Полицейска операция тече в област Търговище за защита на политическите права и борба с престъпността

18.10.2024 21:52
Проверяват се моторни превозни средства, частни адреси, търговски обекти, заложни къщи, офиси на дружества, предоставящи бързи кредити, питейни заведения; СНИМКА: Пиксабей

В област Търговище се извършва специализирана полицейска операция за превенция на престъпления, свързани с нарушаване на политическите права, и противодействие на конвенционалната престъпност. Участват служители на „Охранителна полиция“, „Криминална полиция“ „Икономическа полиция“ и „Пътна полиция" в Областната дирекция, служители на трите районни управления в състава ѝ, както и екипи на Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“-МВР, информира говорителят на дирекцията Ани Кръстева. 

Проверяват се моторни превозни средства, частни адреси, търговски обекти, заложни къщи, офиси на дружества, предоставящи бързи кредити, питейни заведения; инспектират се пунктове за изкупуване на черни и цветни метали и за продажба на дърва за огрев. Във фокуса на активните полицейски действия са рискови места, идентифицирани след оперативен анализ, за които е постъпвала информация, че съществува риск от свързани с изборния процес нарушения. Там е осигурено засилено полицейско присъствие. Проверяват се лица от активния криминален контингент. Засилени проверки се извършват и по линия на пътната безопасност.

От дирекцията посочват, че след проверка на два търговски обекта в две села в община Търговище са иззети тетрадки с имена на хора от тези села и с дължими от тях суми. Образувани са две преписки по чл. 167, ал. 2 от Наказателния кодекс, по които се извършват проверки за установяване дали фигуриращите в списъци граждани са съпричастни към извършване на престъпление против политическите права на гражданите или става въпрос за натрупани задължения вследствие на незаплатени при покупката стоки.

Разкрити са четири престъпления в община Омуртаг. В три частни имота в село Беломорци е установено съхранение на дърва за огрев, за които липсват документи за произход. Заведени са преписки с оглед данни за престъпление по чл. 235 от Наказателния кодекс. След приключване на проверките резултатите от тях ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура.

Установен е извършител на кражба на дървен материал от частен имот в с. Илийно. Дървата са намерени и върнати на собственика. Образувана е преписка с оглед данни за престъпление по чл. 194 от Наказателния кодекс.

Образувано е бързо полицейско производство по чл. 343в, ал. 2 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Търговище – за управление на моторно-превозно средство от лишен от правоуправление водач, който управлява в едногодишния срок от наложеното му наказание. В търговски обект в  Търговище са установени 32 литра алкохол без акцизен бандерол. Алкохолът е иззет. По случая е заведена преписка по чл. 234 от Наказателния кодекс.

Установени са и са задържани за срок до 24 часа двама мъже – в Търговище и в Попово, за държане на наркотичните вещества марихуана и синтетични канабиноиди. По случаите са образувани досъдебни производства по чл. 354а от Наказателния кодекс.

До момента са проверени 12 заложни къщи и дружества, предоставящи бързи кредити. Проведени са превантивни беседи с граждани за предотвратяване на опити за т. нар. корпоративен вот. Проверени са 280 МПС. За констатирани нарушения са съставени 30 акта за установяване на административно нарушение и са наложени 169 глоби с фиш. Съставени са девет протокола за предупреждение по чл. 65 от Закона за МВР, четири от които са свързани с изборния процес.

Изнесената информация е с данни към следобедните часове. Полицейските действия продължават на територията на цялата област Търговище, допълват от дирекцията. 

При подобна акция в съседната област Разград са иззети бележници с изписани имена на хора от търговски обекти.

Други от От страната и света

100 дни след като всички видяха как Даниел от Перник рита болна жена, е обвинен за убийство (Обзор)

Заради няколкото дни до навършване на пълнолетие младежът може да получи най-много 12 години решетки Близо 3 месеца след появата на клипа, на който хиляди хора видяха как Даниел Петров рита

Израел убил Синуар “случайно”, но “Хамас” няма да спре войната

Човекът, наричан от Израел “ходещ мъртвец”, е ликвидиран случайно в четвъртък. Убийството на лидера на “Хамас” Яхия Синуар в Газа бе изтълкувано като голяма победа след едногодишно издирване на

Верижна катастрофа в столичния кв. "Люлин", движението е затруднено

7 коли са се сблъскали на кръстовището между бул. "Тодор Александров" и ул. "Вардар" след тунела водещ до кв. "Люлин", стана ясно от публикация във фейсбук групата "Катастрофи София"

“Фантастико” ще усвои терена на отдавна неработещия мултиплекс “Арена Запад”

На мястото ще има търговски комплекс На терена, на който се намира неработещото още от 2019 г. кино “Арена Запад”, “Фантастико” ще изгради търговски комплекс, съобщи в последния си брой “Капитал”

Бусове без номера в Смолян и Кърджали задигат дърва - били за гласове на изборите (Обзор)

Незаконен дърводобив с дерегистрирани бусове в две области - това са резултатите на две от 189-те акции срещу купувачи на гласове в страната. За схемата съобщи вътрешният министър Атанас Илков

>