Блокираха пътя Кнежа – Искър в знак на протест заради безводието

19.10.2024 14:01
Жителите на плевенското село Долни Луковит страдат от хронично безводие СНИМКА: Pixabay

Жители на село Долни Луковит в област Плевен блокираха за около половин час днес участък от пътя Кнежа – Искър в знак на протест заради проблеми с водоснабдяването.

Хората са недоволни от постоянното спиране на водата в тяхното населено място, в чието землище е вододайната зона за четири села – Долни Луковит, Гостиля, Брегаре и Ставерци.

Кметът на Долни Луковит Десислав Атанасов подчерта, че проблемът с водата в селото е повече от година и половина.

„Национален проблем е безводието, това ние го разбираме. Всеки месец с водомайсторите следим дебита, всекидневно има намаление. Това го разбираме, но не можем да разберем едно нещо – многократно подаваме сигнали, жалби, предложения до ВиК – Плевен как да се реши проблемът, но оттам ни се казва, че няма да спрат водата за други населени места заради 14 къщи в нашето село. Къщите не са 14, а са много повече", подчерта кметът.

„На този етап ние разбираме, че е намален дебитът на водата, но искаме три дни в седмицата да ни бъде осигурена вода. Осигуряваме водоноски, но с водата от тях пералните не могат да работят", подчерта Атанасов. Той е категоричен, че не са съгласни да се въведе режим на водата само за Долни Луковит, но не и за останалите три селища, които черпят вода от същия водоизточник – Гостиля, Брегаре и Ставерци. Според него режим трябва да има и за четирите населени места.

Един от организаторите на протеста Галин Нинчев каза, че има къщи в селото, които нямат вода от три месеца, други дори от половин година. Институциите не си гледат работата и благодарение на тях сме стигнали до този протест, категоричен е той.

Светослав Кънчев, който е бил общински съветник в Общинския съвет на Искър в предишния мандат, каза, че ако този протест не даде резултат и не бъдат чути и сега исканията на хората, те са готови да изразят недоволството си пред ВиК-Плевен като поискат оставката на управителя на дружеството.

Хората от селото разказаха, че заради липсата на вода трудно се справят в ежедневието си – да подготвят децата за училища, да се погрижат за лежащо болни хора.

На протеста дойде и кметът на Община Искър Иван Йолов. Според него решение на проблема има и той е в нов кладенец, който да осигури алтернативно водоснабдяване и така да има непрекъснато вода за хората.

По-рано днес от „Водоснабдяване и канализация" в Плевен посочиха в своя позиция по проблема, че в процес на изготвяне е проект за нов, алтернативен водоизточник за село Долни Луковит, припомня БТА. Процедурите по одобряване на парцеларните планове са проведени. Очаква се в най-скоро време да се реши въпросът със захранването на селото с питейна вода от още един водоизточник, казват от дружеството. От ВиК – Плевен допълват, че проблемът е породен и от некачественото изпълнение на възложен от Община Искър проект за воден цикъл, който е допринесъл за влошаване, вместо за подобряване на ситуацията с водоснабдяването на населеното място.

Други от От страната и света

Всяка година между 100 и 200 българи стават жертва на трафик на хора

Всяка година между 100 и 200 българи стават жертва на трафик на хора. У нас трафикантите най-често намират път към жертвите си онлайн и ги въвличат принудително в проституция, просия

Персонален НОИ от "24 часа": Преизчисляването на пенсията с нов стаж се прави веднъж годишно

"24 часа" и седмичникът за втората половина от живота "Клуб 100" имат нова кампания в помощ на читателите си - персонализиран консулт с помощта на експертите на Националния осигурителен институт

Илияна Йотова: Успешната политика е социална и справедлива

Успешната политика е социална и справедлива. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на честването на 30-годишнината на фондация „Фридрих Еберт" – Бюро България

Започват ремонти на основни пътища в Старозагорско

Започват ремонти на основни пътища в Старозагорско, сред тях са близо 20 км от път II-66 Сливен - Стара Загора и на 16,5 км от път II-56 за Павел баня, съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура"

Вярващи от цялата страна се събраха в Рилския манастир за празника на Св. Йоан Рилски

Хиляди вярващи се стекоха в Рилския манастир, тъй като на 19 октомври почитаме паметта на Св. Йоан Рилски, който е смятан за небесен закрилник на българския народ

>