След щетите от пороите още ужас – зарази, наранявания, психотравми

19.10.2024 15:10
Мъж спасява домашния си любимец след преминаване на урагана Милтън през Флорида. СНИМКИ: РОЙТЕРС
Проливни дъждове причиниха катастрофални наводнения в Чехия миналия месец. Но след като пороите спрат, здравните рискове не изчезват.

Учени в САЩ обобщиха какви са рисковете за здравето от зачестяващите катастрофални наводнения

Пороите и наводненията са все по-чест спътник на нашия живот. Само дни след като бе връхлетяна от урагана Хелън и преди да успее да се възстанови от шока, Флорида бе сполетяна от нова ужасяваща буря, която мнозина предварително обявиха за бурята на века, а властите предупредиха жителите на щата, че който не се евакуира, може да не посрещне новия ден.

За по-малко от 24 ч там паднаха валежи като за 1 година.

В средата на септември 4 страни в Централна и Източна Европа –

Чехия, Полша, Австрия и Румъния изпитаха гнева на природата,

а малко след това дойде ред и на Босна и Херцеговина, където бедствието взе 23 жертви.
Преди седмици ураганът Кърк вдигна 7-метрови вълни в Португалия, Испания и Франция, а опашката му забърса и България.

Бедите на хората обаче не свършват с непосредствената заплаха от ураганите. Последиците, когато те отминат, са не по-малко застрашаващи, а понякога и смъртоносни. Наводненията са нещо повече от дъжд.

Често водите са замърсени с остатъци от канализацията, бактерии и химикали. В тях могат да се крият и остри предмети от метал или стъкло. А в случая с Флорида имаше и много други неприятни изненади – алигатори, отровни водни змии и всякакви други опасни гадини.

Излагането на вода от наводнения, замърсена с остатъци от канализацията, може да раздразни кожата, което води до циреи или обриви, особено върху части от тялото, които са потопени продължително време, обобщава американската еколожка Уилма Субра.

Въпреки че краткият контакт на кожата с вода от наводнение не би трябвало да е проблем, дори леко порязване или ожулване може да бъде входна точка за вредни бактерии и вируси.

Химикалите в мътната вода също може да причинят обриви и изгаряне на кожата и очите. След наводненията може да плъзнат зарази, казват учени пред Си Ен Ен.

Това е постоянен проблем в развиващите се страни, където има болести като холера, коремен тиф или жълта треска, според СЗО. Нито една от тях обаче не е често срещана в САЩ и Европа, така че такъв вид епидемия е малко вероятна.

Това, което е по-често срещано, са пристъпите на диария и други стомашни проблеми, след като хората влязат в контакт със замърсена вода или ако ядат или пият нещо, в което има бактерии.

Водата от наводнения може да замърси питейната, особено от частни кладенци,

съобщава американският Център за контрол и превенция на заболяванията. Тези кладенци трябва да бъдат тествани преди употреба, ако влязат в контакт с вода от пороите.

Що се отнася до общинските водоизточници, държавните и местните здравни служби дават препоръки дали трябва да се преварява, или третира преди употреба. Използването на предмети, които са били в наводнена вода, също може да причини стомашни проблеми.

За да се предотвратят заболявания при деца, Центърът за контрол и превенция на заболяванията горещо препоръчва на родителите да не позволяват на децата да играят с играчки, които са били във водата, освен ако не са били дезинфекцирани с разтвор от около 1/8 чаша белина, разтворена в приблизително 7-8 литра чиста вода.

Досегът с вода от наводнения може да увеличи риска от проблеми с ушите, носа и гърлото, показват проучвания, но повечето от тях включват отделни случаи и не се превръщат в епидемии според СЗО.

От 14 големи наводнения между 1970 и 1994 г. единствено епидемия от диария е имало в Судан през 1980 г. Случайните стомашни болки или респираторни инфекции може да са по-вероятни сред хората, които трябва да стоят в помещения в големи групи.

При условия на наводнение е трудно да се поддържат хигиенни стандарти и когато остават заедно в приюти в големи групи, е лесно да се разпространяват микроби.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията препоръчва на

хората в приюти да бъдат внимателни и редовно
да мият ръцете си

или да използват дезинфектант на алкохолна основа, за да предотвратят разпространението на болести.

Лекарите често наблюдават повече респираторни инфекции, след като наводненията се оттеглят и хората могат да се върнат по домовете си.

Замърсяването от наводнения и мухълът, който бързо расте в топла среда като тези във Флорида или Джорджия, може да изостри астмата или да предизвика алергии. Властите съветват да се носят гумени ботуши и ръкавици при почистване на домовете и да се избягва директен контакт с всеки предмет, който е бил в наводнената вода.

Препоръчително е също носенето на маска.
Ако водата е влязла в къщата, трябва спешно да се предприемат проветряване и изсушаване, за да бъде предотвратена появата на мухъл. Ако е спряло да вали, отворете прозорците и вратите, за да ускорите процеса.

Използвайте влагоуловители и поставете вентилатори на вратите и прозорците, за да издухват въздуха навън, а не навътре и мухълът да не се разпространява, съветват експертите.

Стените, подовете и всичко с твърда повърхност, което е влязло в контакт с наводнена вода - като мебели, уреди, плотове - трябва да се почиства със сапун и вода и да се дезинфекцира с разтвор на белина.

Ако стените или подовете трябва да бъдат подменени или боядисани, предварително трябва да бъдат добре изсушени, за да се предотврати развитието на мухъл.

Тъканите да се перат в гореща вода или чрез
химическо чистене

Мебели като легла и тапицирани дивани и столове, които могат да бъдат запазени, трябва да се изсушат на слънце и след това да се напръскат с дезинфектант. Килимите трябва да се почистват с пара.

Храните и напитките, които са влезли в контакт с наводнената вода, трябва да се изхвърлят. Американската администрация по храните и лекарствата предлага хората също така да изхвърлят лекарствата, отпускани с рецепта – дори тези, които са в оригиналните си контейнери или с капаци на винт – тъй като може вече да не са безопасни, ако са влезли в контакт със замърсена вода.

Наводненията обикновено прогонват комарите и прекъсват цикъла им на размножаване, но когато водата се оттегли, има повишен риск от инфекция с болести, пренасяна от тях, като западнонилска треска или зика, както показва едно проучване от 2019 г.

Специалистите съветват също

хората, които работят или живеят до застояли води, да използват спрейове срещу насекоми

Носете дълги ръкави, панталони и чорапи, дори ако е топло, за да предотвратите ухапвания от комари, посочват здравните служби.

Комарите не са единственото насекомо – или дори единственото животно, за което да се тревожим след буря. Когато змиите бъдат прогонени от наводнение, те често търсят подслон и храна по-близо до хората.

Повредените от наводнение структури могат да бъдат магнит за змиите, защото им е по-лесно да влязат и да се скрият под отломки.

Експертите по дивата природа препоръчват носенето на устойчиви на змии високи ботуши, а хората, които почистват отломките, трябва да ги хващат отгоре, ако е възможно, вместо да поставят пръсти отдолу. Други същества, които могат да бъдат активирани от наводненията, са мравки, гризачи, паяци, влечуги, алигатори.

Застоялата вода може да бъде електрически заредена поради паднали електропроводи, които са под земята, но все още действат. С това идва риск от токов удар.

Но най-голямата грижа за здравето от наводнение може да е психическата. Ураганите и наводненията генерират безпокойство, депресия и стрес. Бурите могат да влошат съществуващите проблеми с психичното здраве или да доведат до нови.

Емоционалният стрес е често срещан по време и
след природно бедствие

Плачът може да е по-лесен, сънят да е предизвикателство, безпокойството или желанието да останете сами може да са особено силни, мисленето може да стане объркано.

Някои може да развият посттравматично стресово разстройство. Човешката природа обаче е устойчива и повечето хора могат да се адаптират с течение на времето след бедствие, казват експертите.

Тези, които имат силни връзки със семейството, приятелите и колегите, са склонни да се възстановяват най-добре, така че е нужно да се обърне голямо внимание на тези взаимоотношения, за да се ускори възстановяването.

Други от Докторе кажи

Главчев: Строежът на Националната детска болница ще започне през юни 2025 г.

Строежът на Националната детска болница ще започне юни 2025 г., обяви на брифинг за медиите служебният премиер Димитър Главчев. Той отбеляза, че до 15 ноември се очаква да бъде разчистен теренът в

Галя Кондева: Има готов и одобрен проект за Националната детска болница

Има напредък при строежа на Националната детска болница, наваксахме изоставането, дори изпреварихме сроковете по подготовката на терена. Изцяло премахнати са двете сгради на територията

Проф. Мария Токмакова, кардиолог: Целта не е глобалната статистика, а да помогнем на всеки пациент

Голяма част от социално значимите сърдечносъдови заболявания у нас се откриват късно - едва когато вече има усложнения, казва първата жена - лекар на годината Каскадният скрининг е подходящ

Проф. Сотир Марчев: След ковид с 200% се увеличиха автоимунните болести, вреден е и за сърцето

След края на септември и началото на октомври свършва раят на ниската смъртност - започва захлаждане, появяват се вирусите, повишава се сърдечна смъртност

Проф. д-р Мария Токмакова от Пловдив е лекар на годината 2024

Проф. д-р Мария Петкова Токмакова, началник на отделението по кардиология в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив, бе отличена като лекар на годината. Д-р Токмакова е член на работната група по сърдечна

>