Свободата тук е свободия, разказват как спазват правилата в чужбина, люпейки семки на земята

18.10.2024 20:05 Александър Ботйов
Разходките на големи породи кучета в паркове, където това е забранено, са нещо обичайно. Снимка: Фейсбук.

Днес често говорим за европейски ценности. Българите сме много специфична подправка, която не понася лесно на чужденците. В същото време сме и традиционна балканска гозба, която е несъвместима с чужди подправки. С две думи, сме си неподправени.

Нашият нрав е устойчив и не се дава лесно на западните ветрове. Много българи се опъват на родните правила, като току-що навити струни на гъдулка. Неподчинението звучи в ушите на закона като стара песен на нов глас. Старите нарушения, но от новото поколение. Лица без правоспособност за управление на МПС или в неадекватно състояние яхват мощни возила. Последиците са видими - смърт на пътя. Войната по пътищата е война на светове. Светът на безнаказаните с чувство за надзаконие срещу света на невинните и изрядни шофьори. Държавата ни от много години опитва превенция срещу високите скорости. Различните управляващи са се постарали пътната ни инфраструктура да прилича на швейцарско сирене, но кратерите не спират бързаците.

Влизайки в чужда държава обаче, се случва друго. С преминаването си в Гърция например българските водачи сякаш претърпяват катарзис. Следят всяка табела за скорост, държат волана с две ръце, да не вземе да стане някое ПТП и отиде почивката, не за друго. Високите глоби не са по джоба на сънародниците ни, за разлика от тези у нас. Българинът си е българин у дома, навън е европеец. В чужбина спазват правилата, но като си дойдат, се хвалят колко са прилежни, люпейки семки на земята и пийвайки биричка в парка пред децата, докато каишката на кучето им удобно се е настанила в джоба. Че какво лошо има триглави кучета да обикалят без контрол по площадките, нали децата трябва да се запознават с приказните светове. А и стопаните им са прави, че те не хапят - те изяждат. Така както много българи сдъвкват и изплюват заветите на Христо Ботйов, който е написал - „Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата". Само че много от българите са приели свободата за свободия и не могат да се нарекат човеци в никой смисъл на думата.

Александър Ботйов, наследник на Христо Ботйов (Христо Ботев)

Други от Анализи

Защо убийството на Синуар е най-тежкият удар в историята на „Хамас"?

Ликвидирането на лидера на "Хамас" е най-тежкият удар, насочен срещу организацията от създаването на движението до сега. Въпреки ликвидирането на редица други лидери основатели на движението "Хамас"

Поотделно сме се кротнали в зимата на нашето недоволство

Ако не разчита на златна рибка и не завижда, българинът ще е щастливец Гледаме статистическото изследване на Евростат относно доволни ли са от живота жителите на страните  в ЕС

Терорът над жените в Турция става все по-брутален

В този слънчев есенен ден около 300 млади жени са се събрали в истанбулския кврал Кадъкьой от анадолската страна на Босфора. Те са тук, за да протестират срещу насилието над жени и момичета

Българите мразим правилата, но ако трябва да се направи мръсно, този с властчица ще ги спази

Това, мисля, е толкова огромен и всеобхватен въпрос, че донякъде ми заприлича на въпроса „Защо българинът е българин?". Естествено - могат да се изтъкнат много факти за българското "свободолюбие"

Десният полулизъм се разширява на основата на възроден антиевропейски национализъм

Лекарството срещу радикалното левичарсво и авторитарния десен популизъм е възстановяването на легитимния и добронамерен демократичен диалог между различните политически възгледи Разрастването на

>