Обичайна бактерия заподозряна за ръста на стомашния рак сред младите

19.10.2024 23:00
Резултатите от новото изследване ще бъдат публикувани най-рано след 6 месеца, но силната стомашна болка е симптом, който задължително трябва да бъде проверен.
Микроскопско изображение на хеликобактер пилори

Търсят дали причината не е в Helicobacter pylori, която вирее в 40% от световното население и развива язви

След рака на дебелото черво нови данни показват тревожен ръст на рака на стомаха сред хората под 50 г. Това кара учените да търсят спешно причината за този скок, който ги хвърля в недоумение.

Според статистиката случаите на стомашен рак
намаляват сред възрастните,

но през последните години се увеличават с 2% на година сред младите хора

Най-притеснителното е, че при половината от пациентите болестта вече е в напреднал стадий, което означава, че е "почти смъртна присъда", тъй като вероятността за оцеляване в такава фаза е едва 4%.

Особено рязко увеличение на диагнозите сред хората под 50 г. се наблюдава в Австралия, следвана от Нова Зеландия, САЩ, Португалия, Франция, Унгария, показва карта, изработена по данни на Световната здравна организация.

Така се стига до ново проучване, което има за цел да установи дали широко разпространената бактерия Helicobacter pylori, която причинява стомашни язви, е отговорна за обезпокоителното увеличение. Ако теорията е вярна, тя отваря възможността прости антибиотици да се предлагат на високорискови пациенти в опит да се предотврати развитието на рак.

Д-р Джесика Бхутада, онколог в Детската болница в Лос Анджелис, е част от екипа, който първи констатира увеличения брой млади пациенти с рак на стомаха.

"Нямаме ясно обяснение защо се случва това, но става въпрос за световен феномен - казва тя пред сайта "Хеалио". - Имаме някои идеи, тъй като при колоректалния рак знаем, че потенциалните отключващи фактори включват промени в диетичните модели, честата употреба на антибиотици и промените в микробиома на червата. Няма обаче проучвания, които да изследват дали и как това може да е свързано с нарастващата честота на рак на стомаха."

Тя обяснява, че с новото изследване учените опитват да разберат защо младите възрастни се разболяват напоследък по-често от този вид рак и как може потенциално той да бъде хванат по-рано и дори да бъде предотвратен.

Целта е да се направи многостепенен анализ на отделни фактори като хронична инфекция с H. pylori, риск от затлъстяване и връзката им със социални обстоятелства като живот в селища и квартали с ограничен достъп до прясна и питателна храна или до здравеопазване.

Helicobacter pylori е вид бактерия, която 40% от хората носят в стомаха си

В между 80 и 90% от случаите тя не причинява симптоми, но може да предизвика стомашни язви, лошо храносмилане, подуване на корема или гадене.

Открива се с кръвен тест, тест за дишане или с изследване на изпражнения и се лекува с антибиотици и други лекарства. Известно е, че дългосрочната инфекция с H. pylori е причина за някои видове рак на стомаха при по-възрастни хора.

Предишни изследвания са показали, че хроничната зараза с бактерията води до 8 пъти по-голям риск от развитие на някои видове гастричен рак сред хората от третата възраст.

Други фактори като тютюнопушене и нездравословна диета  могат също да увеличат опасността Hеlicobacter pylori да доведе до рак, твърдят от британския център за изследване на рака.

В Китай масовото тестване и лечение на бактерията е предизвикало спад в случаите. През 2011 г. китайски изследователски екип започва да посещава близо 1000 села в провинция Шандун, за да проведе безпрецедентен експеримент за превенция на рака.

Прост дихателен тест, осъществен при повече от 180 000 души, разкрива, че повече от половината са носители на бактерията Helicobacter pylori.

Екипът подложил половината от заразените на кратък курс на антибиотици,

за да ги отърве от микроба. Повече от десетилетие по-късно групата твърди, че простата интервенция е намалила риска от рак на стомаха при лекуваните с 13%.

За тези, чиято инфекция с H. pylori е била успешно ликвидирана, намалението на риска е още по-голямо - 19%. В мащаба на цялата страна "с основание можем да очакваме да предотвратим над 85 000 случайни случая на рак на стомаха годишно чрез лечение срещу H. pylori", разкрива екипът в публикация в Nature Medicine.

Въпреки това д-р Джесика Бхутада посочва: "Предизвикателството е, че не знаем до каква степен инфекцията с H. pylori предизвиква рак на стомаха при млади възрастни и дали китайският подход би бил ефективна стратегия."

Британецът Зак Уилкокс бил само на 40 години, когато починал от рак на стомаха през 2021 г. Пред в. "Дейли мейл" майка му Ребека разказва, че е бил заразен с H. pylori по време на пътуване до Индия в края на тийнейджърските си години.

В Индия около 80% от населението е носител на бактерията

и Зак развил заболяване, подобно на хранително отравяне. В годините след това той страдал от лошо храносмилане, преди по-силната стомашна болка да го накара да посети личния си лекар и това да го отведе в болницата. Диагнозата на Зак била поставена през 2020 г.

"Не можех да повярвам, че момчето ми има рак – той беше във форма и здрав, хранеше се здравословно и пиеше само при излизане с приятели. Беше ужасно", спомня си г-жа Уилкокс. Софтуерният инженер умира само три месеца след откриването на тумора.

Специалистите припомнят, че някои от симптомите, подсказващи възможно наличие на болестта, са липсата на енергия, загубата на тегло, трудното преглъщане, лошото храносмилане, усещане за буца в горната част на корема.

Оттогава опечалената майка води кампания за повишаване на осведомеността относно евтин и лесен за осъществяване тест,

който сигурно и бързо може да открие наличието на H. pylori.

Новото изследване идва на фона на неприятната констатация, че все повече млади възрастни под 50 години се разболяват от рак независимо от вида му.

През последните 30 години диагнозите сред тази група от населението са се увеличили с 80% по целия свят според международен анализ от 2023 г. Смъртните случаи от рак при възрастни на 40 и 30 години или дори по-млади са нараснали с 27% през същия период.

Въпреки че причината за това все още не е напълно ясна, по-рано тази година проф. Чарлз Суонтън, главен лекар в британския център за изследване на рака, подчерта опасенията за връзка между нарастващата консумация на свръхпреработена храна и колоректалния рак.

Говорейки на годишната среща на Американското дружество по клинична онкология, той каза, че според изследванията някои случаи с ранно начало могат да бъдат "инициирани" от бактерии в червата, които преобладават при хората, чиято диета е с ниско съдържание на фибри и високо съдържание на захар.

"Притеснявам се, че диетата е съществен фактор също и при рака на стомаха, но не знаем кои са конкретните диетични рискови фактори – добавя д-р Бхутада. – Знаем например, че за колоректалния рак диетата с високо съдържание на фибри и ограничение на червени меса може да е полезна превантивна мярка, но средата в стомаха е различна от тази в дебелото черво.

Това говори за факта, че за това заболяване се знае малко, особено при по-младите пациенти. Очакваме да имаме някои публикувани резултати през следващите шест до 12 месеца, така че най-накрая да можем да започнем да оказваме влияние върху тази смъртоносна болест."

Други от Докторе кажи

Ако сме активни само за 15 минути може да компенсираме цял ден седене на работното място

Ново проучване, проведено сред близо половин милион души, показва, че хората, които седят дълго време на работа, са изложени на по-висок риск от смърт, особено от сърдечносъдови заболявания

Все повече онкоболни ползват канабис, за да облекчат страничните ефекти на терапията

Все повече американски пациенти с онкологични заболявания посягат към канабиса като начин да облекчат страничните ефекти на терапията. Според няколко изследвания между 20 и 40 процента от хората

След щетите от пороите още ужас – зарази, наранявания, психотравми

Учени в САЩ обобщиха какви са рисковете за здравето от зачестяващите катастрофални наводнения Пороите и наводненията са все по-чест спътник на нашия живот

Главчев: Строежът на Националната детска болница ще започне през юни 2025 г.

Строежът на Националната детска болница ще започне юни 2025 г., обяви на брифинг за медиите служебният премиер Димитър Главчев. Той отбеляза, че до 15 ноември се очаква да бъде разчистен теренът в

Галя Кондева: Има готов и одобрен проект за Националната детска болница

Има напредък при строежа на Националната детска болница, наваксахме изоставането, дори изпреварихме сроковете по подготовката на терена. Изцяло премахнати са двете сгради на територията

>