Проф. д-р Мария Токмакова от Пловдив е лекар на годината 2024

18.10.2024 20:21 Мартина Зиновиева
Доц. д-р Мария Токмакова

Проф. д-р Мария Петкова Токмакова, началник на отделението по кардиология в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив, бе отличена като лекар на годината. Д-р Токмакова е член на работната група по сърдечна недостатъчност към Дружеството на кардиолозите в България. Тя е магистър по "Здравен мениджмънт". Специализирала е във Франция, САЩ и други държави от Западна Европа. Тя посвети приза на своя баща, който я е въвел в професията, и на всички лекари.

Наградата й бе връчена в навечерието на Деня на българския лекар (19 октомври) от д-р Николай Брънзалов, председател на Българския лекарски съюз (БЛС) на тържествена церемония.

На церемонията присъстваха министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, знам.-министърът на здравеопазването доц. д-р Петко Стефановски, представители на НЗОК и съсловни организации.

Новият директор на БЛС д-р Николай Брънзалов заяви, че всекидневно вижда упорството и постоянството на лекарите, техния технологичен напредък, силен дух и желание за усъвършенстване, затова се гордее с българските медици.

Десетки номинации на заслужили лекари са изпращани в БЛС през изминалите месеци. Процедурата по номиниране приключи на 30 септември. Специална комисия, включваща представители на БЛС, избра победителите в отделните категории. С най-голяма тежест са номинациите, дошли от Регионалните лекарски комисии. След тях по сила се нареждат тези от дружествата по специалност, лечебни заведения, отделения и пациенти.

Отличията се връчват в 5 категории за 21-ва поредна година, включително категория Лекар на годината. Те са следните: "Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност"; "Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники"; "Ти си нашето бъдеще" – награда за младите медицински надежди на България"; "Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация".

За втора поредна година бе връчено и специално отличие за лекарска етика и всеотдайност "Д-р Стефан Черкезов" - на името на лекаря, загубил живота си, спасявайки хора от горящ автобус. Специалният приз получи Центърът по спешна медицинска помощ по въздух.

Други от Докторе кажи

Проучване: Четиридневната работна седмица намалява стреса на служителите

По-малко стрес и лек ръст на производителността. Това показват изнесени днес данни от проучване относно ефектите от четиридневната седмица в Германия, цитирани от Франс прес

НЗОК осигурява профилактика и лечение на рака на маточната шийка (Видео)

През 2023 г. регистрираните с диагнозата са 1231, а хоспитализираните по здравна каса са 1436 Как НЗОК се грижи за пациентите с рак на маточната шийка

Неврохирургия от последно поколение? Не! От следващото: парализирани ходят и ослепели виждат

Над 1300 научни презентации и 370 лекции, представени от учени от цял свят за първи път, защитиха мотото на Европейския конгрес по неврохирургия 2024 “Иновации. Образование. Лидерство”

Затоплянето активира морска бактерия - фатална за 50% от болните

Доц. Кунчев: 90% от инфекциите са били свързани с рани. Изучаваме как се реагира по света, за нас е нов проблемът. Двама от болните са починали Експертите по изменението на климата от години бият

За здрави очи: На всеки 20 мин детето да гледа 20 сек встрани върху предмет на 6 метра

Ниските степени на далекогледство в детска и тийнейджърска възраст може да не се коригират, но проследяването от очен специалист е задължително Прегледът на зрението е извънредно важен

>