Дрехи, домакински уреди и играчки в безплатния магазин в село Мраморен - не за бедни, а за практични и екохора

18.10.2024 07:30 Валери Ведов
В безплатния магазин в с. Мраморен няма касиер, важното е обаче дрехите да са добре подредени.
Кметицата на Мраморен Гергана Маркова вече мисли как да покрие с бетон една от улиците.
Според Николай Иванов няма нищо срамно човек да си вземе каквото му трябва, а жена му занесла умалелите дрешки на внуците.
Христина Иванова иска такъв магазин да има и в с. Голямо Пещене.

Ако ти трябва нещо, си вземи, ако имаш в повече - остави.

Това е принципът, на който работи безплатният магазин във врачанското село Мраморен.

Магазинът

няма персонал или каса, намира се в сградата на кметството

и всъщност е терен за взаимен обмен. Всичко е сортирано и подредено, организаторите призовават само дрехите да се оглеждат внимателно и да не се разхвърлят.

Всеки може да остави излишни, но здрави и запазени дрехи, домакински уреди или играчки. А ако о има нужда от нещо в момента, да го вземе. При това този, който взема, не е задължен и да оставя веднага.

Идеята дошла от кметицата Гергана Маркова. Тя е втори мандат селски управник, познава нуждите на хората и винаги е готова да помогне с каквото може.

“Всичко започна по-отдавна. Забелязах, че много от работниците, ангажирани по социалната заетост, идват със стари и изпокъсани дрехи, някои нямаха дори някое топло яке за студените дни. Затова помолих приятелки и познати от селото да ми донесат вече ненужни за тяхното семейство дрехи. Молбата ми се разчу и много хора се отзоваха, а кметството буквално бе задръстено от чували с облекла, които още можеха да се използват. Раздадохме ги на хора, които трудно могат да си позволят да си купят нови”, разказва Маркова.

Мраморен е на десетина километра от Враца, жителите по списък са 860. Половината от тях обаче са гурбетчии, защото трудно могат да си намерят работа тук. От завърналите се в селото кметицата научила, че в малките населени места

в чужбина има специални магазини, в които хората си обменят дрехи и битова техника

Освен това със спестените пари много от тях обзавеждат наново домовете си, вадят старите уреди и ги заменят с нови, по-съвременни.

“Виждала съм много такива семейства да изхвърлят все още годните си стари дрехи, кухненски посуда, уреди и какво ли не”, разказва младата Мария Николаева.

На кметицата ѝ светва лампичката и тя нарежда ремонт на една стая от пощата в кметството, която вече използвала само за склад.

Хора от селото донасят шкафове, етажерки, стелажи и ето, че безплатният магазин вече е готов.

Някои медии побързаха да обявят, че в Мраморен са си направили магазин за бедни. Това е малко обидно според местните. Казват, че са направили нещо добро - не за бедни, а за практични и екологични хора. Въпреки това много от тях, особено тези на средна възраст, вече се срамували да бъдат засечени в безплатния магазин, за да не бъдат обявени за бедняци. Сякаш в потвърждение на това, когато решаваме да надникнем в магазина, всички, които бяха вътре, побързаха да се изнижат.

На улиците в селото и в близкото до кметството кафене обаче срещаме хора, които вече са били в магазина и се учудват на подобни реакции.

“Нищо срамно няма в тази работа, и аз ходих и си взех няколко неща,

които ми трябват. Жена ми пък преди това занесе там цял чувал с малко носени дрешки и обувки, които вече няма как да се носят от порасналите ни внуци. И казвам “евала” на нашата кметица за идеята, имаме нужда от това”, споделя пенсионерът Николай Иванов.

Нищо срамно в съществуването на такъв магазин не намира и Наталия Дамянова. “Сега гурбетчиите спокойно могат да занесат в магазина ни излишните предмети и дрехи, та да ги ползват други хора, които имат нужда и им е скъпо да си купуват чисто нови”, казва тя.

“Аз също

помагах да подредим

магазина и предоставих доста неща, за които веднага се намериха мераклии”, допълва Мария Николаева.

В кафенето срещаме и Христина Иванова, която обсъжда нещо оживено с други млади майки. Споделя пред нас, че е от Мраморен, но е омъжена в съседното село Голямо Пещене.

“Като чух да новия безплатен магазин, веднага приготвих няколко чувала със запазени дрехи - и за възрастни, и за деца. Преди малко дойдох в Мраморен с колата си, за да ги пренеса в магазина и да видя има ли нещо подходящо за мен или децата ми”, разказва Христина.

Тя споделя, че е възхитена от инициативата и

много ѝ се иска да има подобен магазин и в Голямо Пещене

Предложила е вече в тамошното кметство да направят подобно място за обмяна и очаква да се намери подходящо помещение за това.

А през това време кметицата на Мраморен Гергана Маркова не се спира. Разказва ни как се е появил безплатният магазин не в кабинета си, а на една от улиците в селото, защото тече подготовка за бетониране.

Докато първият бетоновоз от Враца прави маневрите си, енергичната Маркова пред очите на работниците измерва с крачки 140-метровата отсечка, за да прецени набързо колко арматура ще отиде да се покрие цялата улица. Радва се, че от община Враца навреме са ѝ отпуснали средства, за да се направи настилка на улицата, докато времето още позволява.

Други от От страната и света

Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в село Узунджово за два дни

Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

Вижте последните мигове на лидера на "Хамас" (Видео)

Видео на последните мигове на убития вчера лидер на "Хамас" Яхия Синуар беше разпространено из социалните мрежи. То е заснето с дрон от мястото, на което е бил ликвидиран

В Пловдив събират безплатно старите електроуреди

В стремежа си да насърчи опазването на околната среда и да улесни рециклирането на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, Община Пловдив предлага безплатна услуга по събиране на

Митничари задържаха 5000 кутии контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"

Митническите служители на граничния пункт "Капитан Андреево" откриха и задържаха 100 000 къса (5000 кутии) контрабандни цигари при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова излезе на свобода

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова напусна следствения арест. Тя излезе на свобода след решението на Софийския градски съд, но отказа какъвто и да било коментар пред медии

>