Цените на петрола с умерен растеж в азиатската търговия

18.10.2024 10:05
Петрол Снимка: Пиксабей

Цените на суровия петрол се повишиха леко в последната азиатска търговия за седмицата. Опасения относно търсенето потискат по-сериозно поскъпване на суровината, въпреки че Китай отчете добро представяне на продажбите на дребно и промишленото си производство през септември, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, добавиха 8 цента или 0,1 на сто до 74,53 долара за барел.

Американският лек суров петрол (WTI) се покачи с 15 цента до 70,82 долара за барел.

И двата договора поскъпнаха вчера за първи път от пет сесии, след като данните на Управление за енергийна информация (EIA) показаха, че запасите от суров петрол, бензин и дестилат в САЩ са намалели миналата седмица.

Очаква се цените на Брент и на Американския лек суров да се понижат с около 6 на сто тази седмица. Това би бил най-големият седмичен спад на петролните котировки от 2 септември, след като ОПЕК и Международната агенция по енергията (МАЕ) намалиха прогнозите си за глобалното търсене на петрол през 2024 и 2025 година.

Въпреки че цените на петрола останаха сравнително ниски, има признаци на стабилизирането им в краткосрочен план, след като пазарът отчете отслабването на геополитическите рискове през последната седмица, посочиха от Ай Джи (IG).

Други от От страната и света

Халед Мешал е новият лидер на "Хамас"

Мешал контролира всички комуникации в преговорите за освобождаване на израелските заложници Халед Мешал e поел функциите на действащ ръководител на палестинската групировка "Хамас"

Атанас Илков: Имаме 189 акции с 36 задържани за купуване на гласове

189 са акциите на МВР срещу купувачите на гласове, 36 души са задържани. Сигналите, постъпили във ведомството, са 258, а образуваните разследвания - 70. Това съобщи вътрешният министър Атанас Илков

Зам.–министър Петър Младенов председателства заседанието на Националния консултативен съвет за младежта

Заместник-министърът на младежта и спорта Петър Младенов председателства заседанието на Националния консултативен съвет за младежта. На срещата, на която домакин беше Софийски университет „Св

От Варненския исторически музей настояват за реставрационни ателиета

Ръководството на Регионалния исторически музей във Варна настоява местната власт да им осигури подходящи помещения за реставрационни ателиета. Това съобщиха на пресконференция директорът Игор

НСИ: БВП на България се увеличава в реално изражение с 1,9% през 2023 г.

През 2023 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на България се увеличава в реално изражение с 1,9 на сто спрямо 2022 г., показват актуализираните данни на Националния статистически институт (НСИ)

>