Мария Бакалова два пъти яко вдига кръвното на Тръмп преди избори

19.10.2024 20:03 Павлина Трифонова
Мария Бакалова в ролята на Ивана Тръмп Снимка: Twitter/@palacecinemas

След като през 2020 г. създаде проблеми на адвоката му Джулиани с филм, сега участва в продукция, която разклаща самия президент

Ако можехме да надникнем в предизборните кошмари на Доналд Тръмп, със сигурност редом с лика на опонентката му Камала Харис ще видим и още една завладяваща дамска усмивка - тази на Мария Бакалова.

Българската актриса за втори път играе в анти Тръмп филм, и то в навечерието на важни президентски избори в САЩ с негово участие. След като преди вота през 2020 г. тя постави динена кора на скандалния му адвокат Руди Джулиани в “Борат 2”, сега е част от проект, който разкрива нелицеприятни моменти от възхода на самия Доналд Тръмп.

Филмът “Стажантът” проследява как той изгражда своята бизнес империя през 70-те и 80-те години на миналия век. Как се учи на безскрупулност от жесток адвокат и как една родена в Източна Европа красавица става негова вярна спътница в това предизвикателство. Точно нея играе Бакалова. Тя се превъплъщава в образа на първата съпруга на Тръмп - Ивана, която отказва да бъде жена трофей на богаташ и активно се включва в бизнеса, докато успоредно отглежда трите им деца. Това обаче поражда някои конфликти между тях и в крайна сметка двамата се разделят.

Бракоразводното им дело е доста шумно. Ивана Тръмп

обвинява бившия си съпруг, че я е нападнал физически и изнасилил

По-късно, когато той се насочва към политическа кариера, се отказва от тези твърдения, но те намират място в “Стажантът”, както и някои други скандални моменти от миналото на Доналд Тръмп. Сред тях са, че се е подлагал на операции за присаждане на коса и за изсмукване на мазнини.

Филмът обаче основно се фокусира върху отношенията му с адвокат Рой Кон, който се превръща в негов ментор и му внушава определени ценности, като например никога да не признава поражение. Много от тях бележат по-късно и политическата кариера на Тръмп. Бакалова казва, че Рой Кон е “един от най-злите хора на нашия век”. Първоначално думите ѝ са възприети като определение за самия Тръмп от журналист на “Гардиън”, който интервюира актрисата преди премиерата на филма в Лондон. Налага се екипът ѝ да поиска опровержение и смяна на заглавието, тъй като публикацията в британския вестник съвпада с открита война, която бившият президент започва със създателите на филма. В съобщение в социалните мрежи той ги нарича “човешка измет” и заплашва със съдебно дело.

“Бившата ми съпруга Ивана беше мил и прекрасен човек и имах страхотни отношения с нея до деня, в който тя почина. Толкова е тъжно, че човешка измет като хората, участващи в този, надяваме се, неуспешен филм, имат право да казват и правят, каквото си поискат, за да наранят едно политическо движение, което е далеч по-голямо от който и да е от нас”, пише Тръмп. Неговите адвокати се опитаха да спрат пускането на филма още след премиерата му на фестивала в Кан през май. И макар да не успяха, той се появи в САЩ едва в началото на октомври. “Когато в Кан получихме овации и ласкави оценки, всички бяхме толкова щастливи. Мислих си, че ще има война и наддаване между филмоните компании кой да го разпространява и ще се чудя коя да избера, но се оказа, че “Стажантът” е най-предизвикателното нещо, което съм правил”, казва режисьорът Али Абаси пред Би Би Си.

Точно той открива Мария Бакалова за ролята на Ивана Тръмп. Двамата се срещат в Ню Йорк, където българката снима нещо друго. Тя отдавна иска да работи с шведския режисьор от ирански произход, но агентите ѝ я предупреждават да не се надява много за ролята на Ивана, защото за нея са кандидатствали и по-известни американски актриси. Бакалова прекарва вечерта преди срещата в детайлно проучване на бившата съпруга на Тръмп.

Открива, че като стил е много далеч от нея,

но използва всички тесни дрехи, с които разполага. Експериментира с прическа, “наподобяваща гъба, и тежка очна линия с много пудра”, за да постигне визията на Ивана Тръмп през 80-те години. Издокарана така, се чувства малко неловко, докато върви за мястото на срещата, но се получава много добър разговор с Али Абаси. Размишляват за хората, израсли в посткомунистически страни, защото Ивана е от Чехословакия. “Как това оформя вътрешния ти свят, мислите ти. Говорихме много за приликите в нашите истории”, спомня си българската актриса. Чак след половин година научава, че е избрана за ролята. Следват обаче още дълги месеци, преди началото на снимачния заради проблем с финансирането на филма, стачка на актьорите в Холивуд и пандемия.

Бакалова казва, че екипът не е целял “Стажантът” да бъде пуснат точно в навечерието на изборите в САЩ, но реализирането му отнело твърде дълго време. “Това не е политически филм, това не е хитово парче. Ще промени ли мнения - не знам. Но мисля, че най-голямата привилегия, която имаме, живеейки в демокрация, е да споделяме гласовете си и да имаме мнение, независимо какво е то”, обяснява българката.

Образът на Ивана е втората ѝ значима роля след тази на Тутар във филма “Борат 2”. В него тя се превъплъщава в дъщерята на казахски репортер, който пък се играе от известния английски комик Саша Барън Коен. Бакалова трябва да направи няколко сцени с истински хора. Една от тях е интервю с бившия кмет на Ню Йорк и адвокат на Тръмп. Срещата с Руди Джулиани е в хотелски апартамент, преди да предложи да отидат в спалнята. Там Джулиани е заснет да лежи на легло с ръце в панталоните си

Сцената предизвиква много главоболия на адвоката, тъй като филмът се появява две седмици преди президентските избори през 2020 г., в които Тръмп участва, а и продукцията завършва с надпис, призоваващ да се гласува. Джулиани твърди, че кадрите са манипулация, тъй като това, което се вижда, е просто как той си оправя дрехите, след като е махнал микрофона. Малко хора обаче приемат неговата версия, особено след като адвокатът попада и в серия от съдебни дела за манипулации и лъжи, когато Тръмп губи президентското място.

“Можете да планирате толкова много, но става дума за реални хора, места и ситуации. Може да имате цели, които искате да постигнете, но зависи от момента. Беше идеално да видя докъде могат да стигнат нещата”, казва Бакалова, питана дали случилото се с адвоката на Тръмп е предварително планирано. Тя признава, че срещата с него е била леко изнервяща, “защото не знаеш как ще се обърнат нещата”, но са работили със страхотен екип, който се е погрижил всички да бъдат в безопасност.

Джулиани я докосва по кръста и протяга ръка към панталоните си

В този момент Саша Барон Коен нахлува в стаята с перука и бельо. Адвокатът вика полиция, а двамата актьори спринтират по Бродуей и бягат в Румъния, където довършват филма. “Направихме сцената и веднага след това полицейски коли започнаха да ни гонят. Бях уплашена, че може да свърша в затвора”, разказва Бакалова пред американското списание Variety.

Заради играта си в “Борат 2” тя става първата българка, номинирана за “Оскар”. Не успява да спечели престижната награда, но убедителното ѝ представяне във филма я прави разпознаваемо лице в Холивуд и поканите за участия и в други кинопроекти заваляват. Преди да се окаже в окото на медийната буря около “Стажантът”, тя току-що е приключила снимките на семейна драма, участвала е в мрачна комедия и е озвучавала космическо куче в екшън.

Признава, че е странно, че и двете ѝ най-големи роли са част от филми, свързани с Доналд Тръмп. “Мисля, че “Борат 2” не е за бившия президент, макар да намирам някои прилики със “Стажантът”, защото и двата филма изследват американската империя и тази земя, за която всички сме чували, че е място на свобода и възможности. Но

и двата показват, че винаги има тъмна страна”,

обяснява 28-годишната актриса. Затова тя не смята филмите за политически, а по-скоро опит за изследване на системата. Това е американската мечта и нейната тъмна страна, обобщава Мария Бакалова.

След премиерата на “Стажантът” българката отишла при гадател

Заради работата си Мария Бакалова все по-дълго живее в САЩ. Даже мисли, че вече се влюбва в Ню Йорк, макар да е имало периоди, в които е смятала, че това не е нейното място. А и за това си има обяснение - винаги, когато пристигне в Америка, се случва нещо неприятно. Открадват ѝ паспорта от дамската чанта в ресторант, което води до 8-седмично изпитание за получаване на нова американска виза. Няколко седмици по-късно портфейлът ѝ е задигнат.

“Мислех, че изобщо никога няма да се върна в Ню Йорк, защото това просто не е моето място. Проклето е”, разказва днес с усмивка актрисата пред Variety. След 2022 г. нещата радикално се променят за нея. Има много предложения за работа и все по-малко трудности. Американското списание пише, че тя даже вече се вълнува от бъдещето на новата си страна.

След премиерата на “Стажантът” в Кан Бакалова посетила гадател – нещо, което е свързано с нейните български корени. Актрисата искала да знае какво ще се случи със света след тази бурна политическа година. Притеснява се обаче да разкрие какво е научила от тази среща. Когато журналистът от Variety я пита дали е изпитала поне успокоение, отвръща: “Не съм сигурна”.

Други от От страната и света

Над 40 полицаи са ангажирани за изборите за кметове на селата Висока поляна и Ясенково в Шуменска област

Над 40 полицейски служители са ангажирани за провеждането на частичните избори за кметове в село Висока поляна в община Хитрино и в село Ясенково в община Венец на 20 октомври

Министрите на отбраната на страните от Г-7 подкрепят "необратимия път" на Украйна към членство в НАТО

Министрите на отбраната на страните от Г-7 заявиха, че подкрепят "необратимия път на Украйна към пълна евроатлантическа интеграция, включително членство в НАТО", предаде Ройтерс, цитиран от БТА

АПИ съобщи, че е пуснато движението по детелината на булевард "България"

Въпреки че от СО не е изпълнено изискването за рамка за височина на камионите, удобството на гражданите е най-важно и затова движението по детелината на булевард "България" е пуснато

Столична община отваря за движение моста на бул. “България” и няма да се съобрази с АПИ

Столична община отваря за движение пътната връзка от бул. "България" към Околовръстен път в посока "Младост" под компрометираното съоръжение. "Разпространената от АПИ позиция в петък не отговаря на

Няколко души, сред които и кмет по първоначална информация, са убити при израелски въздушен удар в Ливан

Няколко души, сред които и кмет, бяха убити при израелски въздушен удар по село в западната част на долината Бекаа в Ливан, съобщи ливанската новинарска агенция ННА

>