Стотици гледаха сражения от Втората световна война и автентични военни машини до Търново (снимки)

20.10.2024 19:13 Дима Максимова
Курсанти и реконструктори пресъздадоха Брегалнишко - Струмишката операция на Четвърта българска армия. Снимки: Фейсбук страница на НВУ "Васил Левски"

Курсанти от Националния военен университет „Васил Левски" участваха във военно-историческата възстановка „Търновци по бойните полета на Втората световна война". Възстановката, която събра стотици любопитни зрители, се проведе на полигона в село Беляковец и беше организирана от клуб „Братя по оръжие", съобщиха от НВУ.

Пресъздаден беше момент от Брегалнишко - Струмишката операция на Четвърта българска армия. Операцията, завършила със влизането на Българската армия в Скопие, е поредица от сражения на широк фронт в тежък планински терен, продължили един месец.

Сценарият следваше хронологията на реалните бойни действия. На терена в Беляковец излезе и автентична военна техника от периода.

Всички бъдещи офицери, които се включиха в пресъздаването на драматичните и тежки боеве, са от Представителния блок на Националния военен университет „Васил Левски", защото са обучени да боравят с пушката Манлихер, обяснява майор Ивелин Тодоров, заместник-командир на курсантския батальон. И уточнява, че техните роли са на войници в Българската армия.

„Аз участвам в такава възстановка за първи път и приех това предизвикателство, защото искам да изпитам това, което са изпитвали нашите прадеди на фронта. За мен е чест да съм тук, така се докосвам до военната история и почитам паметта на моите дядо и прадядо, които са загинали във войните", казва курсант-младши сержант Калоян Пунчев.

„Това преживяване мен ме мотивира още повече да се стремя към военната професия. Надявам се по този начин да успеем да запалим интереса и към историята, и към офицерската професия, и на по-малките деца, които са тук да наблюдават възстановката", допълва и курсант-младши сержант Николай Чичков.

Военно-историческата възстановка беше по повод 80 г. от влизането на България във войната срещу Германия и 140 г. от обявяването на 18-ти Пехотен Етърски полк за гарнизонен полк. Чрез възстановката „Търновци по бойните полета на Втората световна война" клуб „Братя по оръжие" отдава почит на всички загинали офицери и войници, както и на ветераните от Втората световна война от населените места и района на Велико Търново, Габрово, Горна Оряховица Елена, Трявна, Дряново, посочват от университета.

Други от От страната и света

2,2 млн. паунда социални помощи в Англия източил Таньо, ще лежи 7 години

Българинът осъден по 29 обвинения. Водил със самолет групи хора с фиктивни договори да вземат обезщетения за безработни Български гражданин бе осъден в Англия на 7 години затвор за транспортиране на

Кола се заби челно в такси в София

Кола се блъсна в такси на ул. Обиколна в София. За катастрофата споделят потребители на фейсбук групата "Катастрофи в София". Инцидентът се е случил преди половин час

След 146 нервни дни за шофьорите пуснаха колите под моста към “Бояна” (Обзор)

Укрепен е временно, общината и пътната агенция продължават да се обвиняват кой и какво е е трябвало да направи Една от най-изнервящите точки за шофьорите в столицата - детелината на бул

Почина режисьорът Радослав Спасов

Почина известният кинооператор и режисьор Радослав (Славчо) Спасов. За смъртта на 81-годишният режисьор съобщават негови близки в социалните мрежи.  Спасов е роден на 14 юни 1943 г

Българин печелел по 10 хил. евро от схема с нелегални осиновявания в Гърция (Обзор)

Организирал бедни бременни да родят там. Над 30 хил. евро плащали семействата за бебе 38-годишен българин, издирван с две заповеди заради участие в поредица от незаконни осиновявания на българчета в

>