектът е за 1,236 млн. лева.

Ремонтът на главната улица е част от общ проект от 15 млн. лева, които бяха одобрени за инфраструктурни проекти на община Чепеларе. Към него са включени ремонт на общо 4 улици. По първата от тях вече се работи, а по останалите започваме напролет.

С удовлетворение искам да посоча и проекта за нов магистрален водопровод за селата Орехово, Малево, Хвойна и Павелско, който е за 7 597 977 лв. с ДДС. Хората там с право протестираха това лято, защото не достигаше вода заради амортизирания водопровод, правен преди 50-60 години.

Вече е подписан договор с МРРБ. С началото на новия строителен сезон на етапи започва строителството на над 5 км трасе.

- Какво е финансовото състояние на общината и какви са акцентите в предстоящия бюджет?

- Общината имаше кредит от 2,5 млн. лв. към Министерството на финансите. Погасихме две вноски по 1,1 млн. лв. и остават около 300 хил. за тази година. С разликата в по-ниската вноска, т.е. около 800 хил. лв., ще инвестираме в общински обекти, но предстои да се съгласуват с общинския съвет.

Аз и екипът ми смятаме със свободните средства да построим модерен общински пазар, ако не успеем да намерим програма по която да кандидатстваме.

Нужно е да се закупи и асансьор за поликлиниката,

за да се улесни достъпа на инвалиди и трудноподвижни хора до кабинетите. С общински средства ще се решават и текущи проблеми в селата. Кандидатствали сме да се ремонтира и спортната зала на професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм, но не сме осигурили средства.

Имаме уверение, че ще получим финансиране, защото това е много важно за училището, което подготвя кадри за горското стопанство и туризма не само за Чепеларе, но и за региона.

- Какви инвестиции са направени за подобряване условията на живот и в селата?

- Общината има живи и красиви села и във всяко от тях се развива туристическа дейност. Както споменах чрез проект, който е одобрен, ще се решат проблемите на Павелско, Хвойна, Орехово и Малево с водоснабдяването. В другите села няма проблеми.

Пътищата до всички са асфалтирани и добре поддържани

Във всяко ремонтираме вътрешни улици. В Хвойна правим ул. "Васил Левски" за над 500 хил. лв. В Забърдо се строи подпорна стена и път към гробищата. Стремим се да се разпределят справедливо средствата, като водещ принцип е броят на жителите.

Хората обаче искат всичко да се случва бързо. В общината функционират всички социални програми и е опора за хората в нужда чрез програми за топъл обяд, грижа в дома, асистентска подкрепа и други.

- Какво се направи в спортната инфраструктура на Чепеларе и имате ли проекти за разширяването й?

- В края на септември открихме изцяло реновиран мултифункционален спортен комплекс в присъствието на служебния министър на спорта Георги Глушков и бившия министър Весела Лечева.

Спортният център е изграден с пари от министерството в размер на 624 хил. лв. и има условия за състезания и тренировки на баскетбол, тенис, волейбол, футбол, шах и др. Покрита е с многопластова акрилна настилка, която е много подходяща за планински район.

Площадката ще може да се използва и от състезателите в зимните спортове. 

Искаме да направим покрив на тенис кортовете,
за да се използват и през зимата,

защото голяма част от скиорите играят и тенис. Преди дни внесохме в спортното министерство предложение да се ремонтира и модернизира спортната площадка в Павелско.

В диалог сме с БФС да започнем ремонт на минифутболното игрище в града. Продължаваме да инвестираме в детския зимен спортен център в местността Дьортьовото, намираща се в сърцето на гр. Чепеларе.

Закупили сме 7 нови звена за удължаване на пистата за деца, която открихме по-рано. Когато едно съоръжение започне да се експлоатира, виждаме какво не достига и го подобряваме.

Пред приключване след работа в продължение на 3 години е и стрелбището за биатлон. Стрелбището има полигон и за непрофесионалисти като полицаи, пожарникари и хора с право да имат късоцевно оръжие.

Не съм се отказал и от идеята за ремонт на стадиона в Орехово, родно място на бащата на съпругата на Гунди. Намерението ни е да го превърнем в база за подготовка на детски отбори.

- Напоследък община Чепеларе е сочена като туристическа дестинация с голям потенциал. А какво не ви харесва в Чепеларе?

- Все още не е толкова чист, колкото искам. Тротоарите не са както трябва. Иска ми се хората да не разчитат само на общината. Правят се ремонти например и строителните отпадъци се хвърлят в кошовете.

Растителните отпадъци се оставят на тротоара. След това общината ги транспортира до депото и се оскъпява. Данъците не са чак толкова големи, за да покрият този разход. И вместо общината да инвестира в кадри, в заплати и социални дейности, трябва да даваме пари за сметосъбиране. Надявам се да се променим.

Времето ще ни промени. Имаме над 100-годишни традиции в туризма. Чепеларе не е само зимен туризъм, имаме потенциал в здравния туризъм, климатолечението, в организирането на спортни събития.

Българите се убедиха, че планината лекува и зарежда. Непрекъснато се стремим да разширяваме кръга от дейности и атракции, за да идват туристите и през 4-те сезона в една красива и уредена среда.

- Какво от случващото се приемате за най-голям успех като кмет?

- Инвестираното в хората. Успях да направя добър и компетентен екип, чепеларци вече ни имат по-голямо доверие и ни вярват. Преди дни получих награда от НСОРБ за персонален принос в местното самоуправление.

Тя не би била възможна без екипа в общината. Усеща се повишеното самочувствие, че живеем в хубав и уреден град. Моята цел за града и общината е да се говори с добро, с респект и гордост и Чепеларе да е все по-добро място за живеене, за бизнес инвестиции и за професионална реализация.

Други от Интервюта

Атанас Пеканов: Не съм българският Марио Драги – сравнението ме ласкае, но разговори с мен за премиер не са и не вярвам да бъдат водени

Експертно правителство е възможно само ако партиите превъзмогнат собствените си амбиции, а не съм сигурен, че този момент е настъпил, казва бившият вицепремиер ОЩЕ АКЦЕНТИ ОТ ИНТЕРВЮТО:  С

Кметът Николай Мелемов: Смолян е екологично чист, с добро образование и най-ниска престъпност

Общината ще бъде включена в програма за сондаж за термални води, това ще е стъпка към концепцията за туризъм в четири сезона с добавяне на балнеология Считам за безспорен успех създадената огромна

Диана Добрева: Ядосах се, че първо в "Одисей" нямаше изобщо Пенелопа. Сложих десет

Преди дни режисьорката получи и международно признание - френския орден “Рицар на изкуствата и литературата” Всеки ден в театъра за мен е гигантски дар, но още живея с усещането

Илияна Йотова 5 дни преди 60: Съжалявам само, че можех да имам по-голямо семейство

В журналистиката и политиката не бих променила нищо, казва вицепрезидентът в откровено интервю броени дни преди да навърши 60 г. Още акценти от интервюто: Никога не съм си крила годините

Мариела Станулова: Родителите не искат да чуят това, което им казват учителите, нарушено е доверието между двете страни

Ако вие имате проблем да възпитате и да се разбирате с едно-две деца - вашите собствени, представяте ли си как се чувства преподавателят с 30 чужди? Оценката за поведение просто ще онагледи това

>