Ако сме активни само за 15 минути може да компенсираме цял ден седене на работното място

19.10.2024 22:50
Изследователите също така установиха, че физическите упражнения могат да компенсират рисковете, породени от продължителните периоди на седене през деня Снимка: Pixabay

Ново проучване, проведено сред близо половин милион души, показва, че хората, които седят дълго време на работа, са изложени на по-висок риск от смърт, особено от сърдечносъдови заболявания, в сравнение с тези, които са по-активни през деня.

Но има и добри новини: изглежда, че периодичното раздвижване, дори само за 15 минути през деня, намалява риска, както правят и редовните физически упражнения.

Тези резултати са резултат от голямо ретроспективно проучване в ТайванДоверен източник, публикувано днес в списание JAMA Network Open, цитирано от Healthline.

Изследователите са използвали данни от двугодишна програма за здравни прегледи в периода 1996-2017 г., в която са включени мъже и жени на двадесет и повече години. Средната възраст на участниците е била тридесет и девет години.

Участниците трябвало да отговорят на въпроси за начина си на живот, нивото на активност и колко време на ден седят на работа. След това изследователите категоризирали участниците в три категории въз основа на техния „професионален обем на седене", т.е. колко време на работното си място прекарват в седнало положение: „предимно седнал" - най-голям обем седене на ден, „редуване на седене и неседене" - периодично седене през деня, и „предимно неседене" - най-активната категория.

След контролиране на фактори като индекс на телесна маса, тютюнопушене, пиене, пол и възраст, проучването установи, че при лицата от категорията „предимно седящи" рискът от смърт е с 16% по-висок, а рискът от смърт от сърдечносъдови заболявания - с 34% по-висок, отколкото при лицата от групата „предимно неседящи".

„Този повишен риск се наблюдава при различни подгрупи, включително мъже, жени, по-млади и по-възрастни лица, пушачи и непушачи. Тези констатации подчертават необходимостта от намаляване на продължителното седене на работното място и увеличаване на ежедневната физическа активност, за да се смекчи повишеният риск от смъртност, свързан със седенето", казва пред Healthline д-р Уейн Гао, д.м., доцент в Училището по обществено здраве към Медицинския университет в Тайпе, Тайван, и първи автор на изследването.

От друга страна, средната група, която седи с прекъсвания, не показва повишен риск от смърт в сравнение с най-активната група.

Д-р Скот Лир, доктор на науките, професор по здравни науки и ръководител на катедрата по изследвания на сърдечносъдовата превенция в университета „Саймън Фрейзър", се интересува най-много от тази средна група

„Тази средна група, групата на периодично седящите, наистина не се различаваше от тези, които седяха най-малко. Така че предимно групата на „предимно седящите" е имала повишен риск от сърдечносъдови заболявания и ранна смърт", казва Лир.

Изследователите също така установиха, че физическите упражнения могат да компенсират рисковете, породени от продължителните периоди на седене през деня. Въпреки че няма ясна формула за това колко упражнения трябва да прави човек, за да компенсира седящото поведение, проучването предлага някои идеи.

Според Гао 15-30 минути дневно упражнения, които в проучването са наречени „физическа активност в свободното време" (ФАСВ), са достатъчни, за да компенсират рисковете за здравето на групата на „предимно седящите".

Изследователите използват и друг показател за физическа активност, известен като Personal Activity Intelligence (PAI), за да оценят ежедневните упражнения. Лицата, които са получили повече от сто точки седмично по скалата на PAI, също са смекчили рисковете, свързани с продължителното седене.

Други от Докторе кажи

Обичайна бактерия заподозряна за ръста на стомашния рак сред младите

Търсят дали причината не е в Helicobacter pylori, която вирее в 40% от световното население и развива язви След рака на дебелото черво нови данни показват тревожен ръст на рака на стомаха сред хората

Все повече онкоболни ползват канабис, за да облекчат страничните ефекти на терапията

Все повече американски пациенти с онкологични заболявания посягат към канабиса като начин да облекчат страничните ефекти на терапията. Според няколко изследвания между 20 и 40 процента от хората

След щетите от пороите още ужас – зарази, наранявания, психотравми

Учени в САЩ обобщиха какви са рисковете за здравето от зачестяващите катастрофални наводнения Пороите и наводненията са все по-чест спътник на нашия живот

Главчев: Строежът на Националната детска болница ще започне през юни 2025 г.

Строежът на Националната детска болница ще започне юни 2025 г., обяви на брифинг за медиите служебният премиер Димитър Главчев. Той отбеляза, че до 15 ноември се очаква да бъде разчистен теренът в

Галя Кондева: Има готов и одобрен проект за Националната детска болница

Има напредък при строежа на Националната детска болница, наваксахме изоставането, дори изпреварихме сроковете по подготовката на терена. Изцяло премахнати са двете сгради на територията

>