Куполните къщи са марката на “3Д - форма”, хит са панели от слама

18.10.2024 14:39
Куполна къща “Леонардо”
Доц. д-р арх. Александрина Ненкова, ръководител на катедра при Архитектурния факултет на Университета за архитектура, строителство и геодезия, награди Деница Чавдарова (вляво) от “3Д - форма” ЕООД за устойчиво развитие.

Архитектурното студио е в Перущица, работили

са проекти за къщи в Германия, Дания, Англия

Деница Чавдарова и съпругът ѝ Александър живеят в Перущица. Тя е архитект, а той - интериорен дизайнер. Архитектурното им студио “3Д - форма”, макар и в този малък град, прави проекти за къщи, вече са построени в Германия, Дания, Англия.

Фирмата получи награда в конкурса на “24 часа” “Големите малки” за устойчиво развитие.

Призът на “3Д - форма” бе връчен от доц. д-р арх. Александрина Ненкова - ръководител на катедра при Архитектурния факултет на Университета за архитектура, строителство и геодезия.

Мислех си какво е общото между мен и предприемачеството. Това, което ни обединява, е, че ние сме едни професионални управители на човешките мечти, точно тук е нашата допирна точка, заяви Ненкова.

Благодарна съм за това отличие. Благодаря и на целия си екип, с който направихме толкова интересни сгради. Архитектурата сама по себе си е трудно да бъде бизнес, тя е самостоятелна услуга. Аз от доста години се старая да правя обучение на хората, които работят за нас, за да можем да предлагаме високотехнологични и енергоефективни сгради, каза собственикът на фирмата Деница Чавдарова.

Двамата с Александър всъщност са работили по малки проекти за чужди фирми още като студенти.

И сега имаме клиенти, които не са от страната, миналата година работихме идейни проекти и архитектура за Германия, обяснява Чавдарова.

Това архитектурно студио и тези двама млади специалисти са пример, че можеш да живееш, където искаш, и да имаш клиенти от страната и от цяла Европа. Архитектката вижда студиото си след 5 години с офис в Англия или в някоя от северните държави.

В момента обучавам човек, който ни е познат, имаме уговорка да отворим офис в Лондон, споделя архитектката. Студиото се е специализирало по сглобяеми сгради и префабрикати. Префабрикатите са елементи от сградата, които се произвеждат в заводи или цехове и се сглобяват подобно на мебелите на “Икеа”.

Клиентите им са два типа. Единият са хора, които искат проект и са ги намерили в интернет или чрез препоръки.

Вторият са строители, които имат фабрики. Те поръчват проекта, защото клиентът пита колко ще струва, а строителят без проект не може да направи калкулацията.

Сградата се проектира така, че да бъде изработена в цеха и на място да бъде монтирано полуготово изделие. Ако ви се случи да видите овални къщи във Варненско, Асеновград, Севлиево, при язовир “Белмекен” и на още 36 места, почти е сигурно, че са по проект на “3Д - форма”.

Деница и съпругът ѝ се запалили по куполните къщи преди 5-6 г., когато търсили оптимални параметри на сградите си. Имат построени куполни къщи с 18 и 20 метра в диаметър, на три етажа. Вече имат 40 проектирани сгради.

Едни от първите били поръчани от последователи на Бялото братство. Петър Дънов имал текст, в който описва купола като най-качествена постройка. За двама-трима от тези клиенти са проектирали сградите точно по инструкцията на Дънов.

Последният им хит са къщи със сламени панели, които покриват изискванията за пасивна сграда.

Други от От страната и света

Стана ясно кои ще са новите златни момичета

Стана ясно кои момичета ще са част от новия ансамбъл на България. Новите гимнастички са заместничките на Перлите на Весела Димитрова, които станаха абсолютни световни и европейски шампионки и

Атанас Илков се срещна с представители на мотоклубове у нас

Националната полиция с призив за ограничаване на черната статистика: „Да върнем газта! Да караме за удоволствие!"; обсъдени бяха общи инициативи и събития с цел превенция на инциденти с мотопеди и

Европейските борси приключиха втора поредна седмица с растеж

Европейските фондови борси закриха смесена днешната си търговска сесия, но приключват втора поредна седмица с растеж, стимулирани от възхода на акциите на технологичните компании и производителите на

Задържаха двама по време на спецакция срещу купуването на гласове в Самоков (Снимки)

Днес на територията на Самоков се състоя специализирана полицейска операция срещу престъпността и нарушенията на изборното законодателство, както и стабилизиране на средата за сигурност

Над 30 свидетели са разпитани за катастрофата със загиналите пилоти край "Граф Игнатиево"

Докладът на "Военна полиция" за катастрофата със самолет L-39 "Албатрос" тази сутрин е предоставен на Военно-окръжната прокуратура в Пловдив, която разследва инцидента

>