Израел убил Синуар “случайно”, но “Хамас” няма да спре войната

18.10.2024 22:41
Лидерът на "Хамас" Яхия Синуар Снимка: Twitter/@CWBOCA

Човекът, наричан от Израел “ходещ мъртвец”, е ликвидиран случайно в четвъртък. Убийството на лидера на “Хамас” Яхия Синуар в Газа бе изтълкувано като голяма победа след едногодишно издирване на смятания за мозъка на най-смъртоносната терористична атака в историята на Израел.

Световни анализатори допуснаха, че това може да сложи край на войната бързо, ако Израел и неговите съюзници се възползват от предимството си. След опустошителната атака на “Хамас” м.г. Нетаняху се закани да елиминира терористичната групировка изцяло. Сега, когато нейният тартор е убит, е много вероятно сред бойците да настъпи суматоха и объркване при избиране на нов лидер. Сред спряганите са братът на Яхия Синуар - Мохамед, и Халил ал Хая, главен преговарящ на “Хамас” в Кайро. На този фон обявяването на Израел като победител изглежда по-правдоподобно от всякога.

Синуар не е просто мозъкът зад нападението на 7 октомври. Той е човекът, който през последната година натрупа достатъчно власт, за да

взима еднолично

решенията

за ходовете на “Хамас”. Бе един от многото лидери в разединената групировка, но се превърна в сплотяващата фигура. За него се говореше, че се крие основно в тунелите под Газа и се обгражда със заложници, за да не бъде ликвидиран.

Убит е обаче “по случайност” - на терен от патрулиращ отряд, а не при специализирана операция. В сряда част от израелската 828-а бригада “Бисламах” е патрулирала в Тал ал Султан, район на Рафах. Идентифицира трима бойци на “Хамас” и открива огън. Един от тях успява да се скрие в сграда наблизо. Отбранителните сили използвали дрон, за да влязат в сградата през прозорец. Откриват мъжа на първия етаж -

седял на стол,

привидно ранен,

със закрито лице. На разпространено видео, заснето от дрона, се вижда как мъжът хвърля пръчка по него. Израелските сили обстрелват сградата малко след това, убивайки последната мишена, идентифицирана по-късно като лидера на “Хамас”.

Част от пръста на трупа е била отрязана и изпратена за ДНК проби, тъй като е имало съмнения за заложени капани в района. По-късно самоличността му е била потвърдена, а след като периметърът е обезопасен, тялото е транспортирано в Израел. В четвъртък висш представител на “Хамас” потвърди, че Яхия Синуар е загинал.

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече смъртта на лидера на “Хамас” миг на облекчение за израелците и възможност за “ново начало” в Ивицата Газа, без управляващата там групировка. Байдън каза, че

по ръцете на

Синуар била

кръвта на

американци, израелци, палестинци, германци и много други.

“Мисията ни все още не е завършена”, побърза да уточни Бенямин Нетаняху. В тържествена реч израелският премиер посочи, че приоритет са заложниците, държани в Газа. Местни медии съобщиха, че премиерът е свикал среща по сигурността, за да се съсредоточи върху възможния напредък в преговорите за сделката за заложници.

Междувременно палестинците са убедени, че войната ще продължи въпреки смъртта на Синуар, а висш служител на “Хамас” бе категоричен, че групировката не може да бъде заличена със смъртта на нейния лидер.

Други от От страната и света

100 дни след като всички видяха как Даниел от Перник рита болна жена, е обвинен за убийство (Обзор)

Заради няколкото дни до навършване на пълнолетие младежът може да получи най-много 12 години решетки Близо 3 месеца след появата на клипа, на който хиляди хора видяха как Даниел Петров рита

Верижна катастрофа в столичния кв. "Люлин", движението е затруднено

7 коли са се сблъскали на кръстовището между бул. "Тодор Александров" и ул. "Вардар" след тунела водещ до кв. "Люлин", стана ясно от публикация във фейсбук групата "Катастрофи София"

“Фантастико” ще усвои терена на отдавна неработещия мултиплекс “Арена Запад”

На мястото ще има търговски комплекс На терена, на който се намира неработещото още от 2019 г. кино “Арена Запад”, “Фантастико” ще изгради търговски комплекс, съобщи в последния си брой “Капитал”

Полицейска операция тече в област Търговище за защита на политическите права и борба с престъпността

В област Търговище се извършва специализирана полицейска операция за превенция на престъпления, свързани с нарушаване на политическите права, и противодействие на конвенционалната престъпност

Бусове без номера в Смолян и Кърджали задигат дърва - били за гласове на изборите (Обзор)

Незаконен дърводобив с дерегистрирани бусове в две области - това са резултатите на две от 189-те акции срещу купувачи на гласове в страната. За схемата съобщи вътрешният министър Атанас Илков

>