Учени: Хроничната кашлица е генетичен проблем

20.10.2024 08:54
Инхалация със сода, помага при влажна кашлица

Дълготрайната кашлица засяга около 1 на всеки 10 от нас и тъй като има много потенциални причинители, не е лесно да се диагностицира или лекува. Но скорошно изследване сочи нов път за проучване - то установи, че хроничната кашлица може да е наследствена.

Видът на кашлицата също изглежда е важен. Установено е, че родителите често предават една и съща кашлица на децата си, или непродуктивна (суха) кашлица, или продуктивна кашлица, при която се отделя слуз или храчки.

Не е ясно кои генетични условия и на околната среда допринасят за това кашлицата да продължи да се предава през цялото поколение, въпреки че в момента се извършва анализ на човешкия геном, според международния екип, който стои зад публикуваното през октомври проучване.

„Тези резултати предполагат, че съществува генетична връзка с хроничната кашлица. Това може да осигури по-добро разбиране на появата на хроничната кашлица, което в крайна сметка може да доведе до по-добро лечение на това трудно за лекуване състояние", каза медицинският учен Есур Инги Емилсон от университета в Упсала, Швеция.

Емилсон и колегите му анализират данни за 7155 родители и 8 176 младежи (на възраст над 20 години) в Северна Европа. В семействата, в които един от родителите е имал хронична, непродуктивна кашлица, 11% от децата също са развили същата кашлица.

За сравнение, при липса на хронична, непродуктивна кашлица при родителите, 7% от децата са имали този вид кашлица. Казано по друг начин, ако родителят е имал непродуктивна кашлица, вероятността детето му да има такава се е увеличила с малко повече от 50%.

Екипът отчита различни фактори като пол, астма и тютюнопушене и връзката все още се запазва.

Общо е открито и при продуктивната кашлица, макар че тук другите фактори намаляват статистическата значимост.

„Подобна връзка се наблюдаваше и при продуктивната кашлица, но в тези случаи тютюнопушенето имаше по-голямо влияние върху разпространението", казва Емилсон.

Вече е започнало проучване за лечение, което да задълбочи проблема: изследователите се надяват да идентифицират специфичните генетични варианти, свързани с хроничната кашлица, към които евентуално биха могли да бъдат насочени терапевтични лекарства.

Кашлицата, от която не можеш да се отървеш, значително влошава качеството на живот на човека и е свързана с необходимостта да се вземат значително повече болнични от работа.

Разбирането на ролята, която генетиката играе за развитието на кашлицата, ще бъде важно за усилията да се гарантира, че в бъдеще по-малко хора ще развиват това заболяване.

В друго проучване, екип, включващ някои от същите изследователи, разглежда данни от 62 963 възрастни в Швеция, като установява, че между 2016 и 2018 г. само 1-2% от населението е потърсило помощ при хронична кашлица - повечето от тях са жени на възраст между 40 и 70 години.

„За мен беше неочаквано, че само 1-2% от пациентите търсят помощ за досадна кашлица, когато над 10% са засегнати. За това може да се обясни отчасти с липсата на ефективни лечения", казва Емилсон, съобщава БГНЕС.

Други от Докторе кажи

Нова технология, с участието на българин, позволява на парализирани хора да проходят

Нова технология позволява на парализирани хора да проходят отново. Тя е разработена от екип учени в Швейцария, като в техническия екип има и българин. Учените успяват да възстановят дигитално

Два дни топневролог изследва безплатно предпоставки за инсулт в ДКЦ V в "Тракия"

Проследява за стеснение или запушване на артериите, които снабдяват мозъка с кръв Доплерови сонографии – ехографско изследване, което открива предпоставки за инсулт, преди да е възникнал

Всяко трето дете в България между 5 и 18 г. е с наднормено тегло

Всяко трето дете у нас на възраст между 5 и 18 години е с наднормено тегло, сочи изследване на световната здравна организация. 15,2% от първокласниците у нас са имат затлъстяване

Ендокринолог: Не винаги косопадът е здравословен проблем

Косопадът не е само естетически проблем, но има и здравословно измерение. Според лекарите причините за загуба на коса са много и разнообразни. „Не винаги косопадът е здравословен проблем

Проф. Кантарджиев: Прекаляването с имуностимуланти е опасно

Голямото количество имуностимуланти също е опасно, може да се блокират клетките и да предизвика стрес. Голямото количество е опасно. Не трябва да се прекалява с тях

>