Закопчаха трима за измами с кредити в страната

18.10.2024 12:50
Арест СНИМКА: АРХИВ

Трима души са задържани за извършване на измами с кредити. Това съобщи на брифинг Лъчезар Иванов - прокурор в Районна прокуратура – Стара Загора. В брифинга участват също Таня Димитрова - районен прокурор на Стара Загора, Златка Падинкова - началник на сектор "Измами" при Главна дирекция „Национална полиция" и главен инспектор Димитър Паскалев - началник на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" при Областната дирекция на МВР - Стара Загора, цитирани от БТА.

Районна прокуратура Стара Загора наблюдава досъдебно производство, което е образувано на 15 октомври т.г. за измами. Незабавно след образуване на досъдебното производство е престъпено към извършване на претърсване и изземване на различни адреси на територията на цялата страна. В хода на извършеното процесуално-следствено действие са били иззети множество вещи, съотносими към престъпната дейност на задържаните. Разпитани са множество свидетели и са назначени експертизи на част от вещите, каза наблюдаващият прокурор Лъчезар Иванов.

Схемата е действала чрез обяви в социалните мрежи за отпускане на кредити на лица с лошо кредитно досие. „В част от обявите не се публикуват номера, а желаещите да им бъде отпуснат кредит се свързват с лицето, което е публикувало обявата. Той им иска лични данни като три имена, единен граждански номер и за каква сума кандидатстват, както и за какъв срок да бъде кредитът", посочи Иванов. Той допълни, че „потърпевшите са получавали и мними договори, в които фигурират данните на кредитоискателя като с това се показва, че е възможно и са одобрени за съответния кредит. Но за да може той да бъде отпуснат са нужни средства и след като бъдат преведени, то комуникацията прекъсва, каза още наблюдаващият прокурор.

Той посочи, че при част от пострадалите документите за мнимия кредит са били изпращани на получателя чрез спедиторски фирми с наложен платеж. Таксата за обработка и разглеждане на документите била под 500 лева. До момента са установени множество пострадали, които са разпитани по настоящото досъдебно производство.

До момента от Стара Загора са измамени трима души. "Понеже някои хора не мислят, че сумата е голяма, не подават сигнал", каза още Иванов. Исканията за отпускане на кредити са били в размер от 5000 до 30 000 лева.

„Тримата задържани са живеели на територията на столицата, където са и били задържани. Те са на възраст от 25 до 38 години и са привлечени към наказателна отговорност за измама в съучастие. „За се предвижда лишаване от свобода от една до три години", поясни наблюдаващият прокурор. Той каза, че днес ще бъде гледана и мярката за постановяване на постоянна мярка „задържане под стража".

Началникът на сектор „Измами" при Главна дирекция „Национална полиция" Златка Падинкова посочи, че измамниците са публикували „атрактивна обява, така че да привлече хора, които имат нужда от бързи пари". От думите ѝ стана ясно, че измамниците са примамвали своите жертви, като са посочвали, че не се проверяват доходите на кредитоискателя.

Гл. инспектор Димитър Паскалев, началник на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" при ОД на МВР - Стара Загора, добави, че действията на задържаните в столицата са били наблюдавани последните няколко месеца, преди да бъде извършено задържането.

По време на брифинга районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова обясни, че от началото на настоящата година има тенденция към увеличение на сигналите за измами.

"От началото на 2024 до настоящия момент Районна прокуратура-Стара Загора води разследването на 117 наказателни производства за измами. Повечето измами се случват в интернет пространството. Такива са предлагането на различни по вид оферти. Методи за извършването на тези измами са такива чрез обяви и използване на интернет и мобилни приложения и по този начин се въвеждат в заблуждение пострадалите лица", каза тя. Димитрова обясни, че една от актуалните измами е от представящи се за инвеститорски брокери, или лица от банкови институции, които предлагат закупуване на криптовалута и извършване на търговия с криптовалута.

„За тази цел се очаква да се преведат суми и те се превеждат именно за започване на такава търговия", каза районния прокурор. Друг тип измами са и закупуване на автомобили или други скъпи вещи, за целта купувачът трябва да преведе известна сума пари като капаро, но тези вещи никога не достигат до тях. Прокурор Димитрова призова хората да бъдат внимателни какви оферти в интернет пространството приемат.

Други от От страната и света

Вижте седмичния отчет на община Русе

РЕСОР „ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА И КОМУНАЛНИ ДЕЙНОСТИ": - приключиха строителните дейности по благоустрояване на пространството пред бл. „Ловец" в ЦГЧ

АПИ: Движението на детелината на бул. „България“ не може да бъде пуснато

Агенция „Пътна инфраструктура" не може да съгласува предложената от Столичната община временна организация на движението при детелината на бул. „България" и Софийския околовръстен път

ЕС призова ЕК да предложи мерки за цените на електроенергията в Югоизточна Европа

На вчерашното заседание на Европейския съвет лидерите приеха заключения, в които призовават Европейската комисия спешно да предложи мерки за справяне с високите цени на електроенергията в Югоизточна

Иван Кондов се срещна с посланиците на държавите-членки на Европейския съюз

Министърът на външните работи Иван Кондов се срещна днес с ръководителите на посолствата на държавите-членки на Европейския съюз у нас. Срещата бе организира по инициатива на Н.Пр

Обвиниха в изнудване четиримата, били и плашили длъжници на фирма в София

За изнудване и заплахи са обвинени четиримата мъже, заловени вчера при акция на спецзвеното "Кобра" към СДВР в центъра на София.  Те заплашвали, рекетирали и нанасяли побои над длъжници на определена

>