Соня Йончева покори френската публика в Кралската опера на Версай в бароковата „Дидона и Еней"

20.10.2024 21:10 Христо Николов

Соня Йончева покори френската публика в нова продукция на Кралската опера на Версай – бароковата опера на Хенри Пърсел „Дидона и Еней", чиято премиера и първите две представления се състояха през уикенда.

В митично-приказния свят на "Дидона и Еней" - единствената опера на Пърсел и явление, полагащо нови стандарти за английската класическа музика през 17 век, участваха още Сара Чарлз в ролята на Белинда, Халиду Номбре в ролята на Еней, Атила Варга - Тот в ролята на морската вещица и на моряка, както и още млади артисти от Академията към операта на Версай. Диригент на спектаклите бе полякът Стефан Плевняк.

Соня Йончева има слабост към бароковата музика още от началото на кариерата си. Тя изнесе един от най-известните нейни рецитали с барокова музика и в зала „България преди две години, издаде също много успешни албуми с тази музика от 16-17 век. В ролята на Дидона тя не е влизала от повече от десетилетие.

Голямата зала на операта във Версай е построена специално за сватбата на Мария-Антианета. Самата опера „Дидона и Еней" е знакова, тъй като е създадена точно по времето, когато Кралят Слънце премества седалището си от Париж във Версай и започва изключително щедро да покровителства развитието на изкуството.

Спектакълът в събота е бил заснет на видео и ще бъде издаден на DVD, както и ще е налични в стрийминг платформата на Кралската опера Версай.

Соня Йончева ще се завърне там още през декември тази година за Коледен концерт. Подобен рецитал с празнични песни от различни краища на света предизвика истински фурор миналата година при сакралното си изпълнение в параклиса към Двореца и заснетата му версия ще се излъчва по френската телевизия през целия декември.

Най-скорошната среща на българската публика със Соня Йончева е на 3 декември, когато тя ще има концерт в зала "България", с който се открива вторият сезон на нейния проект "Съкровени гласове", в който този път ще участват най-големите звезди на световната оперна сцена. 

Други от Култура

С два инсулта и тежко болен, ДиКиро прави последните си мозайки, сега възстановяват сграфитото му в Стария Пловдив (Снимки)

На 23 октомври се навършват 16 години от кончината на големия художник За съпругата му Русалия животът й без него е само дълг и бреме "Митко вложи себе си в тази огромна творба

Радина Кърджилова страхотна като убийцата на Медея

Великолепна, уникална Радина Кърджилова в оригинално построен спектакъл предлага Народният театър в началото на този сезон. “Медея” на британеца режисьор Деклан Донелан ни изумява с поредицата от

Ансамбъл „Тракия" с галаспектакъл в НДК за 50-ата си годишнина

Той е един от стожерите и пазителите на нашето танцово фолклорно изкуство, не само в България, познат е и по света, казва доц. Рослана Моравенова   Музикантите

Защо крадем и от култура

В сферата, в която моралът и ценностите трябва да са фундамент, фрапиращи измами пратиха изкуството в миманса Сега е времето на дребните мошеници. Схемаджиите са навсякъде

Яна Титова се завръща в Младежкия театър не като актриса, а като режисьор

Театърът "Николай Бинев" празнува 80-годишен юбилей с 6 премиери Не можеш да остарееш на 80 години, щом си Младежки театър! Това казва актрисата Ангелина Славова

>