Персонален НОИ от "24 часа": Преизчисляването на пенсията с нов стаж се прави веднъж годишно

19.10.2024 17:13
Всеки може да зададе своите въпроси към експертите на Националния осигурителен институт, можете да пишете на електронна поща 24action@24chasa.bg или на адрес: София 1202, ул. "Св. св. Кирил и Методий" №84, за "Персонален НОИ".

"24 часа" и седмичникът за втората половина от живота "Клуб 100" имат нова кампания в помощ на читателите си - персонализиран консулт с помощта на експертите на Националния осигурителен институт (НОИ).

В специалния проект "Персонален НОИ" всеки читател може да зададе своите въпроси за пенсия, обезщетения за безработица, наследствени доходи, майчинство или плащания въз основа на ТЕЛК. Експертите на осигурителния институт ще му отговорят възможно най-изчерпателно.

Отговорите ще бъдат публикувани всеки месец в "24 часа", "Клуб 100" и на най-големия информационен портал на български език 24chasa.bg.

За да зададете своите въпроси към експертите на Националния осигурителен институт, можете да пишете на електронна поща 24action@24chasa.bg или на адрес: София 1202, ул. "Св. св. Кирил и Методий" №84, за "Персонален НОИ".

Подлежи ли на преизчисление пенсията ми, при условие че работя като личен асистент от 1.10.2022 г.? Правят ми се удръжки от заплащането по трудов договор като личен асистент, а пенсията ми си стои със същата стойност от 523,04 лв. Ще очаквам отговор какво и как да се направи, за да може да се приложи нужното преизчисление при натрупан трудов стаж като личен асистент.
А. Илиева

Преизчисляването на пенсиите, свързани с трудовата дейност, е регламентирано с разпоредбите на чл. 102 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) и чл. 21 от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж. Те предвиждат два начина за преизчисляване на пенсиите, свързани с трудовата дейност на лицата (пенсии за осигурителен стаж и възраст, пенсии за инвалидност поради общо заболяване и пенсии за инвалидност поради трудова злополука или професионална болест), а именно:

1. Служебно преизчисляване на пенсиите с допълнително придобития от пенсионера осигурителен стаж в периода след отпускането, съответно – след последното преизчисляване на пенсията. За това преизчисляване на пенсиите работещите пенсионери не подават заявления в териториалните поделения на НОИ. Преизчисляването се извършва веднъж годишно, считано от 1 април на съответната година, като се зачита допълнително придобит от пенсионера осигурителен стаж в периода след отпускането, съответно - след последното преизчисляване на пенсията, за времето до 31 декември вкл. на календарната година, предхождаща преизчисляването;

2. Ежегодно преизчисляване на пенсиите въз основа на подадено заявление от пенсионера с допълнително придобития от него осигурителен стаж и осигурителен доход в периода след отпускането, съответно – след последното преизчисляване на пенсията. Този вид преизчисляване на пенсиите също се извършва веднъж в една календарна година, считано от първо число на месеца, следващ месеца на подаване на заявлението – в годината на подаването му, и от същата дата всяка следваща календарна година, докато има данни за осигуряването на пенсионера.

За преизчисляване на пенсията Ви е необходимо да сте придобили осигурителен стаж след отпускането на вашата пенсия или след последното преизчисляване. Съгласно чл. 14, ал. 5 от Закона за личната помощ между доставчика на лична помощ (общината) и асистента се сключва трудов договор. Доставчикът на лична помощ е длъжен да осигури предоставянето и да заплати на асистента личната помощ за пълния брой отработени часове, но за не повече от броя на часовете, определени в направлението, издадено въз основа на заключенията в индивидуалната оценка на потребностите на лицето с увреждане. На основание чл. 4, ал. 1 от КСО задължително осигурени за всички осигурителни рискове са работниците и служителите (т.е. работещите на трудов договор), независимо от характера на работата, от начина на заплащането и от източника на финансиране, което означава, че следва да им се зачете осигурителен стаж, пропорционално на отработеното време.

Информация за конкретния размер на пенсията ви и дали същата е преизчислена може да получите, като отправите запитването си към съответното териториално поделение на НОИ, което изплаща пенсията ви.

Други от От страната и света

Над 40 полицаи са ангажирани за изборите за кметове на селата Висока поляна и Ясенково в Шуменска област

Над 40 полицейски служители са ангажирани за провеждането на частичните избори за кметове в село Висока поляна в община Хитрино и в село Ясенково в община Венец на 20 октомври

Министрите на отбраната на страните от Г-7 подкрепят "необратимия път" на Украйна към членство в НАТО

Министрите на отбраната на страните от Г-7 заявиха, че подкрепят "необратимия път на Украйна към пълна евроатлантическа интеграция, включително членство в НАТО", предаде Ройтерс, цитиран от БТА

АПИ съобщи, че е пуснато движението по детелината на булевард "България"

Въпреки че от СО не е изпълнено изискването за рамка за височина на камионите, удобството на гражданите е най-важно и затова движението по детелината на булевард "България" е пуснато

Столична община отваря за движение моста на бул. “България” и няма да се съобрази с АПИ

Столична община отваря за движение пътната връзка от бул. "България" към Околовръстен път в посока "Младост" под компрометираното съоръжение. "Разпространената от АПИ позиция в петък не отговаря на

Няколко души, сред които и кмет по първоначална информация, са убити при израелски въздушен удар в Ливан

Няколко души, сред които и кмет, бяха убити при израелски въздушен удар по село в западната част на долината Бекаа в Ливан, съобщи ливанската новинарска агенция ННА

>