Проучване: Четиридневната работна седмица намалява стреса на служителите

18.10.2024 17:19
Четиридневната работна седмица намалява стреса на служителите Снимка: Pixabay

По-малко стрес и лек ръст на производителността. Това показват изнесени днес данни от проучване относно ефектите от четиридневната седмица в Германия, цитирани от Франс прес.

В продължение на шест месеца 41 германски компании участваха в програма за намаляване на работното време или дори за установяване на четиридневна седмица - историческо искане от синдикатите в страната, проведено от консултантската компания "Интрапреньор" (Intraprenör).

Университетът в Мюнхен и международната инициатива за четиридневна работна седмица (4 Day-Week Global), разпространена в осем страни, между които Великобритания, Австралия и Португалия, координираха проекта.

Основното заключение от проучването показва, че сравнявайки непромененото седмично работно време (от пет дни), четиридневната (работна) седмица "значително" подобрява психическото и физическото здраве на служителя.

"Данните контрастират с мнението, че същото натоварване за изпълнение (на поставените задачи) за по-малко (работно) време може да доведе до увеличаване на усещания стрес" от служителя, установи проучването, цитирано от БТА.

Участниците средно са преживели по-малко стрес през седмицата - 178 минути спрямо 191 преди провеждането на експеримента.

Служителите също така спортуват повече и спят средно с 38 минути повече всяка седмица.

Тези "положителни ефекти" върху здравето вероятно ще "намалят отсъствията от работа в дългосрочен план", показват данните.

Анкетираните се смятат за малко по-продуктивни, като в същото време работното натоварване не се променя.

Проучването обаче остава предпазливо по въпроса за производителността и отбелязва други ограничения. Не е доказано, че четиридневната седмица увеличава печалбите на компанията, намалява отпуските по болест или въглеродния отпечатък.

От друга страна, 39 на сто от компаниите са решили да приложат четиридневната седмица след края на програмата, а 34 на сто от тях ще продължат експеримента.

В извадката от проучването повече от половината компании наемат от 10 до 50 служители в сектора на услугите, производството или строителството.

Четиридневната работна седмица отново се превърна в ключова тема в Германия след края на пандемията от КОВИД-19. Намалената работна седмица е едно от основните искания на синдиката на машинистите Ге Де Ел (GDL) в преговорите им с германския жп оператор "Дойче бан" (Deutsche Bahn) през март. Същото искане беше изразено и от работниците в стоманодобивната промишленост, където работодателите и синдикатите в сектора се споразумяха през декември за "колективно" намаляване на седмичното работното време от 35 на 32 часа, включително частична компенсация на трудовите възнаграждения.

Други от Докторе кажи

Проф. д-р Мария Токмакова от Пловдив е лекар на годината 2024

Проф. д-р Мария Петкова Токмакова, началник на отделението по кардиология в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив, бе отличена като лекар на годината. Д-р Токмакова е член на работната група по сърдечна

НЗОК осигурява профилактика и лечение на рака на маточната шийка (Видео)

През 2023 г. регистрираните с диагнозата са 1231, а хоспитализираните по здравна каса са 1436 Как НЗОК се грижи за пациентите с рак на маточната шийка

Неврохирургия от последно поколение? Не! От следващото: парализирани ходят и ослепели виждат

Над 1300 научни презентации и 370 лекции, представени от учени от цял свят за първи път, защитиха мотото на Европейския конгрес по неврохирургия 2024 “Иновации. Образование. Лидерство”

Затоплянето активира морска бактерия - фатална за 50% от болните

Доц. Кунчев: 90% от инфекциите са били свързани с рани. Изучаваме как се реагира по света, за нас е нов проблемът. Двама от болните са починали Експертите по изменението на климата от години бият

За здрави очи: На всеки 20 мин детето да гледа 20 сек встрани върху предмет на 6 метра

Ниските степени на далекогледство в детска и тийнейджърска възраст може да не се коригират, но проследяването от очен специалист е задължително Прегледът на зрението е извънредно важен

>