Защо непременно да отдалечите колеги, които ви заразяват със стрес

21.10.2024 05:30 Димитрана Александрова

Той е мрежово явление и колкото по-близки сте с паникьор, толкова по прихващате шаш и паника

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Лили е седяща драма. Вечно има нещо, заради което е в шаш и паника. Я новата й задача е направо непосилна, я няма да успее да си свърши старата навреме, я шефът я е погледнал май накриво.

Тази драма седи на бюрото до вас. Обича да ви се оплаква. Но дори да не ви говори, сякаш излъчва емоциите си, заразява ви и ви изтощава.

Дали не си въобразявате? Не, не си. Наистина прихващате шаш и паника от колежката Лили.

Според новите изследвания стресът не е само лична психологическа реакция. Той е динамично мрежово явление - развива се и се разпространява в социална среда.

Поведенческият психолог Шихан Ли разказва за експеримент с 300 възрастни професионалисти, които той и екипът му наблюдавали в продължение на 6 месеца.

"Открихме доказателства, че социалните взаимодействия на дадено лице с други хора от неговата мрежа са значително свързани с това как се променя стресът му с течение на времето. Нивото на стреса на дадено лице има тенденция да се променя в посока на нивата на стреса на останалите, с които взаимодейства. Това предполага социално влияние. Нивата на стрес и социалните мрежи са взаимозависими и се развиват съвместно във времето", коментира Шихан Ли.

Други психолози, провели изследвания в малки и в големи групи, също твърдят, че колегите могат да се заразяват със стрес, че съществуват времеви междуличностни емоционални системи.

Всъщност това не е трудно за разбиране. Реакциите на другите хора ви предоставят потенциално полезна информация за случващото се. Те ви помагат да изясните и да интерпретирате каква е ситуацията, изискванията, които следват от нея, и наличните ресурси за справяне.

Реакциите на другите ви осигуряват и отправна точка, която ви позволява да определите социално подходящия начин да действате в конкретната обстановка. Възможно е постоянно да улавяте сигналите на колегите си, да оценявате променящите се социални норми, докато разговаряте и споделяте гледни точки, което води до актуализиране на представата ви за ситуацията и до повишаване или понижаване на реакцията на стрес. В резултат нивото на стреса ви става все по-близко до това на вашите социални контакти, обяснява Ли.

Изследователите установяват още нещо любопитно - много често колегите в един екип имат сходни нива на стрес. Това не се дължи просто на факта, че пребивават в една и съща обективна ситуация - трудни задачи, лош шеф, някаква криза, а именно на заразяването. И колкото по-близки помежду си са, колкото по-голям консенсус има между тях, толкова по-силно действат мрежовите емоционални системи.
Получава се сближаване на нагласите в обкръжението.

Трудно е да се противопоставите. Дори да сте на различно мнение, ако социалната информация, получена от другите, е последователна, по-вероятно е да я сметнете за достоверна и тя да ви подтикне да преоцените ситуацията.

Накратко, като улавяте стресовите сигнали, излъчвани от Лили, вие им се поддавате, макар че не сте в съвсем същото положение - имате друга задача, шефът не е погледал вас накриво.

Ще ви се отрази изключително добре на настроението, енергията, ефективността, пък и на кариерата, ако се отдалечите от "седящата драма". Защото въпреки че стресът е мрежово явление, той
все пак е и реакция, която зависи от автономната физиология. Ще рече, че зависи от личната ви устойчивост.

Учените са категорични, че хората с нисък невротизъм, с висока добросъвестност и със силна ориентация към вътрешен контрол по-малко допускат социално влияние върху своите нива на стрес.

Невротиците се чувстват уязвими, страдат от тревожност, често са в лошо настроение. Обратното - хората, които са по-самоуверени, по-малко се поддават на влияние. Те са готови дори да изтърпят отхвърляне - т.е. да държат на собствената си оценка за ситуацията дори когато тя не съвпада с тази на мнозинството.

Колежката ви Лили вероятно е невротичка и няма да се промени, освен ако не се осъзнае и не прояви воля. Най-лесно е да се отдалечите чисто пространствено от нея. Но ако не можете, работете върху себе си, за да не позволявате да ви заразява.

Добросъвестността се изразява в самодисциплина, обмисляне и планиране, обясняват психолозите. Наблюдавайте динамиката на чувствата на колегите си и на своите чувства, а после опитайте ефективно да ги регулирате въз основа на това знание. Нали ви е ясно, че Лили обикновено драматизира. Не се вживявайте и не изпадайте в стрес и вие.

А ако все пак ви се случи, бързо потърсете спокоен колега, приятел, роднина, с когото да поговорите и с негова подкрепа да свалите напрежението.

Хората с ориентация към вътрешен контрол имат по-високо доверие в собствената си способност да оценяват ситуациите, реагират по-хладнокръвно и това ги прави по-малко склонни да се поддават на реакциите от другите.

Ако съзнателно развивате своята лична психическа устойчивост, ще се справяте много по-добре и в професионалния, и в личния си живот. Обикновено в работата има поне един колега, който е паникьор. Ако са повече, опасността на стресова епидемия става голяма. Трябва да се научите да се пазите.

------ Практични изводи

Изследванията показват, че стресираните с голямо желание се свързват със стресирани колеги, защото смятат, че ще бъдат по-добре разбрани. Така обаче усилват влиянието на междуличностните емоционални системи и се озовават в порочен кръг.

Затова когато сте най-стресирани, трябва да избягвате да общувате с други стресирани. Не е голяма вероятността съвместното преживяване на негативните чувства и общото обмисляне на проблемите да доведе до нещо полезно.

Практичният извод е, че ако вместо да споделяте "Ох, в стрес съм", съзнателно възприемате по-позитивно и конструктивно отношение в разговорите с колеги, ще е по-добре и за вас, и за тях.

Много внимавайте и в какво обкръжение попадате. Специалистите по поведенческа психология предупреждават, че в по-големите колективи се забелязва обособяване на групи от колеги с висок и с нисък стрес. Разделението се оформя веднъж заради склонността да се контактува със себеподобни, а втори път - заради мрежовото усилване.

Ако сте се сближили с такива колеги, постарайте се сравнително бързо да се измъкнете. Иначе неусетно ще започнете да се поддавате постоянно на шаш и паника.

Данните за стреса в групите и за същността му като мрежово социално явление поставят под въпрос и досега често препоръчваната стратегия за сплотеност и съпричастност. Може да се окаже, че това се превръща не в управление и снижаване на стреса в екипа, а в усилване.

Означава ли това да не съчувствате на колежката Лили? Означава да сте съпричастни и да пробвате да й помогнете, когато наистина има проблем и нужда от подкрепа. Ако тя е в постоянна драма, в повечето случаи измислена и преекспонирана, рискувате по-скоро да се поддадете и да се качите на нейните нива на стрес, вместо тя да слезе на вашите.

От съществено значение е да се погрижите за своето благосъстояние. Грижата за себе си не е егоистична, тя е необходима за поддържане на вашето психическо, емоционално и физическо благосъстояние, подчертават специалистите. А за колежката ви ще е по-полезно да получи професионална помощ от психотерапевт.

Постоянният стрес води до прегаряне. "Бърнаутът е хронично изчерпване. Той наистина е въпрос на устойчивост. Но да изразходвате повече енергия, отколкото може да възстановявате, е като да сечете повече дървета, отколкото засаждате - ще загубите гората", картинно обяснява Людмила Праслова, професор по организационна психология в университета "Вангард" в Южна Калифорния.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Диагноза: Професионална анхедония. Симптоми и конкретни стъпки да се измъкнете

Без кураж няма слава или как да постигате успех с 10-процентното правило

Когато шефът има предубеждение към вас - конкретни стъпки да го обезсилите

Свещените крави в службата и как да ги почитате, за да напредвате в кариерата

На интервю за работа не се хвалете с постижения. Обезсилвайте опасения

5 признака за излишна драма в екипа, която яде продуктивност, нерви и успех

Елегантно напускане винаги е по-далновидно от шумно затръшване на вратата

Що е то функционален психопат и как да се справяте, като ви е колега

12 знака, че сте обречени на успех

Твърде умни за висок пост? Често се случва

Как да се държите и да имате успех с шеф мениджър и как с шеф лидер

Други от От страната и света

26-годишен стреля с пистолет в центъра на Плевен

Мъж е стрелял с пистолет в центъра на Плевен. Това съобщиха от полицията. Инцидентът е станал на 18 октомври на площад „Възраждане“, съобщиха от ОДМВР-Плевен

Две жени отвлякоха и пребиха 29-годишна, оставиха я на пътя Севлиево-Крушево

Две жени насилствено отвлякоха момиче, пребиха го и го ограбиха. Инцидентът е от 19 октомври в севлиевското село Ряховците. Сигналът е подаден рано сутринта от пострадалата 29-годишна жена

68-годишен тревненец е загиналият под влак на железопътен прелез

Мъж на 68 г. е удареният от влак на жп прелез край Трявна в неделя, съобщи полицията  Инцидентът станал на 20 октомври следобед. Около 15,50 часа, в РУ Трявна е получен сигнал за пътнотранспортно

Високите лихви занулиха риска от имотен балон (графика)

Само на 3 места в света все още може да се спука Вдигането на лихвите по кредитите, за да се укроти инфлацията, има и поне едно странично действие: рискът от спукването на имотен балон значително

Кола се заби в мантинелата на столичния бул. "България"

Катастрофа е станала на бул. "България" малко след 9 ч. в понеделник, стана ясно от снимки в социалните мрежи.  Според очевидци колата е прелетяла 3-4 метра и се е забила в мантинелата

>