100 дни след като всички видяха как Даниел от Перник рита болна жена, е обвинен за убийство (Обзор)

18.10.2024 22:55
Даниел от Перник (на малката снимка) удря в главата 56-годишната жена, докато приятелят му само гледа.

Заради няколкото дни до навършване на пълнолетие младежът може да получи най-много 12 години решетки

Близо 3 месеца след появата на клипа, на който хиляди хора видяха как Даниел Петров рита беззащитна жена в центъра на Перник, прокуратурата го обвини за убийство по хулигански подбуди. Това стана в петък.

Причината за новото обвинение е, че след месец и половина в кома жената почина на 20 септември. Самият случай е от 29 юли. Още тогава мнозина поискаха непълнолетният в онзи момент младеж да бъде обвинен за опит за убийство. Той обаче бе подведен под отговорност за нанасяне на средна телесна повреда.

17-годишният тогава Даниел се шляел посред нощ из Перник заедно с друг свой непълнолетен приятел. Заради това, че били навън в този час, родителите на двамата бяха глобени с по 300 лева. 56-годишната жена била трудноподвижна след прекаран инсулт. Всяка сутрин ходела да пие кафе от заведение в кв. “Изгрев”, излизала около 4 ч.

Видеото, разгневило цяла България, се появи в социалните мрежи. На него се вижда как жената сяда на масичка пред магазина. Извън кадър остава, че две момчета се насочват към нея. Секунди преди това техен познат им казал: “Внимавайте, тази е психично болна. Преди време ми счупи огледалото”. Мъжът държал друго денонощно магазинче. Дори им показал клип от случилото се.

Тогава приятелят на Даниел се приближава към жената и започва разговор с нея. Това вече се вижда на клипа. След секунди и Петров пристига и без да каже нищо, започва да раздава юмручно правосъдие. Първо събаря с удари с ръце жената на земята, а след това започва да я рита в главата. Неговият приятел не прави никакви опити да го спре. Боят приключва едва когато продавачката излиза от магазина.

Жената отказва медицинска помощ, прибира се вкъщи. Там ѝ става лошо и нейният племенник я кара в Бърза помощ, откъдето подават сигнал в полицията.

Кадрите бяха качени в социалните мрежи, а Перник настръхна и мнозина питаха защо Даниел е обвинен само за телесна повреда, а не опит за убийство, каквато практика прокурорите често прилагат.

Наказанията са същите като при убийство, тъй като смъртта не е настъпила по независещи от дееца причини. Оказа се, че непълнолетният тогава ученик е рецидивист. Два пъти е хващан с наркотици и веднъж да краде. От полицията в Перник са го задържали и изпращали материалите в местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, която наложила превъзпитателни мерки.

Водил се е на отчет в Детската педагогическа стая. След почти 2 месеца в болница със счупена лицево-челюстна кост жената почина. От аутопсията ѝ станало ясно, че причината за смъртта е двустранна бронхопневмония, която се е развила заради исхемия на централната мозъчна артерия. Това означава, че ударите са били причината за леталния край.

Към деня на престъпното деяние Даниел Петров е бил непълнолетен - на 17 години. Стана на 18 г. през август. Затова и вместо от 15 години до доживотен затвор без право на замяна, максималното наказание, което може да получи, са 12 години в килия. Минималното е 5 години решетки. Младежът е в затвора.

Други от От страната и света

Израел убил Синуар “случайно”, но “Хамас” няма да спре войната

Човекът, наричан от Израел “ходещ мъртвец”, е ликвидиран случайно в четвъртък. Убийството на лидера на “Хамас” Яхия Синуар в Газа бе изтълкувано като голяма победа след едногодишно издирване на

Верижна катастрофа в столичния кв. "Люлин", движението е затруднено

7 коли са се сблъскали на кръстовището между бул. "Тодор Александров" и ул. "Вардар" след тунела водещ до кв. "Люлин", стана ясно от публикация във фейсбук групата "Катастрофи София"

“Фантастико” ще усвои терена на отдавна неработещия мултиплекс “Арена Запад”

На мястото ще има търговски комплекс На терена, на който се намира неработещото още от 2019 г. кино “Арена Запад”, “Фантастико” ще изгради търговски комплекс, съобщи в последния си брой “Капитал”

Полицейска операция тече в област Търговище за защита на политическите права и борба с престъпността

В област Търговище се извършва специализирана полицейска операция за превенция на престъпления, свързани с нарушаване на политическите права, и противодействие на конвенционалната престъпност

Бусове без номера в Смолян и Кърджали задигат дърва - били за гласове на изборите (Обзор)

Незаконен дърводобив с дерегистрирани бусове в две области - това са резултатите на две от 189-те акции срещу купувачи на гласове в страната. За схемата съобщи вътрешният министър Атанас Илков

>