Христо Кидиков започва да пише книги, след като картина на пловдивски художник се появява в съня му

19.10.2024 14:10 Мария Начевска
Христо Кидиков

Певецът, който навърши 78 г., работи по нови песни

Само преди дни любимият изпълнител на няколко поколения Христо Кидиков навърши 78 години. Или както той се шегува - “Навърших 7/8, защото 7/8 е малко неравноделен такт и сърцето прави понякога така, обаче пее и танцува!”.

А по случай рождения си ден Кидиков получи и специален плакет от министъра на културата Найден Тодоров.

Талантливият изпълнител загатва, че вече работи по нови песни. “Станах на 78, а до 80 г. има 2 години. Само един бог знае кога ще се прекъсне нишката, така че започнах вече да работя с моя екип по една-две песни, говорим вече по тези неща”, обяснява Кидиков. И с удоволствие разказва кои са 7-те му любими неща.

1. Не му върви с цигулката, получава китара “Кремона”

След като започнал да проявява интерес към музиката, баща му първо му купува цигулка. Но Кидиков искал китара. Баща му, който освен че бил ветеринарен фелдшер, свирел на китара, мандолина, банджо и си имал група, му казал: “Сине, махни я тази китара - това е за хахо-хихо. Сериозната работа е цигулката”.

4 години Кидиков се мъчил да стане Моцарт, но нищо не се получило. Накрая баща му му купува китара “Кремона”, която пази и до ден днешен и свири на нея. Впрочем “Живот и песен” е едно от парчетата, които е направил с нея.

2. Като станал популярен, си купил пиано

Вече с по-сериозните пари, които започнал да взема като част от оркестър “София”, а и бил по-известен, първото нещо, което си купил, било немско пиано. “Макар и втора ръка, беше много хубаво. А и това ми е в занаята”, казва той. Именно на пианото Кидиков разучавал песните, дори и внуците му се учили да свирят на него. Изпълнителят започва да работи от много рано. “Бяхме трима братя от бедно семейство след войната, гладни години”, разказва той. Тогава с парите, които имал, си купувал семки и бонбонки. Вече като юноша бледен си взел найлонова риза, която била много модерна. “Бяла, да е разгърдена и така да ходиш по стъргалото и гаджетата да се лепят”, шегува се той.

3. Страстно хоби му е спортът

Кидиков е скиор повече от 45 г., занимава се с плуване, а е и планинар. Всеки ден ходи поне по 4-5 км. “Дали е сутрин, или следобед, дали вали, или не, когато намеря време, се разхождам”, казва той.

В края на този сезон участвал в скисъстезание, спускали се по стената на “Снежанка”, една от най-стръмните писти. Дори получил награда за 2-о място.

4. Летящ Икар го кара да пише

Картина на пловдивския художник Ангел Василев носи особен сантимент за Кидиков. “Той беше много интересен художник, картините му се изкупуваха още преди да бъде обявено изложението. Заедно израснахме в махалата.” Най-любимата му е тази с летящия Икар. Когато навършва 60 г., една нощ певецът сънува как от самата картина се отделя този Икар и надвисва над него. “Чувам, че някой ми говори в главата: “Рано ти е още да се отказваш, вземи да пишеш.” Когато се събужда на сутринта, се чуди сън ли е било, но запомнил наставлението “Вземи да пишеш”. “Не знам какво стана с мен и изведнъж започнах да пиша първата си книга, която е автобиографична.” Не се възприема като писател, но спомените му извирали в съзнанието и той все успявал да ги подреди в книгата. След това идва и втората му книга със забавни спомени. “След 75-годишнината ми загубих интерес. Но като че ли Ангел Василев ми прати този ангел и явно е трябвало да напиша тези неща за децата и поколенията”, признава Кидиков.

5. Негов хит помага на жена да се излекува

Любима плоча на изпълнителя е тази, в която е хитът “Хей, живот, здравей, здравей” на Точно Русев. Тя става визитната картичка за Кидиков. След концерт в Стара Загора една жена го изчакала отстрани на сцената, за да му даде голям букет цветя. Стъписал се, защото тя се навела и му целунала ръката с думите: “Вие ми спасихте живота!”. Била тежко болна от рак и в болницата за първи път чула “Хей, живот...”. После вкъщи я слушала всеки ден и след година лекарят не повярвал, че вече ѝ няма нищо. “Няма как да забравя това”, казва днес Кидиков.

6. Чаша с лика на Моцарт - подарък от жена му

Чаша за чай със снимка на Моцарт и изписани ноти на “Малка нощна музика” е любимият подарък на изпълнителя, който получава от жена си. Неслучайно му подарява чаша за чай, тъй като Кидиков освен планинар е и билкар, познава над 50 вида билки и ги бере в зависимост от сезона.

7. “Селфи” с идолите му го посреща всеки път във вилата

Любима на Кидиков е и картината “Селфи от рая”. На нея са изобразени идолите му Дейвид Боуи, Майкъл Джексън, Фреди Меркюри, Джон Ленън, Елвис Пресли и Джими Хендрикс. “С влизането във вилата ме посрещат с това селфи”, казва той.

Други от Възход и падение

Илияна Йотова почти на 60: Не иска да е мъжко момиче, а жена, която успява със свой профил и твърдост

Формулата на успеха: последователност, почтеност, сила, знания и съюзници Илияна Йотова можеше да бъде първата жена президент, ако Румен Радев бе избрал партийната кариера - като вицепрезидент тя да

Всички трансплантирани хора ще честитят на проф. д-р Никола Владов

Всички трансплантирани пациенти ще честитят рождения ден на проф. д-р Никола Владов - началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА

Празнува “личният лекар” на обществото - главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев

Доц. д-р Ангел Кунчев е най-разпознаваемото лице на грижата за общественото здраве - нашият “личен лекар”, който първи научава за всяка опасна зараза в страната и последен я задрасква от дневния си

На 19 октомври рожден ден имат

Доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор Прод. д-р Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА, член на лигата "Лекарите

Честит рожден ден на Здравка Стойкова!

Днес рожден ден празнува графичният дизайнер на “24 часа” Здравка Стойкова. Тя има усет и за най-малкия детайл, затова страниците, които прави във вестника, са толкова красиви

>