60 платна в изложба разказват за живота и таланта на художника Симеон Николов

18.10.2024 09:04
Картина на Симеон Николов

60 живописни картиин са част от юбилейната изложба на Симеон Николов в зала „Райко Алексиев" в Съюза на българските художници (СБХ). Идеята на експозицията е да се представи цялостно творчеството на автора - от ранните произведения до завършването му в Художествената академия и голямоформатните платна от зрелия му период.

Това е втората негова изложба в СБХ след мащабната ретроспектива през 2005, съдържаща 112 платна. Николов е дългогодишен член на секция „Живопис".

Официалното откриване на изложбата по случай 80 години от рождението на художника е на 22 октомври от 18 ч в СБХ и може да бъде видяна до 6 ноември. 

Симеон Николов е роден на 13 август 1944 в Ксанти, Гърция. След военната си служба като художник във Военно-медицинската академия – София, Симеон Николов става художник в Родопския драматичен театър.
През 1973 завършва Националната художествена академия, специалност „Живопис" при проф. Петър Михайлов. От 1973 участва в многобройни национални и регионални изложби и международни пленери по живопис. От 1983 е член на Съюза на българските художници.
От 1973 до 1992 е главен художник на град Смолян и допринася много за изграждането на новия център и естетизиране на цялостния облик на градската среда. От 1993 работи като уредник в Художествената галерия в Смолян.

Основна тема в творчеството му е красотата на Родопите – духът на планината и величието на природата. Рисува основно в жанровете пейзаж, натюрморт и портрет. Но освен родопските баири и ливади той рисува и прекрасни морски пейзажи, зими и абстрактни композиции. Представил е над 15 мащабни самостоятелни изложби в България и чужбина.

Други от Възход и падение

Камерън Диас се връща в света на киното след 10-годишна пауза

Камерън Диас се завръща в света на киното. Слеващата година ще я видим в екшън комедия с Джейми Фокс, а малко понататък ще озвучи принцеса Фиона в „Шрек"

Джейн Фонда получава престижна награда

Актрисата и активистка Джейн Фонда ще прибави към многобройните си отличия и наградата за цялостно творчество на американската Гилдия на актьорите, предава Асошиейтед прес, цитирана от БТА

ASAP Rocky от самото начало е знаел, че Риана ще бъде един ден майка на децата му

Рапърът A$AP Rocky разкри, че винаги е знаел, че един ден Риана ще бъде майка на децата му. В интервю за W Magazine Раким Мейърс, както е истинското му име, сподели: "Ние имаме много дълга история

Меган Маркъл и принц Хари си купиха вила по-близо до кралското семейство

Херцозите на Съсекс придобиха недвижими имоти в Европа, след като настоящият крал на Великобритания и баща на Хари ги помоли да напуснат Frogmore Cottage в Уиндзор

Offset обвини бившата си Карди Би, че му е изневерила, докато е била бременна с детето му

Рапърът Offset обвини бившата си жена Карди Би, че му е изневерила докато е била бременна с третото му дете. На фона на поредната им раздяла, изпълнителят провокира отново като я призова лично да си

>