Проф. Сотир Марчев: След ковид с 200% се увеличиха автоимунните болести, вреден е и за сърцето

19.10.2024 09:21
Проф. Сотир Марчев КАДЪР: bTV

След края на септември и началото на октомври свършва раят на ниската смъртност - започва захлаждане, появяват се вирусите, повишава се сърдечна смъртност. Това заяви в "Събуди се" по Нова телевизия кардиологът проф. Сотир Марчев.

Според него най-тежки са месеците октомври и ноември. При грип или настинка се повишават пулсът и температурата - това натоварва сърцето.

"Ковидът е много опасен за сърцето - малшанс е, че нашето поколение живеем в периода след пандемията. За ковида имаше крайни реакции - от една страна тежък локдаун и ваксини, а сега - болестта е тук, но никой не й обръща внимание, не се изследва, не се карантинира. След ковид обаче има повишение на сърдечносъдовата смъртност, а с 200% се покачиха автоимунните заболявания. Завишени са и болестите на щитовидната жлеза, а болната гуша разболява сърцето", обясни проф. Марчев.

Той разказа, че ваксината срещу грип тази година се очертава да е по-слаба от миналогодишната. Старата била с успех от 52%, а сегашната - вероятна ще е ефикасна на 34%, но все пак 30 е повече от 0.

"Студът свива кръвоносните кръгове - затова човек като излезе сутрин на студено и има болка в сърцето - веднага трябва да отиде на лекар.

Живеем в свят с прахово, звуково, електромагнитно замърсяване. Това е една от причините за честата хипертония - махнете електрониката от мястото ви за сън.

В българското кисело мляко и олио са символите на нашето дълголетие. Ако не сте алергични към млечните продукти, консумирайте ги. Няма лекарство, което да не можем да го надядем - трябва здравословно да се храним.

Обездвижва се човек с инфаркт само 2 дни - след това е на крак, сърдечносъдовите заболявания не се лекуват с обездвижване. До 2000 м надморска височина съдържанието на въздуха е добро за сърцето", съветва проф. Марчев.

Други от Докторе кажи

Главчев: Строежът на Националната детска болница ще започне през юни 2025 г.

Строежът на Националната детска болница ще започне юни 2025 г., обяви на брифинг за медиите служебният премиер Димитър Главчев. Той отбеляза, че до 15 ноември се очаква да бъде разчистен теренът в

Галя Кондева: Има готов и одобрен проект за Националната детска болница

Има напредък при строежа на Националната детска болница, наваксахме изоставането, дори изпреварихме сроковете по подготовката на терена. Изцяло премахнати са двете сгради на територията

Проф. Мария Токмакова, кардиолог: Целта не е глобалната статистика, а да помогнем на всеки пациент

Голяма част от социално значимите сърдечносъдови заболявания у нас се откриват късно - едва когато вече има усложнения, казва първата жена - лекар на годината Каскадният скрининг е подходящ

Проф. д-р Мария Токмакова от Пловдив е лекар на годината 2024

Проф. д-р Мария Петкова Токмакова, началник на отделението по кардиология в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив, бе отличена като лекар на годината. Д-р Токмакова е член на работната група по сърдечна

Проучване: Четиридневната работна седмица намалява стреса на служителите

По-малко стрес и лек ръст на производителността. Това показват изнесени днес данни от проучване относно ефектите от четиридневната седмица в Германия, цитирани от Франс прес

>