Искате да осигурите детето, като стане на 25? Да, ама не

21.10.2024 07:00 Иван Тодоров
СНИМКА: Георги Кюрпанов

Не може, защото попечителските фондове не са уредени

Въобще не се лъжете, че попечителски фондове имат само богатите. Родителите от всякакви социални прослойки в що-годе цивилизованите държави правят попечителски фондове за децата си. В повечето държави тези фондове се ползват от сериозни данъчни облекчения. И нещо много съществено – когато парите трябва да преминат от попечителския фонд за вече порасналото дете, не се плаща данък дивидент, който в България е 5%. Често се казва, как един от най-богатите хора в света – основателят на “Майкрософт” Бил Гейтс бил започнал от един гараж. Да, така е, но попечителският му фонд е бил $ 3 млн., което по сегашни цени е към $18 млн.

Така дигиталната революция започна с един попечителски фонд! Естествено, не на всяко дете ще му се налага да започва революция в нещо. Затова и фонд от примерно 10-20 хил. лв., спестявани и увеличавани в продължение на 18 г., може да бъде от съществена полза за детето ви.

Какви са предимствата на попечителските фондове?

Родителите внасят пари, когато имат възможност и не могат да се изкушават да теглят, освен за важни нужди на детето, тъй като нормативната уредба по света по начало не го разрешава.

Има предвидимост за какво ще се използва попечителският фонд и от кой момент нататък. Често се поставят условия детето да може да ползва от фонда си средства при навършване на 23 или на 25 г. Целта е да не може един 18-годишен младеж да си похарчи парите лекомислено. Често попечителските фондове се използват за учене в университет на детето. Често родителите изпадат в недобро финансово състояние и попечителският фонд гарантира качествено образование за детето и начална скорост в живота, а не да се чуди как да се оправя точно когато му трябват повече пари. А ако, недай боже, с родителя се случи нещо, парите за детето си стоят в попечителския фонд и никой не може да ги пипне.

Както вече споменах, в повечето държави, където са уредени попечителските фондове, ползват много сериозни данъчни облекчения. В попечителския фонд може да има и недвижими имоти, а също и интелектуална собственост. Попечителските фондове могат да инвестират във всякакви други фондове.

Какво ще стане, ако един родител у нас реши да събира пари на името на детето си?

Първата възможност е да му открие влог в банка. Всеки родител ще иска да вложи парите в банка с достатъчно висок рейтинг, за да има сигурност и да знае, че след 10-20 г. парите ще са си там. Но в тези банки лихвите често са близки до нулата и са под инфлацията. Добре поне че от 2022 г. лихвите от влогове в банки на държави от ЕС и европейското икономическо пространство вече не се облагат.

Втората възможност е да се опитате да направите нещо като попечителски фонд. 

Първият начин е да подарите на детето си някакви пари и да започнете да ги инвестирате от негово име. Да, ама не – за всяка една операция с парите на детето ви трябва да искате разрешение от районния съд. Разрешенията се бавят и моментът за добра инвестиция често се изпуска. А понякога съдът просто не дава разрешение, защото се презастрахова. Така че този начин в България на практика е невъзможен.

Опериране на пари на детето от инвестиционни посредници също няма как да стане без решение на районния съд.

Вторият начин е да учредите на детето едно еднолично търговско дружество, а родителите или доверени много близки хора да го представляват. Тогава вече може да извършвате операции от името на дружеството, без да искате разрешение от съда. За да увеличите относително безрисково и осезателно парите в дружеството, е добре да купувате и продавате акции и облигации от името на дружеството. Акции от цял свят се търгуват на европейските борси и през някой от огромните и много евтини световни инвестиционни посредници може да правите сделки и без да сте специалист. Например като заложите на индексите на 100-те най-големи технологични компании или на 500-те най-големи световни компании.

Естествено, полезно, пък и по-лесно за неспециалистите е да се ползват и специалните умения на регистрираните и контролирани от държавата инвестиционни посредници. Печалбите от търгуваните на борсите акции и облигации не се облагат с данъци в ЕС. Да, но когато детето ви поиска да тегли от парите на едноличното му дружество, трябва да плати данък дивидент. Така държавата взема 5% от парите на детето ви. А ако инвестицията беше на името на детето, такъв данък нямаше да има. Защо тогава държавата да ви ощетява само защото не е създала специален режим на попечителските дружества!

Има и други уредени възможности за инвестиране, които не са свързани със създаването на попечителски фонд. Внасят се парите на името на детето във взаимен фонд срещу което детето придобива дял във фонда.

Фондът оперира с парите на детето, т.е. с неговия портфейл, но под формата на собствени средства на фонда, т.е. без да е необходимо разрешение от съда. При излизане от фонда обратно се изкупуват дяловете на детето. Приходите не идват пряко от търговия с акции и облигации, търгувани на борси в ЕС и европейското икономическо пространство, а от продажбата на дяловете във взаимния фонд. Законът изрично разпорежда, че сделките по обратно изкупуване на дялове в колективните инвестиционни схеми, когато те публично се предлагат в държава от ЕС и европейското икономическо пространство, представляват разпореждане с финансови инструменти и се освобождават от данъчно облагане. Разходите на инвеститора в този случай са за издръжка на фонда – пропорционално на инвестицията. 

Изводът е прост. Не е необходимо държавата да открива топлата вода, а да въведе в правната ни система едно общоприето нещо със стабилна по света правна уредба – попечителския фонд. Въобще не е сложно, защото правните уредби са стабилни и проверени от много време. За съжаление, голяма мъка е да се прекарат изключително полезни закони  в нашия парламент. С голяма мъка минаха законите, необходими за еврозоната. Още не са приети законите, необходими за усвояване на милиардите от фонда за възстановяване и устойчивост.

Други от Анализи

До 600 евро за концерт: защо билетите станаха толкова скъпи

Да идеш на концерт вече може да ти излезе колкото една кратка почивка. Билетите за концерта на Адел в Мюнхен това лято струваха между 180 и 600 евро. Към билета обаче трябва да прибавим и разходите

"Предай се или умри от глад": Това ли е планът на Израел?

Последното нахлуване на израелските военни в Джабалия в северната част на Газа не би могло да бъде по-катастрофално за жителите, които вече са преживели бомбардировките и трудностите на войната между

Сензация на Еверест: разкрита ли е една 100-годишна загадка?

Дали двамата британски алпинисти Джодж Малъри и Андрю Ървин са били на Еверест още през 1924 - цели 29 години преди първото документирано изкачване на най-високия връх от новозеландеца Едмънд Хилари

Свободата тук е свободия, разказват как спазват правилата в чужбина, люпейки семки на земята

Днес често говорим за европейски ценности. Българите сме много специфична подправка, която не понася лесно на чужденците. В същото време сме и традиционна балканска гозба

Защо убийството на Синуар е най-тежкият удар в историята на „Хамас"?

Ликвидирането на лидера на "Хамас" е най-тежкият удар, насочен срещу организацията от създаването на движението до сега. Въпреки ликвидирането на редица други лидери основатели на движението "Хамас"

>