Кметът Николай Мелемов: Смолян е екологично чист, с добро образование и най-ниска престъпност

21.10.2024 06:30 Валентин Хаджиев
Николай Мелемов е кмет на община Смолян за 4-и мандат. Той е от учредителите на ГЕРБ в региона и е областен координатор. На местните избори през 2007 г. е избран за общински съветник, а на парламентарните през 2009 г. - за народен представител. През 2011 г. печели първия си кметски мандат. Завършил е Харковския зооветеринарен институт в Украйна и национална сигурност във ВИПОНД. През 1999 г. става управител на фирма за производство на козметични продукти. Председател е на Асоциацията на родопските общини.
До края на месеца в 35 жилища в тази сграда ще бъдат настанени хора в нужда.

- Г-н Мелемов, влизате във втората година на четвъртия си мандат. Какви цели си поставяте, с които да го завършите, и какво искате още да направите за Смолян?

- Не сме спирали и продължаваме да работим по проекти, които да променят и осъвременят облика на нашия край. Ще продължим да го превръщаме в желана туристическа дестинация в четири сезона. Работим и по инфраструктурата.

Реализираме проект за писта за деца. Идеята е те да се научат да карат ски. Всеки момент ще се избере изпълнител. Една част от нея дори може да е готова за предстоящия сезон. За следващия ще има добра детска писта с оръдия за изкуствен сняг, където да карат и да се учат. Смолян е планински град и не е нормално децата да не могат да карат ски.

Основната задача на тази писта, която няма да бъде професионална и ще бъде с дължина 100-150 метра, е да се научат нашите деца да карат ски.

Работим за рехабилитация на лифта от Смолянските езера до връх Снежанка

Проучваме въпроса и да построим лифт, който да свърже Смолян с Пампорово. Има такъв проект, предстои да се осъвремени и да търсим начин за финансиране.

Вероятната начална станция ще е в местността Дълбокото дере или малко по-нагоре, но ще е съвсем близо до центъра на града. Общината ще бъде включена в програма за сондаж за термални води с оглед на затваряне на кръга от услуги и преследване на концепция за туризъм в четири сезона с добавяне на балнеология. Това ще даде тласък на туризма в града.

Туристическият сектор това лято дори изпита недостиг на леглова база. Селата бяха пълни с туристи, особено през август. За това настояваме за

подобряване на инфраструктурата и достъпа до
туристическите дестинации

В петък и неделя пътят Пловдив-Смолян е страшно натоварен. Ако имаше по-добра инфраструктура, повече хора ще идват в планината.

- Когато жители на общината ви видят на улицата, без да има официално събитие, какво ви казват? Повече похвали или повече оплаквания?

- Има и от двете естествено. Според мен са повече похвалите. Аз работя без приемен ден, т.е. всеки жител на общината, когато дойде, го приемам, така съм близо до хората и техните проблеми. Старая се да се вслушвам в мнението им.

Има и дребни неща, които пречат, дразнят, но се стараем да реагираме моментално на всеки сигнал. Държа общинският екип да отговаря бързо на потребностите на хората и да има видимо подобрение на качеството на живот в града и селата.

- През годината отчетохте успешен проект за подмяна на отоплителните уреди в града - над 2500 домакинства вече се отопляват с климатици и екологични горива. Обявихте и началото на нов прием на документи за още 2000 домакинства. Извън цифрите какво се промени за жителите на Смолян - по-чист ли е?

- Определено е по-чист. Дървата изчезват от тротоарите и градинките. Тази програма е в 7 града в България. Но като процент от населението, което се е възползвало от екологичните уреди, в Смолян е най-голям.

Екологичният ефект е видим. Въздухът през
зимата вече е различен, гъстите смогове изчезнаха

През зимния сезон с оглед на факта, че се намираме в долините на две реки и имаше доста хора на отопление на твърдо гориво, се наблюдаваха отклонения от нормите в качеството на въздуха.

През изминалата зима вече на база на първия проект отчитаме чувствително подобряване на чистотата на атмосферния въздух, намаляване на фините прахови частици. Почти нямаме норми с превишение.

С новия проект, който стартира сега, освен климатици и пелетни камини включва и термопомпи, показателите ще са още по-добри. Радващото е, че общината успя да договори в него да бъдат включени и селата.

Позволете да се върна към свършеното. Преди това безплатно бяха санирани 60 блока с ремонтирани покриви и дограми. Голяма част от жилищата имаха и продължават да имат възможност да им поставят безплатно климатици или пелетни камини. Това се случва веднъж в живота.

Ефектите тук са няколко – спестени парникови газове, по-малко разходи за отопление, екологични и често естетически.

- Приключи ли вторият етап от водния цикъл в Смолян. Възстановени ли са всички улици от изпълнителите на проекта? Предстоят ли още дейности по водния цикъл на територията на общината?
- Водният цикъл вече приключи, повече няма да се копае. От ВиК имат ангажимент до довършат някои места. Направихме комисия, която посочи къде има проблеми.

Предявили сме претенции и чакаме да ги оправят качествено. Несъмнено

водният цикъл донесе много неудобства на хората, но те отминаха

Хората заслужават да имат качествена вода, с намалена загуба по трасетата и екологично третиране на отпадните води.

Сега върви воден цикъл в село Момчиловци. Това е изпитание, но когато приключи, жителите му ще усетят предимството. Във Виево е приключен. Започва и в село Влахово. Има проекти за Смилян и Кутела. Общинският екип предпочита да не кърпи, когато възникне проблем в дадено населено място, а да прави цялостен цикъл.

- Кои са по-важните проекти, върху които сте фокусирали вниманието на екипа си за подобряване на градската среда, за инфраструктурата?

- Това са европейски проекти, които променят визията на общината. Такъв е Младежкият център в сградата на бившия Техникум по дървообработване.

В напреднала фаза са ремонтните дейности на Художествената галерия, където ще има модерно отопление с термопомпи, изолация и други подобрения на сградата. Съвсем наскоро приключихме по цялостния ремонт на планетариума и подмяна на оборудването му с инвестиция от над 4 млн. лв.

В момента в него има по 8 сеанса на ден, а само за първите два месеца бе посетен от 10 хил. души. Предстои да се разширяват съдържанието и възможностите както за конгреси и младежки дейности, така и в киносалона, където да се провеждат образователни дейности.

В Смилян ще се санират читалището и детската градина. Законовите разпоредби изискват да преместим Дома за възрастни хора от село Фатово в Смолян. Работим активно и в тази посока.

Предстои строежът на депо за рециклиране на твърди битови отпадъци

близо до теца.

- Свързаността е големият проблем в Родопите - липсват скоростни пътища. Хората в региона измерват пътя в часове, не в километри. Какви решения, свързани с инфраструктурата, предстоят и какво очаквате от държавата?

- Цялата община, а и област е с планински релеф. Високоскоростните пътища в планината са сложни и скъпи, каквито държавата на този етап не може да си позволи.

Ние сме единствената област в България, където транспортът е само на колела. Най-близките магистрали са отдалечени на 130 км - "Тракия" и гръцката "Егнатия Одос".

Реално е да настояваме за трета лента на пътя Асеновград - Смолян. Това е жизненоважно за цялата област и усилията са ни насочени в тази посока и ще го постигнем.

Сега отсечката е натоварена, а пътуването рисково и опасно. След пускането на ГКПП в Рудозем трафикът ще е още по-интензивен. Затова

ускорихме довършването на околовръстния път,
остават още 2,8 км

Той трябва да бъде направен от АПИ, а общината ще отчужди земи. Чрез него ще отпушим трафика в кв. "Устово". Така че довършването му е първостепенна задача на екипа ми.

- Кои социални и икономически области искате да укрепите с вашата политика през следващите години?

- Считам за безспорен успех създадената огромна палитра от социални услуги, които обхващат човек от раждането му до дълбока старост. С програми като "Топъл обяд", "Личен асистент", "Грижа в дома" и др. се грижим подобаващо за децата, хората с увреждания, пенсионерите, уязвимите етнически групи и гражданите в риск.

В края на месеца ще се отвори жилищна сграда с 35 социални жилища. В общината има цели 11 пенсионерска клуба и всички работят. Не знам в друг областен град да са толкова много и да функционират подобаващо.

Общината им дава субсидии. Помага им за отопление. Както вече споменах, ще изградим и дом за стари хора в града.

- Младите хора днес са много по-свободни да избират къде да живеят. Какви условия са създадени в Смолян и селата, за да изберат тук да правят кариера и семейство, за да не тръгнат към чужбина или към Пловдив и София?

- Мисля, че ангажиментите на общината да създаде нормални условия за живот са налице. Не липсва нищо. Образованието е на много високо ниво, в челните места в страната сме по този показател.

Всички училища и детски градини са санирани

Продължаваме да инвестираме в образователните структури. Правят се много сериозни ремонти на физкултурните салони в СУ "Отец Паисий" и ОУ "Стою Шишков".

Спортните обекти са на много добро ниво. Наскоро монтирахме фотоволтаични инсталации върху покривите на спортната зала и плувния басейн.
Ще реновираме читалището и детската градина в Смилян.

Приключи социалният ни проект и започваме да настаняваме нуждаещи се в него. Продължаваме да инвестираме в образователните обекти в града, нашата гордост. Друг важен момент е ниската престъпност в нашата община.

Предлагаме богат спортен и културен календар. Много активни са Регионалната библиотека "Николай Вранчев", Историческият музей "Стою Шишков", Художествената галерия, Клубът на дейците на културата, Ансамбъл "Родопа", Планетариумът и Родопският драматичен театър.

Организират се ежедневно постановки, концерти, срещи с изявени творци и се работи с подрастващите. Не е пресилено, ако кажа, че в града ни има много събития в областта на културата.

- В общественото мнение има неизменен рефрен, който често звучи така: "Кметът е виновен за всичко!". Това дразни ли ви?

- Не, не се дразня. Понякога просто се мрънка - особено в социалните мрежи. Срещам се с много хора. Стилът ми на работа е да се поставям на мястото на човека с проблем, за да го разбера и да помогна, ако е по силите ми.

В крайна сметка знам, че съм кмет, и съм готов да понеса и негативно отношение

Трудностите обаче се забравят, когато свършиш нещо добро и настъпи удовлетворението от постигнатото.

- Какво ще пожелаете на съгражданите си за предстоящия празник на града?

- Искам хората да са здрави и щастливи. Нека този празник бъде повод за обединение и сближаване на всички ни в една по-добра и благоустроена общност. Да помним и изразяваме своето уважение и признателност за саможертвата на синовете на България, пролели кръвта си за нашата свобода.
Да тачим нашите освободители, да се гордеем с това, че сме се съхранили, въпреки че 34 години сме били извън пределите на България.

Социално слаби ще живеят в нов 5-етажен блок, който е с 35 жилища за настаняване

Пететажен жилищен блок с 35 социални жилища в него вече е напълно готов и в края на месеца очаква първите наематели да се нанесат в тях.

Жилищата са разпределени на 11 едностайни, 6 двустайни, 11 тристайни, 4 четиристайни и 3 жилища, пригодени за хора с увреждания. Отоплението е с климатици, а на покрива има и 1300-литров соларен бойлер.

Блокът е на обща стойност 4 039 884 лв. и е построен по програма "Региони в растеж". Всички са оборудвани с печки, перални, легла, шкафчета. Настаняването ще се извършва по наредба, приета от общинския съвет, която визира условията.  

В социалните жилища могат да живеят бездомни хора или такива, живеещи в много лоши битови условия. Жилищата ще се наемат и от родители с деца, включително и непълнолетни родители, многодетни семейства, деца с влошено здраве и такива с увреждания, отговарящи на условията в наредбата.

В новите жилища могат да се настаняват и хора в риск от бедност и социално изключване. Те ще останат там до 3 години.

Наемите са символични - 1,30 лв. на квадратен метър. Цените са приети с решение на общинския съвет. Това означава, че за най-голямото жилище в сградата месечният наем ще е около 90 лв. Наредбата предвижда още хората, които се настаняват в социалните жилища, да нямат движима и недвижима собственост.

"Към момента има заявления от желаещи да се настанят в новите жилища, като се очакват и още. Ако желаещите са повече, отколкото е базата, специална комисия ще подбере лицата или семействата, като се съобразят с доходите, членовете в семейството, дали са с увреждания, и ще се настанят нуждаещите се с по-голям приоритет.

За сградата ще има назначен отговорник по проекта, който ще изпълнява функциите на домакин и поддръжка и ще контролира живеещите там. При евентуални проблеми от страна на наемателите и повреда на имущество има и клаузи за прекратяване на договора, както и за санкции", обясни зам.-кметът на общината Марин Захариев.

Изгорялото училище става младежки център

Изгорялата сграда на бившия техникум по дървообработване в Смолян ще се превърне в младежки център. Проектът вече е одобрен. Той е на стойност 3,7 млн. лв. и се финансира със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Младежкият център ще се помещава в северното крило на бившето училище. Отредената част от сградата ще бъде напълно преустроена в пространство със зали за срещи, неформално обучение, култура, изкуство, творчество, спорт и места за настаняване.

Освен строителни дейности се предвижда обзавеждане и оборудване, наемане на персонал, външни експерти и ментори, които ще улесняват успешна групова комуникация за реализация на дейностите.

Новият младежки център ще предоставя разнообразни дейности (включително и международни), както и цялостни услуги в помощ на личностното развитие и пригодността за заетост на учениците и младежите на възраст до 29 г.

В бъдещия център ще развиват и организират младежки инициативи и програми както за талантливи млади хора, така и за представители на уязвими групи от тази възраст.

"Вече има обявена процедура за назначаване на подходящи и мотивирани кандидати за позициите на: ръководител, образователен медиатор, психолог, социален работник, рецепционист. Те ще бъдат на обучение в общината. След това ще се преместят в центъра", каза зам.-кметът на Смолян Марин Захариев.

Общината е предвидила и други дейности около сградата на бившето училище - да се построи път, който да свърже пешеходната градска зона към улиците "Петър Берон" и "Димитър Благоев" за преминаване с автомобили.

"Така тази уязвима градска зона ще се превърне в цялостен и красив ансамбъл за младежки дейности, който да включва бъдещия младежки център, спортната зала, басейна, СОУ "Св. св. Кирил и Методий", детската градина "Буратино", допълни Захариев.

Други от Интервюта

Атанас Пеканов: Не съм българският Марио Драги – сравнението ме ласкае, но разговори с мен за премиер не са и не вярвам да бъдат водени

Експертно правителство е възможно само ако партиите превъзмогнат собствените си амбиции, а не съм сигурен, че този момент е настъпил, казва бившият вицепремиер ОЩЕ АКЦЕНТИ ОТ ИНТЕРВЮТО:  С

Диана Добрева: Ядосах се, че първо в "Одисей" нямаше изобщо Пенелопа. Сложих десет

Преди дни режисьорката получи и международно признание - френския орден “Рицар на изкуствата и литературата” Всеки ден в театъра за мен е гигантски дар, но още живея с усещането

Илияна Йотова 5 дни преди 60: Съжалявам само, че можех да имам по-голямо семейство

В журналистиката и политиката не бих променила нищо, казва вицепрезидентът в откровено интервю броени дни преди да навърши 60 г. Още акценти от интервюто: Никога не съм си крила годините

Мариела Станулова: Родителите не искат да чуят това, което им казват учителите, нарушено е доверието между двете страни

Ако вие имате проблем да възпитате и да се разбирате с едно-две деца - вашите собствени, представяте ли си как се чувства преподавателят с 30 чужди? Оценката за поведение просто ще онагледи това

Радомир Чолаков: Агонизираме - законите не се прилагат, а се променят истерично, за да са доволни медиите ­- иначе пак ще казваме “Ега ти държавата!”

Нашето рационално и цинично поколение трябва да остави по-умна България на следващите, които са просто цинични, казва бившият шеф на комисията по конституционни въпроси И още акценти в

>