На 88 г. съседка на Стефка Костадинова изчисти пред целия блок, гледаха я и не я последваха (Снимки)

20.10.2024 16:02 Радко Паунов
Пенка Хаджиева сама изчисти пред целия блок на бул. "Копривщица".
Много се надявах някой да ме последва, но никой не дойде, казва Пенка Хаджиева.
Междублоковите пространства не се поддържат.

Никой не се засрами от годините й, оставиха я сама да свърши работата

Превита на две, 88–годишната пловдивчанка Пенка Хаджиева взе метлата и изчисти изпопадалата шума пред целия блок на бул. "Копривщица". Жената чакаше някой да последва примера й, но никой от съседите й не се отзова. През това време някои излизаха по балконите, простираха дрехи, поглеждаха пенсионерката как усърдно мете и бързо се прибираха.

Възрастната жена не се отказа и измете докрай изпопадалите сухи листа и клони. Събра ги на купчина и със сетни сили ги закара в казана за смет.

"Чаках, чаках, но като видях, че няма кой, си рекох: "Вземай метлата и почвай", разказа тя.

Пенка обитава апартамент в първия от общо четирите 4–етажни блокчета на бул. "Копривщица", разположени успоредно покрай жп линията. Точно там е израснала световната ни шампионка на висок скок Стефка Костадинова. 

"Бяхме добри съседи с родителите й. Стефчето редовно идваше, когато майка й живееше тук. Но след като баща й почина, тя я прибра в София и оттогава не сме се виждали", разказа Пенка Хаджиева, докато мете шумата.

Възрастната жена ни благодари, че сме забелязали труда й. Казва, че междублоковите пространства в този район, който уж се води, че е престижен квартал на Пловдив, не се поддържат.

Жените от "Чистота" обикновено метат тротоара, но избутват боклуците в зелените площи, които отдавна не са зелени, защото са запуснати В тях се въргалят пластмасови бутилки, найлонови торби, хартии, а кошчетата за смет преливат и със седмици никой не ги почиства.

"Преди няколко години благоустроиха зоната, преасфалтираха пред блокчетата, поставиха пейки. Но за съжаление самите хора не пазят. Младежи люпят семки, пият бири и цапат", разказват обитатели.

Жените от "Чистота" пък прехвърляли топката на колегите си "Градини и паркове", обяснявайки, че е тяхно задължение да поддържат междублоковите пространства.

"Помолих наскоро чистачка да помете под балкона ми на първия етаж, но тя постави условие, че ще го направи, ако й дам два лева за едно кафе", разказа жител на бул. "Копривщица" 54.

Други от От Пловдив

Бабата на убитото на "зебра" в Пловдив дете: Поне 1 г. затвор за водачката, да почувства болката ни

Близките на 13–годишната Габриела са потресени от условната присъда на шофьорката Жалбата им може да бъде отхвърлена, защото защитата им не настоя за ефективно наказание

Майката на убития в Цалапица Митко: На прокуратурата не вярвам (Снимки, видео)

Трябва да изгният в затвора, искаме справедливи присъди, настоя Атанаска Бакалова На прокуратурата не вярвам. На съда - вярвам, на този етап. До тук виждам

Стотици пловдивчани изиграха 18 народни танца в подкрепа на № 18

Хорото е символ на единение и споделяне на общи ценности, подчерта Костадин Димитров Стотици пловдивчани се събраха в парк "Белите брези" в пловдивския район "Южен" на празник

Кметът на Пловдив: Нека правим добрини и да помагаме на хората, защото това осмисля живота ни

В този ден, когато отбелязваме един от най-големите православни празници, нека да се помолим за здраве и закрила на жителите на любимия ни Пловдив. Нека правим добрини и да помагаме на хората

По 200 лв. плащат фенове на Локо (Пд), пияни псували полицаи в "Капана"

Униформените казали на група почитатели на тима да се държи цивилизовано, но двама станали агресивни и започнали да ги обиждат Глоби в размер на по 200 лв

>