Нова технология, с участието на българин, позволява на парализирани хора да проходят

20.10.2024 19:34
Нова технология позволява на парализирани хора да проходят Снимка: Pixabay

Нова технология позволява на парализирани хора да проходят отново. Тя е разработена от екип учени в Швейцария, като в техническия екип има и българин. Учените успяват да възстановят дигитално връзката между мозъка и гръбначния стълб като "безжичен" мост.

"Преди 12 години преживях инцидент, гръбначният ми стълб е увреден и вече не мога да си движа краката", разказа пациентът Герт Ян.

Десетилетия отнема на екипа на проф. Джоселин Блок да създаде технологията, която вдига на крака парализирания Герт Ян.

"Терапията има два етапа - първият засяга гръбначния стълб. Имплантира се невростимулатор, чрез който се постига възможност за движение и регулиране на кръвното налягане. Поставянето на електроди на мозъка е следващият етап - те разчитат сигналите и предават командата към стимулатора на гръбначния стълб. По този начин всичко се случва естествено", обясни проф. Джоселин Блок пред БНТ.

"Най-голямата изненада за мен беше, че само два дни след операцията - за кратко, но можех да командвам движенията си", споделя Герт Ян.

Той е първият пациент с имплантирани електроди. Прохождането обаче не се случва изведнъж. Нужни са месеци тренировки, за да се възстанови напълно двигателната активност.

"При хората с напълно увреден гръбначен мозък са нужни повече тренировки. Това, което наблюдаваме, е, че ако увреждането не е пълно, след периода на тренировките, човекът може да ходи без да е нужно невростимулторът да е включен. При пълно увреждане, ходите само докато работи машинката в мозъка", подчерта проф. Блок.

Технологията би могла да намери приложение и при болни от Паркинсон и при хора, обездвижени от инсулт. Проучванията все още продължават, чака се окончателно одобрение от здравните регулатори. До 3-4 години тя може да е достъпна за пациентите.

"Няма да е утре, но тази нова технология дава надежда на тези пациенти, за които досега нямаше надежда да подобрят състоянието си", обобщи проф. Блок.

Други от Докторе кажи

Два дни топневролог изследва безплатно предпоставки за инсулт в ДКЦ V в "Тракия"

Проследява за стеснение или запушване на артериите, които снабдяват мозъка с кръв Доплерови сонографии – ехографско изследване, което открива предпоставки за инсулт, преди да е възникнал

Всяко трето дете в България между 5 и 18 г. е с наднормено тегло

Всяко трето дете у нас на възраст между 5 и 18 години е с наднормено тегло, сочи изследване на световната здравна организация. 15,2% от първокласниците у нас са имат затлъстяване

Ендокринолог: Не винаги косопадът е здравословен проблем

Косопадът не е само естетически проблем, но има и здравословно измерение. Според лекарите причините за загуба на коса са много и разнообразни. „Не винаги косопадът е здравословен проблем

Проф. Кантарджиев: Прекаляването с имуностимуланти е опасно

Голямото количество имуностимуланти също е опасно, може да се блокират клетките и да предизвика стрес. Голямото количество е опасно. Не трябва да се прекалява с тях

Учени: Хроничната кашлица е генетичен проблем

Дълготрайната кашлица засяга около 1 на всеки 10 от нас и тъй като има много потенциални причинители, не е лесно да се диагностицира или лекува. Но скорошно изследване сочи нов път за проучване - то

>