Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в село Узунджово за два дни

18.10.2024 11:36
Шарката по дребните преживни животни е опасна за овце и кози. Снимка: Пиксабей

Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

В обекта се отглеждат 313 животни, уточниха от агенцията. Заболяването е установено след извършен официален надзор във връзка с констатирано първично огнище. Засегнатият животновъден обект е технологично свързан с първичното огнище, според информацията от БАБХ.

В предишния установен обект на територията на селото са били отглеждани 307 овце и 217 кози. За пресичане на разпространението на заразата в него е пристъпено към хуманно умъртвяване на животните.

Заради констатираното огнище и набелязването на мерки, които да пресекат разпространението на заразата, през вчерашния ден беше свикано извънредно заседание в областната управа на Хасково на местната епизоотична комисия.

Определена е трикилометрова предпазна зона около огнището, чието действие е на територията на землището на село Узунджово.

Маркирана е и 10-километрова наблюдавана зона около огнището, в която влизат селата Стамболийски, Подкрепа, Стойково, Родопи, Александрово, Нова Надежда, Любеново, Динево и град Хасково. Действието на наблюдението обхваща и село Константиново от община Симеоновград, а също димитровградските села: Воден, Черногорово, Брод, Златно поле, Райново, Крепост и град Димитровград.

Още през вчерашния ден по време на епизоотичната комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Хасково д-р Георги Илиев предупреди, че шарката по дребните преживни животни е много заразна и с висока смъртност. Въпреки че заболяването не представлява опасност за хората, при разпространение нанася значителни икономически щети на фермите. Подвеждащото при разпространението е, че заразата има дълъг инкубационен период, който е между осем и 13 дни и често болните вече животни проявяват симптоми и са рискови при прехвърлянето им в други животновъдни обекти.

По данни на кмета на село Узунджово Димитър Ничев, местните ферми, в които се отглеждат кози и овце, са общо четири.

Заради констатираните огнища там, от БАБХ съобщиха, че са изпратили писмо до животновъдните асоциации в страната, в което ги уведомяват за налагането на рестриктивни мерки, като забранени пашата, търговията, придвижването и транспортът на дребни преживни животни, с цел пресичане на разпространението на шарката и на други места.

Други от От страната и света

Оставиха осъждан дилър от Добрич в ареста

Обвинен в държане с цел разпространение и разпространение на наркотици остава в ареста след решение на Апелативния във Варна, потвърдил решение на Добричкия окръжен съд. Явор Я

Пуснаха под домашен арест 26-годишен, обрал казиното в Оряхово

Троен състав на Врачанския окръжен съд отмени определението на районните съдии от Оряхово, с което обвиняемия Д. П. бе задържан за постоянно в ареста и вместо това постанови спрямо него да бъде взета

Задържаха мъж, изнасилил 14-годишна и й избил зъб

Окръжният съд в Сливен постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“ за мъж с инициали Т.Я.И., обвинен в изнасилване на малолетна, съобщава съдът на сайта си

Пожар лумна близо до връх Ком

Пожар гори близо до връх Ком. Огънят е възникнал още снощи. Според очевидци, пожарът се разпростира на десетки декари високо в планината. От МВР казаха

Проучват как Белене и Плевен да станат първите „зелени“ учебни затвори у нас

Енергийна ефективност, управление на водите, екологична инфраструктура и ангажиране на лишените от свобода с дейности по природосъобразна икономика. Това са част от резултатите

>