Затоплянето активира морска бактерия - фатална за 50% от болните

18.10.2024 08:58

Доц. Кунчев: 90% от инфекциите са били свързани с рани. Изучаваме как се реагира по света, за нас е нов проблемът. Двама от болните са починали

Експертите по изменението на климата от години бият тревога за начина, по който повишаващите се температури и все по-екстремните метеорологични явления разширяват на север местообитанията на различни патогени. Те от своя страна причиняват болести в доскоро нетипични региони.

Сред примерите е опасната морска бактерия вибрио вулнификус, която вече се открива и у нас. Тя е от едно семейство с причинителя на холерата и има потенциал да провокира рядко, но много тежко заболяване. Може да се стигне до ампутация на крайника, а понякога инфекцията е и фатална.

За прогнозата е важно лечението да започне незабавно - антибиотиците подобряват преживяемостта.

Хората могат да се заразят чрез ядене на сурови стриди или други “замърсени” морски дарове и това да причини диария, повръщане, коремни болки и висока температура. Втори вариант на заболяването възниква чрез инфектиране на рана и развиване на некроза. Бактериите разяждат плътта, което е дало началото на употребата на зловещия израз месоядна бактерия.

Здравните власти например във Флорида, САЩ, където бактерията е все по-голям проблем след 2008 г., съветват на сайта на министерството да не се влиза във водата, ако човек има порязвания или ожулвания. А хора с отслабен имунитет и пациенти с хронично чернодробно или бъбречно заболяване да използват подходяща защита за краката, за да предотвратят порязвания и наранявания от камъчета и черупки на плажа.

“Вибрио вулнификус не е нещо съвсем ново за нас, само че очевидно се създават условия за по-голямото му разпространение, присъствие в по-големи количества, особено на места, където се смесват сладки и солени води в условия на по-високи температури. С други думи, устията на реките по Черноморието, където и бяха случаите на заболели - обясни за “24 часа” главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. - Изучаваме много внимателно какво се е случвало по света в аналогични ситуации, защото досега не беше проблем за България. Оказва се, че само допреди 10-ина години бактерията е проблем главно в Мексиканския залив и по крайбрежието на САЩ. При проучванията се установява, че поради промяната на климата всяка година се откриват случаи все по̀ на север. Дори са изчислили, че настъплението на бактерията на север е с близо 50 километра годишно. Във връзка със случаите тук сме поискали центърът по заразни и паразитни болести да каже може ли да изследват вибриона. Аз знам, че може, по-скоро да кажат в какво и дали имат нужда от помощ, например с апаратура и консумативи. Също и как да бъде включена в наблюдението на водите, трябва ли регулярно да се търси и в морски животни и биха ли били опасни морските продукти, ако и в тях се открие.”

Към момента 90% от възникналите случаи на заболяване са били свързани с рани. “При влизане на хора от рискови групи със слаб имунитет и нарушена цялост на кожата във вода с вибрио вулнификус може да настъпи тежка инфекция. Затова искаме да сме подготвени за следващото лято – можем ли да изследваме, какво и колко често. Както и ако открием и докажем бактерията някъде, какво правим? Дали да препоръчваме на хората да не влизат във водата или, ако имат рани, да избягват къпане”, обясни доц. Кунчев.

Формално случаите на заболели са 3, но според експерта това е върхът на айсберга.

Двама от 3-мата са починали. “Тези случаи са хванати, защото са много тежки - уточни доцентът. - Пациентите са били в болница. Изследвали са ги за всевъзможни неща и са стигнали до бактерията. Няма да стане епидемия и стотици да умират, но тъй като смъртността дори и при адекватно лечение е висока – 50%, трябва да сме напълно наясно.”

Други от Докторе кажи

Неврохирургия от последно поколение? Не! От следващото: парализирани ходят и ослепели виждат

Над 1300 научни презентации и 370 лекции, представени от учени от цял свят за първи път, защитиха мотото на Европейския конгрес по неврохирургия 2024 “Иновации. Образование. Лидерство”

За здрави очи: На всеки 20 мин детето да гледа 20 сек встрани върху предмет на 6 метра

Ниските степени на далекогледство в детска и тийнейджърска възраст може да не се коригират, но проследяването от очен специалист е задължително Прегледът на зрението е извънредно важен

Учени откриха нова кръвна група

Изследователите най-накрая разгадаха половинвековна загадка в света на науката за кръвта. Екип от учени от NHS Blood and Transplant и Бристолския университет откри нова кръвна група, наречена MAL

Безплатни изследвания на пациенти с диабет тип 2 ще се извършват "Александровска" болница

Безплатни изследвания на пациенти с поставена диагноза за захарен диабет тип 2 ще се извършват в Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) „Александровска“ в София

Проф. Радка Аргирова: Циркулира смес от няколко вируса

Към момента имаме смес от няколко вируса, които циркулират. На първо място са подвариантите на „Омикрон" на COVID-19. Те предизвикват кашлица, дразнене в гърлото, втрисане

>