Два дни топневролог изследва безплатно предпоставки за инсулт в ДКЦ V в "Тракия"

20.10.2024 18:23 Радко Паунов
В ДКЦ V са вдигнали ръце от пациентка, която иска на 10 дни да й промиват ушите.
Доктор Ерай Халил е завършил с отличен Медицинския университет в Пловдив, има редица специализации и работи в клиниката по нервни болести.

Проследява за стеснение или запушване на артериите, които снабдяват мозъка с кръв

Доплерови сонографии – ехографско изследване, което открива предпоставки за инсулт, преди да е възникнал, ще се извършват в продължение на два дни в Диагностично–консултативен център V "Свети архиепископ Лука" в пловдивския район "Тракия".

Инициативата е по случай 29 октомври, когато се отбелязва Световния ден за борба с инсулта, обясни управителят на здравното заведение Яна Кашилска.
Прегледите ще извършва изявеният невролог и преподавател в Медицинския университет в Пловдив доктор Ерай Халил. Те ще са на 28 и 29 октомври от 14,30 до 18 часа, уточни пред "24 часа" специалистът.
"Изследването трае 10–15 минути и проследява ехографски артериите, които кръвоснабдяват мозъка и цели да открие предпоставки на инсулт, преди да е възникнал. Основните фактори са стеснение или пълно запушване на тези артерии. Добре е да се направи при хора, които имат други рискови фактори – такива над 50–годишна възраст с високо артериално налягане, захарен диабет, висок холестерол, пушачи, злоупотребяващи с алкохол и водещи заседнал начин на живот", обясни доктор Халил.
По думите му ако някой има един от изброените рискови факторе, е добре да се подложи на такова скринингово изследване. Ако се открие нещо, ще се предприемат навременни мерки и евентуално да се предотврати нещо по–сериозно.

Желаещите да бъдат прегледани трябва предварително да се запишат на регистратурата.

"Положението с инсултите у нас и в света е тревожно. Те са втора причина за смърт и първа за трайна инвалидност. Дори да са оцелели пациенти след такова заболяване, те стават зависими от близките, които трябва да се грижат за тях. България е на последните места в Европа по добра прогноза и на първите по честота на инсулти и адекватно лечение", отбелязва специалистът с богат професионален опит в диагностиката и лечението на болести на централната и периферната нервна система.

Според него не трябва да се допуска наднормено тегло, да не се злоупотребява с мазни и солени храни, препоръчва се средиземноморска диета. "Хубаво е хората да са обучени за разпознаване на първите признаци на инсулта – най–често изкривяване на устата и слабост за едната половина на тялото, проблеми с говора. Забелязвайки един от тези симптоми, веднага трябва да се потърси лекарска помощ, тъй като първите 4 часа са най–важни. През тях може да се проведе специфично лечение – разграждане на тромба, който запушва артерията с едно лекарство, което се инжектира вeнозно или оперативно да се достигне до тази артерия и да се премахне тромба", обясни д–р Халил.

Други от Докторе кажи

Нова технология, с участието на българин, позволява на парализирани хора да проходят

Нова технология позволява на парализирани хора да проходят отново. Тя е разработена от екип учени в Швейцария, като в техническия екип има и българин. Учените успяват да възстановят дигитално

Всяко трето дете в България между 5 и 18 г. е с наднормено тегло

Всяко трето дете у нас на възраст между 5 и 18 години е с наднормено тегло, сочи изследване на световната здравна организация. 15,2% от първокласниците у нас са имат затлъстяване

Ендокринолог: Не винаги косопадът е здравословен проблем

Косопадът не е само естетически проблем, но има и здравословно измерение. Според лекарите причините за загуба на коса са много и разнообразни. „Не винаги косопадът е здравословен проблем

Проф. Кантарджиев: Прекаляването с имуностимуланти е опасно

Голямото количество имуностимуланти също е опасно, може да се блокират клетките и да предизвика стрес. Голямото количество е опасно. Не трябва да се прекалява с тях

Учени: Хроничната кашлица е генетичен проблем

Дълготрайната кашлица засяга около 1 на всеки 10 от нас и тъй като има много потенциални причинители, не е лесно да се диагностицира или лекува. Но скорошно изследване сочи нов път за проучване - то

>