На 61 години Деми Мур най-сетне има шанс да изглежда зле във филм

18.10.2024 02:00 Павлина Трифонова
СНИМКА: РОЙТЕРС

"Веществото" е толкова шокиращ, че в Лондон зрители напускат киносалоните

Деми Мур отново е във фокуса на обществена буря. Последният филм, в който участва, е толкова шокиращ, че някои зрители напуснаха киносалоните при пускането му в Лондон, а други го догледаха, плачейки. Самата актриса пък се пошегува в най-популярното вечерно шоу на Би Би Си, че за нея е било освежаващо да ѝ се позволи да изглежда зле на екран.

През цялата си кариера 61-годишната холивудска звезда играе все красиви жени, което понякога ѝ коства много. След раждането на втората си дъщеря през 1991 г. например се опитва всячески бързо да свали килограми, за да изглежда перфектно за филма “Неприлично предложение”. Спира да яде въглехидрати. Тича с часове, кара колело с километри и прекарва по цял ден във фитнеса, докато успоредно кърми бебе. Тялото ѝ обаче не издържа на прекомерното натоварване и е приета в болница с тежка пневмония.

След като оздравява, отново се връща към изтощителните тренировки, защото предстои снимането на “Стриптийз”. За участието си във филма тя получава 12,5 млн. долара, което я прави най-високоплатената актриса в Холивуд. Мур обаче отнася много критики за този рекорден за жена през 90-те години хонорар. Обвиняват я, че

не се е посвенила да се разголи пред камера за пари,

въпреки че е майка на момичета. Нейни голи снимки на корицата на модно списание, докато е бременна, също не са приети добре. Тогава актрисата запазва мълчание, но наскоро се върна към този период от живота си.

“Не разбрах защо това се превърна в толкова голяма тема и защо бременните жени трябва да бъдат скрити. Мисля, че се опитваха да ме засрамят, че съм направила филм, който се занимава със света на събличането и голото тяло”, каза тя в интервю. Когато снима “Стриптийз”, тя е омъжена за колегата си Брус Уилис и добре знае колко получават мъжете актьори. Така че не се притеснява да поиска голям хонорар, а и да покаже, че дамите в Холивуд несправедливо са третирани като професионалисти втора ръка. “Ако върша същото количество работа, защо да не го направя”, разсъждава Деми Мур.

Последната ѝ роля във филма “Веществото” (The Substance) е сякаш създадена за нея. Мур играе 50-годишна фитнес звезда, която е уволнена от телевизионното си шоу, тъй като вече не отговаря на непостижимите критерии за красота на Холивуд. Чувствайки се отхвърлена от обществото и града, който обича, героинята Елизабет Спаркъл се решава да използва продаван на черния пазар нов наркотик. Веществото се рекламира като средство за създаване на по-млада и красива версия на човека, който го приема. Има обаче ужасяващи странични ефекти. Освен това старото и младото аз на Елизабет трябва да си сменят местата на всеки седем дни. Привлекателността на младостта и съвършеното тяло, изисквано от телевизиите, се оказва твърде силно и старата версия, играна от Мур, тества граници, за да види кое е най-лошото, което може да се случи, ако изкара още един-два дни млада.

“Веществото” имаше премиера на фестивала в Кан, където спечели награда за най-добър сценарий, но получи доста противоречиви оценки от филмовите критици. Едни го определиха като наистина смел проект и нещо, което никой не е дръзвал да прави до момента, а

играта на Мур – фантастична и за “Оскар”

Други обаче го нарекоха отвратителен и затвърждаващ мъжките предразсъдъци за остаряването.

Самата актриса каза, че е очаквала противоречивата реакция, тъй като темата, която се разисква във филма, е прекалено дълбока. Тя също била изтласкана доста от зоната си на комфорт по време на снимките, но било страхотно да приеме това предизвикателство.

Когато се запознах със сценария, осъзнах колко брутално можем да се отнасяме към самите себе си, казва актрисата. За да изиграе Елизабет, тя използва не само артистичния си опит, но и този на жена, преживяла жестокости в живота си.

Деми има тежко детство и особена връзка с майка си. В биографията си разкрива, че това е оставило голям отпечатък върху нея и вероятно на него се дължи склонността ѝ към унищожително поведение. Когато е на 15 г.,

майка ѝ приема 500 долара от непознат мъж, който изнасилва Деми

След шокиращата случка тя напуска дома си. Жени се млада и започва филмова кариера. Сблъсквайки се с огромното напрежение в Холивуд, години наред страда от алкохолна и наркотична зависимост, хранителни разстройства. Заради тях в един момент трите ѝ дъщери спират да общуват с нея. След като се подлага на рехабилитация обаче, успява да възстанови добрите си отношения с тях.

По време на снимките на “Веществото” често се връща към този период от живота си. Спомня си как от сутрин е започвала да пие или да се дрогира, за да се справи със стреса и високите очаквания, които има към нея. Как е била обсебена от манията на перфектно тяло и е тренирала като луда.

“Този филм е и за мъжката гледна точка към идеализираната жена, която ние като жени сме приели. Не става дума за това какво ние искаме да правим, а за това, което причиняваме на себе си в търсене на одобрение. Моята героиня повтаря точно този модел”, казва Деми Мур. И признава, че “Веществото” ѝ е върнало любовта към актьорството.

Това беше част от моето събуждане, казва холивудската звезда, която имаше големи пропадания в актьорската си кариера през годините, три провалени брака и няколко разочароващи връзки.

Светът я видя като най-добрата баба в бикини

“Мисля, че смехът и усмивката са едни от най-добрите антидоти срещу стареенето. Все още гледам на себе си като на 5-годишна”, написа в социалните мрежи Деми Мур, след като през миналата година стана баба. Най-голямата ѝ дъщеря роди момиченце, което бе кръстено Луета.

Това лято снимка на баба и внучка, които вървят по кей, направо се превърна в сензация. На нея двете са по бански, като 61-годишната актриса изглежда в страхотна форма. Тъй като е с бейзболна шапка, скриваща лицето ѝ, повечето хора я мислят за майка на детето. По-бдителните обаче я разпознават и пишат, че Мур е най-добрата баба в бикини, което бързо се подема и от таблоидите по света.

Актрисата казва, че от няколко години най-сетне е намерила баланс в грижата за тялото си. Продължава да е на сурова веганска диета, но вече не тренира толкова изтощително. Не крие, че се е подлагала на пластични операции, но смята, че младежкото ѝ излъчване се дължи преди всичко на здравословни навици като разходки на открито, медитация, йога и добро хидратиране на кожата.

Други от Възход и падение

ASAP Rocky от самото начало е знаел, че Риана ще бъде един ден майка на децата му

Рапърът A$AP Rocky разкри, че винаги е знаел, че един ден Риана ще бъде майка на децата му. В интервю за W Magazine Раким Мейърс, както е истинското му име, сподели: "Ние имаме много дълга история

60 платна в изложба разказват за живота и таланта на художника Симеон Николов

60 живописни картиин са част от юбилейната изложба на Симеон Николов в зала „Райко Алексиев" в Съюза на българските художници (СБХ). Идеята на експозицията е да се представи цялостно творчеството на

Меган Маркъл и принц Хари си купиха вила по-близо до кралското семейство

Херцозите на Съсекс придобиха недвижими имоти в Европа, след като настоящият крал на Великобритания и баща на Хари ги помоли да напуснат Frogmore Cottage в Уиндзор

Offset обвини бившата си Карди Би, че му е изневерила, докато е била бременна с детето му

Рапърът Offset обвини бившата си жена Карди Би, че му е изневерила докато е била бременна с третото му дете. На фона на поредната им раздяла, изпълнителят провокира отново като я призова лично да си

Слави Трифонов от звезда на тв екрана в звезда за политиката, без да е на живо в нея

Слави Трифонов няма да е депутат, едва ли пак ще го гледаме и като водещ на тв шоу, но той вече е фактор в политиката, без да е на живо в нея. И това сякаш е неоспоримият факт за продуцента и лидер

>