За пръв път България става регионално командване на специалните операции към НАТО

18.10.2024 14:38 Елица Чупарова
Президентът Румен Радев, председателката на НС Рая Назарян и ген.-майор Матеев участваха в честването на Деня на военния парашутист СНИМКА: Йордан Симеонов
Президентът Румен Радев прие почетния караул. СНИМКА: Йордан Симеонов
Церемонията се състоя пред Паметника на парашутиста в София СНИМКА: Йордан Симеонов

За пръв път България, заедно с Румъния, става регионално командване на специалните операции, част от командната структура на силите за специални операции на НАТО. Това съобщи генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции (СКСО).

От понеделник се очаква да бъде преминат последният етап на сертифициране на Щаба на регионално командване на специални операции с Румъния. В него ще участваме с две тактически групи за специални операции, каза още Матеев.

През следващите 2-3 седмици предстои много сериозна работа. Убеден съм, че всичко ще мине нормално и ще се декладират начални оперативни способности и на Щаба и на всички формирувания в неговата структура. Самото командване, заедно с 6 тактически групи които са сухопътни, авиационна и морска, ще застъпят в бойно дежурство като част от силите на НАТО с най-висока степен на готовност в Черноморския регион, заяви той. 

С реализиране на регионалното командване за специални операции се очаква да се осигури превъоръжаване на целите специални сили на българската армия с нови образци на леко стрелково въоражение.

Военнослужещите в СКСО са екипирани по стандартите на НАТО. Реализирани са и редица проекти, свързани с нова военотехника. От СКСО първи придобихме 100 бронирани машини, реновирахме материалната база, придобихме безпилотни летателни системи, каза още Матеев. 

Матеев коментира и проблемите със специфичното възнаграждение на парашутистите, което не е осъвременявано от 2006 г. насам.  

 Парашутизмът е много рискова дейност и не е нормално почти 20 години да не е осъвременено специфичното възнаграждение за риск. В специалните сили всички полагаме еднакъв риск. В самолета и във вуздуха няма звание, всички изпълняваме еднаква летателна програма и се подлагаме на еднакъв риск, независимо от ранка. Важно е да се направят промени в това отношение, за да може по-младите колеги, освен патриотичност и чувство за дълг да имат адекватно заплащане за усилията, които полагат, заяви Матеев.

СКСО има постоянно действаща група в най-натоварените участъци по границата. Именно заради уменията и тактиките на специалните сили, те са достатъчно ефективни , за да преотвратяват нелегалното навлизане на мигранти на територията на страната, обясни генерал-майорът. 

Изпратихме 16-и и посрещнахме 17-и контингент от участие в мисии и операции зад граница. Този контингент изпълнява мисии заедно  с колеги от други държави-членки на НАТО, каза Матеев.

Генерал-майорът участва в отбелязването на Деня на военния парашутист. Днес се навършват 80 години от първото участие на Парашутната дружина от състава на Първата българска армия в реални бойни действия. Церемонията се състоя пред Паметника на парашутиста в София. Президентът Румен Радев също взе участие в церемонията и прие почетния караул. На церемонията присъства и председателят на Народното събрание Рая Назарян.

Венци и цветя бяха поднесени от името на президента, председателя на Народното събрание, министър-председателя, министъра на отбраната, началника на отбраната, министъра на външните работи, кмета на Столична община, парламентарни групи, военни аташета, съюзи, сдружения и граждани.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Други от От страната и света

Стана ясно кои ще са новите златни момичета

Стана ясно кои момичета ще са част от новия ансамбъл на България. Новите гимнастички са заместничките на Перлите на Весела Димитрова, които станаха абсолютни световни и европейски шампионки и

Атанас Илков се срещна с представители на мотоклубове у нас

Националната полиция с призив за ограничаване на черната статистика: „Да върнем газта! Да караме за удоволствие!"; обсъдени бяха общи инициативи и събития с цел превенция на инциденти с мотопеди и

Европейските борси приключиха втора поредна седмица с растеж

Европейските фондови борси закриха смесена днешната си търговска сесия, но приключват втора поредна седмица с растеж, стимулирани от възхода на акциите на технологичните компании и производителите на

Задържаха двама по време на спецакция срещу купуването на гласове в Самоков (Снимки)

Днес на територията на Самоков се състоя специализирана полицейска операция срещу престъпността и нарушенията на изборното законодателство, както и стабилизиране на средата за сигурност

Над 30 свидетели са разпитани за катастрофата със загиналите пилоти край "Граф Игнатиево"

Докладът на "Военна полиция" за катастрофата със самолет L-39 "Албатрос" тази сутрин е предоставен на Военно-окръжната прокуратура в Пловдив, която разследва инцидента

>