След 146 нервни дни за шофьорите пуснаха колите под моста към “Бояна” (Обзор)

20.10.2024 22:00 Христо Николов
Мостът за “Бояна” бе укрепен срещу падане, същинския му ремонт остава за неясното бъдеще.

Укрепен е временно, общината и пътната агенция продължават да се обвиняват кой и какво е е трябвало да направи

Една от най-изнервящите точки за шофьорите в столицата - детелината на бул. “България”, бе пусната за движение, след като 146 дни мостът бе затворен за укрепване.

Първи за отварянето съобщиха от Агенция “Пътна инфраструктура” в събота вечерта. Около час по-късно и кметът на София Васил Терзиев обяви в своя фейсбук профил, че Столичната община отваря за движение пътната връзка от бул. “България” към околовръстния път в посока “Младост”.

Мостът беше укрепен временно от общината преди няколко дни, но взаимните обвинения кой трябва да направи ремонта и какво точно не е свършил продължават с пълна сила.

Забележката на пътната агенция е, че движението отдолу се пуска, за да се отпуши трафикът, но

общината не е изпълнила изискването да има ограничители против сблъсък на превозни средства

в укрепващите рамки, както и ограничител за високите камиони. А това е опасно, тъй като едно повреждане на временните подпори на моста може да доведе до падане на съоръжението. Тези две мерки били предписани в поръчания от самата община на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) проект за временно укрепване на съоръжението.

“АПИ е готова да съдейства на Столична община с експертно мнение за подобряване на сигурността покрай съоръжението. И очаква в рамките на следващата седмица общината да реализира тези защитни мерки и да изпрати покана за комисия, с която АПИ, Столичната община и СДВР да приемат времената организация на движението, с което да се узакони отварянето на пътя под моста. С тези действия ще се реши проблемът и ще се улесни трафикът и пътуването на столичани”, завършват от агенцията, която разпространи това съобщение още в петък.

“Разпространената от АПИ позиция не отговаря на истината, всява неоснователен предизборен страх и е срам за нивото на институциите в България. Столичната община категорично отхвърля твърденията на АПИ.

Укрепването е изпълнено прецизно и спрямо всички инженерни предписания

на строителните експерти от УАСГ и законовите и техническите изисквания”, пише в позицията на общината, публикувана на профила на Васил Терзиев във фейсбук.

Столичната община отново попита АПИ защо не е изпълнила задълженията си за укрепване на моста.

“Чии интереси обслужвате с постоянния си саботаж - тези на гражданите или политически?”, питат от “Московска” 33.

Според позицията на общината тя няма правно задължение да съгласува временната организация за движение с АПИ. Проведената комуникация между двете институции била просто израз на желание за междуинституционален диалог и нямала задължителен характер.

“Припомняме, че причината Столичната община принудително да влезе и да извърши аварийно укрепване на мостовото съоръжение е неизпълнението от страна на АПИ на издадената заповед от временно изпълняващия длъжността главен архитект, в която на АПИ е указан 30-дневен срок да изпълнят задълженията си на собственик и да укрепят аварийно съоръжението”, пишат от общината.

Шефът на управителния съвет на АПИ инж. Йордан Вълчев вече обясни пред “24 часа” защо тази заповед е обжалвана. Причината е, че ремонтът на мостовото съоръжение не може да се извърши по силата на заповед на главния архитект на София, защото по кадастър половината от съоръжението е на общинска земя и само другата половина е в сервитута на пътя и отговорност на АПИ. Няма как пътната агенция да оправдае разходи за ремонт върху терен, който не ѝ принадлежи, защото ще носи финансова отговорност. Затова АПИ настояваше да се подпише двустранен протокол с общината, което така и не се случи. Тази заповед на главния архитект бе обжалвана от пътната агенция - както самата заповед, така и предварителното ѝ изпълнение. Засега на първа инстанция пътната агенция изгуби делото в частта за предварителното изпълнение.

“Колеги от АПИ, когато търсиш причина да не направиш нещо, намираш. Когато търсиш решения за гражданите на града - също. По всичко личи, че месеци наред избирате първото. Защо? СО е готова да защитава действията си за защита на интереса на гражданите в съда”, пише още в профила на кмета Терзиев. 

Други от От страната и света

2,2 млн. паунда социални помощи в Англия източил Таньо, ще лежи 7 години

Българинът осъден по 29 обвинения. Водил със самолет групи хора с фиктивни договори да вземат обезщетения за безработни Български гражданин бе осъден в Англия на 7 години затвор за транспортиране на

Кола се заби челно в такси в София

Кола се блъсна в такси на ул. Обиколна в София. За катастрофата споделят потребители на фейсбук групата "Катастрофи в София". Инцидентът се е случил преди половин час

Почина режисьорът Радослав Спасов

Почина известният кинооператор и режисьор Радослав (Славчо) Спасов. За смъртта на 81-годишният режисьор съобщават негови близки в социалните мрежи.  Спасов е роден на 14 юни 1943 г

Българин печелел по 10 хил. евро от схема с нелегални осиновявания в Гърция (Обзор)

Организирал бедни бременни да родят там. Над 30 хил. евро плащали семействата за бебе 38-годишен българин, издирван с две заповеди заради участие в поредица от незаконни осиновявания на българчета в

Ивайло Иванов: Минималната работна заплата все пак ще бъде 1077 лв. през 2025 г.

Минималната работна заплата все пак ще бъде 1077 лв. през 2025 г. Това заяви служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов. „В чл. 244 на Кодекса на труда е записано

>