Илияна Йотова почти на 60: Не иска да е мъжко момиче, а жена, която успява със свой профил и твърдост

19.10.2024 09:00 Лиляна Клисурова
Илияна Йотова и Румен Радев приветстват хората, събрали се пред входа на президентството при встъпването си във втория мандат през януари 2022 г.

Формулата на успеха: последователност, почтеност, сила, знания и съюзници

Илияна Йотова можеше да бъде първата жена президент, ако Румен Радев бе избрал партийната кариера - като вицепрезидент тя да довърши втория им мандат.

Като дисциплиниран военен обаче държавният глава вероятно ще спази конституцията (неремонтирана в тази ѝ част) и ще остане на “Дондуков” 2 до края на 2026 г. А Йотова е желязна за работа в екип и не е предател. Независимо дали работи като журналист в БНТ, като пиар на БСП, народен представител, евродепутат или като вицепрезидент. Това го знаят в тесния ѝ кръг.

Но пък партийната интрига около Радев провокира все повече българи да се вглеждат в нея и в действията ѝ, да се вслушват сериозно в нейните коментари. За да установят, че на “Дондуков” 2 има един политик с внушителна добавена стойност, която сам надгради за 30 години.

Независимо дали си ляв, десен или центрист, установяваш, че често Йотова мисли като теб. И за разлика от политическата маса предлага и формулира решения.

Старателна, принципна, коректна и педантична - така я описват тези, които я познават. Тя самата се определя като амбициозна, дисциплинирана, добронамерена. Все качества за върха. Когато си постави цел, неумолимо я преследва. Съмишленик за дълъг път - ако застане зад гърба ти, ще го пази на всяка цена.

Не е случайно, че политиката е в кръвта ѝ. Нейният баща Малин Тодоров години бе кмет на Сливница, но той е и човекът, който най-дълго се опитва да промени решението ѝ да се впусне в политиката. В опит може би да предпази Илияна. А самата тя не иска да я определят като клишето мъжко момиче, а като жена, която успява.

Кариерата ѝ в политиката е белязана да е различна от самия ѝ старт - от размирната 1997 г., когато заради принципи Илияна напуска журналистиката и БНТ и се качва на “потъващ кораб”, какъвто е БСП тогава, като оглавява партийния пресцентър. Истински боец. Посреща с усмивка, но бързо разкрива остър език. Умее да напипва точно болните места във всяка ситуация. Но не защото е “специализирала” при съпруга - проф. Андрей Йотов е един от най-добрите ортопеди и хирурзи, а защото умее да чува. Сама търси мнението на различни хора и кабинетът ѝ винаги е отворен. Не можеш да я хванеш неподготвена - с много четене няма тема, която да ѝ се опъне.

Завършила е българска и френска филологии в СУ “Св. Кл. Охридски”, има специализации в Центъра по европейски науки в Страсбург и в Националната школа по администрация на Франция (ENA), сред чиито възпитаници са френски президенти и еврокомисари.

Качи всички стъпала и в партийната кариера - от редови член до Националния съвет и зам.-шеф на най-голямата червена структура - в София. Беше народен представител, после евродепутат. За почти два мандата в Брюксел се наложи като един от говорителите на България пред Европа. Като франкофон бързо топи бариерите, а като филолог е привърженик на точния изказ. Признание за работата ѝ като евродепутат бяха постовете в Европарламента като зам.-председател на антикорупционната комисия и Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Със съпруга ѝ Андрей са почти 40 г. заедно. Запознават се на манифестация за 24 май през 1979 г. Илияна е на 14 години, а Андрей е състудент на сестра ѝ във втори курс на Медицинската академия. За щастие на родителите си, синът им Марин, който завърши финанси в Лондон, избра да работи в България. А преди година със съпругата му Кристиана направиха на Илияна и Андрей най-големия подарък - внука Максим.

След близо 30 г. в политиката, съветите на Йотова към политиците

Всеки сам решава, а това са съветите, които и аз си давам:

1. Трябва да са лидери, да не са мишоци. Да застават с имената си, с идеите си. Да, някой път няма да бъдат приети веднага, но голямото майсторство е да ги изложиш така, да бъдеш самият ти убеден в тях, за да можеш да увлечеш и хора след себе си.

2. Да не слушат само този, който ги ласкае. Или този, който поради различната зависимост им казва, че са велики, а на следващия ден е готов да ги предаде веднага, ако конюнктурата се смени. Да бъдат силни да понасят критиката. Тя е здравословна.

3. Да уважават опонентите си и да ги ценят.

4. Да бъдат професионално подготвени. Никой не се е родил готов да бъде политик, това се учи. Трупа се опит. Никога не говори общи приказки пред хората, а се подготвяй за всяка среща с тях, защото това е уважение.

5. Да съберат добър екип. Това е гаранция за успеха на всеки. Аз имам великолепен екип от млади хора. Много изисквам от тях, но и те изискват много от мен. Изключителни са, енергични, добре подготвени, нестандартни и креативни.

6. Да не късат нишката с тези, които са ги избрали. Това не е клише. Ето пример - една голяма част от законодателството в България в момента е лабораторно. То няма връзка с реалния живот, но след това последиците са за всички нас.

7. По-малко да вдишват от звездния прах.

Очаквайте в неделя едно много откровено интервю на вицепрезидента за живота извън и в политиката и за какво съжалява.

Други от Възход и падение

Всички трансплантирани хора ще честитят на проф. д-р Никола Владов

Всички трансплантирани пациенти ще честитят рождения ден на проф. д-р Никола Владов - началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА

Празнува “личният лекар” на обществото - главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев

Доц. д-р Ангел Кунчев е най-разпознаваемото лице на грижата за общественото здраве - нашият “личен лекар”, който първи научава за всяка опасна зараза в страната и последен я задрасква от дневния си

На 19 октомври рожден ден имат

Доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор Прод. д-р Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА, член на лигата "Лекарите

Честит рожден ден на Здравка Стойкова!

Днес рожден ден празнува графичният дизайнер на “24 часа” Здравка Стойкова. Тя има усет и за най-малкия детайл, затова страниците, които прави във вестника, са толкова красиви

В италианския X Factor видяха новата Дуа Липа в 17-годишна българка

Наричат софиянката Елмира Маринова поп звездата на предаването Всяка поява на сцената на италианския X Factor на Елмира Маринова е като свеж бриз. Много музикални експерти на Апенините сравняват

>