След 2 месеца арест Гайтански излиза на свобода, не можел да получи добро лечение там (Обзор)

17.10.2024 22:00 Ана Михова
Съдът остави Румен Гайтански-Вълка в съда

Здравословни проблеми, но и съдействие на разследващите извадиха от ареста Румен Гайтански-Вълка след два месеца престой там. Бизнесменът, който сам се предаде на 16 август, излиза на свобода срещу 250 хил. лева гаранция. Решението на съдия Виктор Чаушев от Софийския градски съд не е окончателно, но е малко вероятно да бъде отменено, защото и прокуратурата настоя за парична гаранция и едва ли ще го протестира. Причината е, че здравословното състояние на Гайтански не се подобрявало и се нуждаел от адекватно лечение. От какво страда 67-годишният бизнесмен, не стана ясно, защото адвокатката му Галя Гълъбова настоя тези лична информация да не се разгласява. Тя дори поиска делото да се гледа при закрити врата, но съдията не се съгласи.

От думите ѝ се разбра, че от втория ден на задържането Гайтански е в лечебни заведения - болницата към затвора и МВР болница.

Бизнесменът е обвинен, че е подбудил към длъжностно присвояване на 148,5 млн. лева необезпечен кредит от ББР през 2019 г. Освен него обвиняеми са още бившият съдия Иван Георгиев, който управлявал фирмата, взела кредита, и бившият шеф на ББР Стоян Мавродиев, който пък е в неизвестност.

По време на делото в четвъртък стана ясно, че Гайтански е съдействал на разследващите. Той на

няколко пъти дал обяснения,

като последният бил на 8 октомври. Предоставял и всички документи, които му били поискани.

“До момента били разпитани повечето свидетели и били събрани 74 тома доказателства”, съобщи адвокат Галя Гълъбова.

Преди да пусне срещу гаранция Гайтански, съдия Чаушев обстойно се спря на доказателствата, събрани до момента. Той уточни, че мнението, което изразява, не ангажира разследващите. От определението му стана ясно, че тезата на прокуратурата за извършено длъжностно присвояване за момента не е доказана. До момента по делото имало доказателства, че са представени два несъществуващи договора като обезпечение на кредита. Това обаче водило до извод за извършване на престъпление от Иван Георгиев.

После съдията обстойно се спря на обвинението на бившия шеф на ББР Стоян Мавродиев, който е разследван като същинския извършител на присвояването. Според обвинението Гайтански е подбудител, а Георгиев - помагач.

“За да има присвояване от страна на Стоян Мавродиев, трябва да са събрани доказателства за пряк умисъл, но такива няма”, каза още съдия Чаушев. Той обърна внимание на двама свидетели от ББР - Николай Мирчев и Андон Георгиев (единият бил съветник на Мавродиев, а другият работил в кредитния отдел на банката). Разследващите

не били положили усилия да изяснят участието им в сделката

Друга свидетелка - Малинкова, е казала, че Мирчев представил двата договора, които са част от обезпеченията на кредита. Не били изследвани също така връзки на Андон Георгиев с Иван Георгиев от времето, когато той е работил като съдия в Софийския районен съд.

Съдът цитира показания на Красимир Петров за среща на Румен Гайтански, Иван Георгиев, оценители и други хора, на която Гайтански давал указания и съвети, като така демонстрирал, че всички замесени дружества са зависими от него.

След заседанието от прокуратурата заявиха, че повдигнатите към момента обвинения може да бъдат прецизирани, както и че е възможно да има и други обвиняеми.

Други от От страната и света

Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в село Узунджово за два дни

Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

Вижте последните мигове на лидера на "Хамас" (Видео)

Видео на последните мигове на убития вчера лидер на "Хамас" Яхия Синуар беше разпространено из социалните мрежи. То е заснето с дрон от мястото, на което е бил ликвидиран

В Пловдив събират безплатно старите електроуреди

В стремежа си да насърчи опазването на околната среда и да улесни рециклирането на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, Община Пловдив предлага безплатна услуга по събиране на

Митничари задържаха 5000 кутии контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"

Митническите служители на граничния пункт "Капитан Андреево" откриха и задържаха 100 000 къса (5000 кутии) контрабандни цигари при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова излезе на свобода

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова напусна следствения арест. Тя излезе на свобода след решението на Софийския градски съд, но отказа какъвто и да било коментар пред медии

>