28-ото издание на фестивала „Талантът възраст няма" обедини фолклорни изпълнители от България и Румъния

19.10.2024 14:02

В Дома на културата в Русе днес се проведе 28-ото издание на Международния фестивал „Талантът възраст няма". Събитието, което се организира от Съюза на пенсионерите – Регион Русе, събра десетки изпълнители и гости, като него се включиха вокални и танцови състави от Букурещ и Гюргево.

Фестивалът бе открит официално от Мария Савова, председател на Съюза на пенсионерите – Регион Русе, която подчерта важността на съхранението на българските традиции и предаването им на бъдещите поколения. „Този фестивал показва, че въпреки възрастта, нашата любов към фолклора и културата не само оцелява, но и процъфтява," сподели тя.

Сред гостите на събитието бяха кметът на община Русе Пенчо Милков, общински съветници, представители на различни институции и организации. Милков приветства организаторите и участниците с думите: „Вашата енергия и талант доказват, че възрастта не е пречка за изкуството, а напротив – допълнителен източник на вдъхновение. Този фестивал е ярък пример за това как нашите традиции продължават да живеят и чрез вас – носителите на тази култура. Поздравявам ви за усилията, които полагате, за да съхраните фолклора ни и да го предадете на следващите поколения. Нека вашият дух и талант продължат да ни вдъхновяват".

Участниците изпълниха на сцената народни песни, стари градски песни, хореографски композиции и поезия. Пред публиката се представиха 25 вокални състава, 17 дуета и 15 индивидуални изпълнители. Фестивалът имаше конкурсен характер, а изпълненията бяха оценявани от компетентно жури в състав: Вяра Косева, председател на читалище "Христо Ботев 1908 – Русе"; д-р Наталия Константинова, ръководител на ВС „Слънчеви ноти"; Димитър Донев, главен художествен ръководител на Фолклорен танцов ансамбъл „Здравец". Журито определи победителите в конкурса, като всички участници получиха грамоти за участие, а най-добрите изпълнители бяха наградени с купи за първо, второ и трето място.

Организатори и участници се обединиха около идеята, че фестивалът не само представя фолклорни и музикални традиции от България и Румъния, но е и значима платформа за сътрудничество между двете страни, насърчаваща опазването на културното наследство и неговото предаване на бъдещите поколения.

Други от От страната и света

Шефът на „Военна полиция“ е на екскурзия във Виетнам след получената заплаха за живота му

Директорът на „Военна полиция" Ивайло Сотиров, за чийто живот има заплаха, е на екскурзия във Виетнам. Заминал е преди три-четири дни и ще бъде там до края на октомври

Всяка година между 100 и 200 българи стават жертва на трафик на хора

Всяка година между 100 и 200 българи стават жертва на трафик на хора. У нас трафикантите най-често намират път към жертвите си онлайн и ги въвличат принудително в проституция, просия

Персонален НОИ от "24 часа": Преизчисляването на пенсията с нов стаж се прави веднъж годишно

"24 часа" и седмичникът за втората половина от живота "Клуб 100" имат нова кампания в помощ на читателите си - персонализиран консулт с помощта на експертите на Националния осигурителен институт

Илияна Йотова: Успешната политика е социална и справедлива

Успешната политика е социална и справедлива. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на честването на 30-годишнината на фондация „Фридрих Еберт" – Бюро България

Започват ремонти на основни пътища в Старозагорско

Започват ремонти на основни пътища в Старозагорско, сред тях са близо 20 км от път II-66 Сливен - Стара Загора и на 16,5 км от път II-56 за Павел баня, съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура"

>