Проф. Мария Токмакова, кардиолог: Целта не е глобалната статистика, а да помогнем на всеки пациент

19.10.2024 09:42 Никола Михайлов

- Проф. Токмакова, честито! Вие сте първата жена - лекар на годината, как се чувствате?

- Благодаря! Изненадана съм приятно от решението на Българския лекарски съюз. Има много колеги, които заслужават това признание. Приемам го с благодарност и огромна отговорност.

- Как решихте да станете кардиолог?

- Избрах да се занимавам с кардиология от момента, в който започнах да уча пропедевтика на вътрешните болести в III курс. Имах шанс мой асистент да бъде д-р Недко Каблешков - изключителна личност и преподавател от висока класа. Неговите упражнения, по време на които ни учеше на принципите на вътрешната медицина, бяха като театрални представления и всъщност мисля, че "заразата" започна именно тогава.

Следващите ми учители затвърдиха моя избор. Учех се от най-добрите

– д-р Димитров, д-р Буков, проф. Джурджев, д-р Касабов, проф. Николов и много други колеги и приятели.

- България продължава да е на първите места по сърдечносъдови заболявания и смъртност, защо?

- Това най-вероятно ще бъде тенденция и в бъдеще, защото изисква доста усилия, за да бъде променено. Голяма част от социално значимите сърдечносъдови заболявания се откриват късно - едва когато вече има усложнения. Широко разпространени са и важни рискови фактори, които не успяваме да контролираме оптимално.

Основните причини за високата сърдечносъдова смъртност са хипертонията, неправилният хранителен режим, затлъстяването и обездвижването.

Тютюнопушенето и консумацията на алкохол у нас остават значително над средните нива за ЕС. Дружеството на кардиолозите в България полага усилия за реализиране на национален план за сърдечносъдово здраве.

- Как функционира този национален план?

- Основните цели са навременна превенция и ранна диагностика на сърдечносъдовите заболявания, правилно лечение и рехабилитация за осигуряване на добро качество на живот и намаляване на преждевременната смъртност в България. За реализацията на плана е необходима институционална подкрепа на всички нива.

- Какво трябва да се направи, за да страдат по-малко хора от сърдечносъдови заболявания?

- На първо място да започнем много рано, и то от децата, още от възпитанието в семейството и училището.

Необходимо е да се изграждат правилни хранителни навици за избягване на вредни продукти,

енергийните напитки, тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол.

Важна е и редовната физическа активност, защото голяма част от подрастващите са обездвижени, без отношение към спорта. Съвременните деца играят все по-малко, а прекарват повече време пред електронни устройства.

Здравословният начин на живот е препоръчителен за всички възрастови групи и никога не е късно да се започне.

- Инвазивната кардиология ли е разковничето?

- Кардиологията като специалност има водеща роля както в контрола на рисковите фактори, така и в правилното лечение и профилактиката на сърдечносъдовите заболявания. Тя е специалност, която обединява различни методи на лечение, както инвазивни така и терапевтични.

За много от сърдечносъдовите заболявания решения се взимат от така наречения сърдечен тийм, който включва различни подспециалности - кардиолог, инвазивен кардиолог, електрофизиолог и кардиохирург, за да се вземе най-доброто решение за всеки пациент.

Не по-малко важна е ролята на личните лекари и на специалистите от извънболничната помощ.

Разковничето е в споделеното взимане на решения и предприемане на действия, в които участват и пациентите.

- Има ли скринингови програми?

- В доболничната помощ има заложени скринингови програми, както и в рамките на различни научни проекти и регистри. Необходимо е също и насочен скрининг на пациенти с фамилна обремененост и на такива с доказани наследствени заболявания.

- Доказана е семейната обремененост при сърдечносъдовите болести, трябва ли роднини да се изследват, за да е ясно дали даден човек страда от подобен проблем?

- Каскадният скрининг е подходящ за семейства, в които вече има установено наследствено заболяване, като например фамилната хиперхолестеролемия. Тогава е добре да бъде направен такъв, защото е възможно да бъдат идентифицирани и други потенциално засегнати.

- Това ще намали ли смъртността в България от сърдечни заболявания?

- Едва ли ще промени цифрите. В крайна сметка статистиката дава посоката и мястото, където се намираме, но реално всеки болен е от значение за обществото и близките му. Така че целта не трябва да е само да променим глобалната статистика, а да помагаме на всеки пациент.

- България постига ли световните стандарти в лечението на сърдечносъдовите болести и нашите лекари по-добри специалисти ли са?

- Кардиологията е една от най-бързо развиващите се специалности в света и в България. Реформите, които започнаха в началото на века, дадоха тласък на нашата специалност. Това стана благодарение на

напредъка на инвазивната кардиология и кардиохирургия,

както и на бързото навлизане на новите фармакологични терапии. У нас работят отлични специалисти, които са получили световно признание.

Дружеството на кардиолозите в България е основен двигател за продължаващото обучение на лекарите и на младите специализанти. Има много инициативи на нашето дружество, които подпомагат кардиолозите - например превода и разпространението на европейските препоръки за лечение на сърдечносъдовите заболявания, организирането на обучителни курсове, отпускането на стипендии за специализации и научни разработки и много други инициативи.

- А цялостно покрита ли е страната ни откъм възможности за лечение на сърдечносъдови заболявания?

- Мисля, че да. Например за лечение на острия миокарден инфаркт и други спешни състояния в България има достатъчно възможности за ранна диагностика и лечение.

По-малко развита е специализираната грижа за хроничните заболявания като например сърдечната недостатъчност. Тежестта, свързана с проследяване и контрол на състоянието и лечението на тези болни, пада върху личните лекари.

В България е много нисък процентът на сърдечните трансплантации и използването на поддържащи устройства при болни с напреднала сърдечна недостатъчност.

СЪВЕТИ ЗА ДОБРО СЪРДЕЧНО ЗДРАВЕ

Според проф. Токмакова ключово е хората да се интересуват от сърдечносъдовото си здраве, за да бъдат открити евентуални проблеми на време. А не когато вече има реализирано голямо събитие и по-голямото зло се е случило.

Визитка

Лекарят на годината за 2024 г. проф. Мария Токмакова завършва МУ–Пловдив, през 1995 г. Започва работа като докторант към секция "Кардиология" в МУ-Пловдив, през 1996 г., става асистент, а след това е повишена в главен асистент.

Има придобити специалности по вътрешни болести и кардиология, образователна и научна степен "доктор", а през 2008 г. придобива и научно звание "доцент" по кардиология. Оттогава 2008 г. е началник отделение към Кардиологична клиника на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. През 2011 г. има завършена магистратура по "Здравен мениджмънт".

Лекарят на 2024 г. има редица специализации: в Унгария, Франция, САЩ и др.

Ръководител е на Първа катедра по Вътрешни болести МУ – Пловдив, заместник-ректор по научноизследователска дейност и началник-отделение към Кардиологична клиника УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. От март 2019 г. до момента е главен координатор на експертния съвет по специалност "Кардиология" към Министерството на здравеопазването.

Лекарят на 2024 г. е бил научен секретар и председател на Дружеството на кардиолозите в България. А от тази година е член на управителния борд на Европейското кардиологично дружество.

Други от Докторе кажи

Главчев: Строежът на Националната детска болница ще започне през юни 2025 г.

Строежът на Националната детска болница ще започне юни 2025 г., обяви на брифинг за медиите служебният премиер Димитър Главчев. Той отбеляза, че до 15 ноември се очаква да бъде разчистен теренът в

Галя Кондева: Има готов и одобрен проект за Националната детска болница

Има напредък при строежа на Националната детска болница, наваксахме изоставането, дори изпреварихме сроковете по подготовката на терена. Изцяло премахнати са двете сгради на територията

Проф. Сотир Марчев: След ковид с 200% се увеличиха автоимунните болести, вреден е и за сърцето

След края на септември и началото на октомври свършва раят на ниската смъртност - започва захлаждане, появяват се вирусите, повишава се сърдечна смъртност

Проф. д-р Мария Токмакова от Пловдив е лекар на годината 2024

Проф. д-р Мария Петкова Токмакова, началник на отделението по кардиология в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив, бе отличена като лекар на годината. Д-р Токмакова е член на работната група по сърдечна

Проучване: Четиридневната работна седмица намалява стреса на служителите

По-малко стрес и лек ръст на производителността. Това показват изнесени днес данни от проучване относно ефектите от четиридневната седмица в Германия, цитирани от Франс прес

>