5-о поколение в гледането на рози изобрети 100% биобрашно от цвета им

17.10.2024 14:46 Деляна Къркеланова
Зам.-министърът на икономиката Николай Павлов връчи отличие на Огнян Кириаков (вляво) от “Логон” ЕООД.
Огнян заедно със съпругата му Нели.

Вдъхновява ни, че помагаме - по-важно е от парите, казват от “Логон” ЕООД

100% биобрашно от цвят на роза, което действа като разхлабително и помага за прочистване на стомашно-чревния тракт. Това е най-новият иновативен продукт на една малка семейна компания - “Логон” ЕООД, която доказва, че мястото на розата не е само в парфюмерийната и козметичната индустрия.

Нели и Огнян Кириакови са съпрузи и вече петото поколение, което се занимава с отглеждане на красивия храст. Фамилната традиция е още от края на XIX в. Прадядото на Нели - Минчо, е отглеждал роза дамасцена в допълнение към обичайните култури по това време. Сега в района на Карлово се обработват 200 декара от нея и 90 декара лавандула.

“Логон” получи награда в конкурса “Големите малки” за иновативна фирма. Наградата им връчи зам.-министърът на икономиката Николай Павлов.

Розата не е достатъчно използвана в здравословното хранене и това беше нашата мисия. Гарантираме като производител, че продуктите са биологично отглеждани и искаме да сме вдъхновение за млади предприемачи, които правят стъпката да се захванат с нещо коренно различно, както направихме ние, каза собственикът Огнян Кириаков.

Във ваше лице ние сме партньор, който ще подкрепи усилията ви за растеж”, увери зам.-министър Павлов.

Това, което наистина отличава “Логон” от останалите, е, че са 100% био - не се използват никакви пестициди и вредни обработки.

В момента това е всичко, което правим, 95% от бизнеса, който сме аз и жена ми. През лятото се разрастваме, когато стане време за розобер. Тогава наемаме по 100-150 души за събирането на цвета, казва Кириаков.

Със съпругата му са успешен пример за хора, променили осъзнато живота и професията си.

В един момент си дадохме сметка, че сме пракарали достатъчно време в офиси. В каквато и фирма да си, ритъмът е един и същ, затова го сменихме с нещо, което е свързано с природата. Когато отидем на полето, страшно много се зареждаме, изключително красиво е, споделя с вълнение Огнян Кириаков. 2018, 2019 и 2020 година били трудни за тях, целият сектор бе в криза заради ниската изкупна цена на розовия цвят и семейството не можело да покрива разходите си.

Тогава решихме, че ще правим нещо, за да си съхраним цвета, а именно да го сушим. Брашното ни смени фокуса. Обикновено отнема време да узрееш. Започнахме да четем много и намерихме медицински проучвания, които доказват, че в брашното от роза се съдържат полезните съставки, които ги има и в свежия цвят, връща лентата собственикът на “Логон”. Разбира се, предлагат и традиционни продукти като флорални води, етерични масла, различен по вид восък и др. А тази година успели да регистрират брашното като хранителна добавка под името “Розалакс”. То не съдържа захар и е подходящо за хора, които страдат от диабет, имат инсулинова резистентност или просто приемат по-малко въглехидрати. Освен това хранителната добавка действа като мощен, естествен антиоксидант със съдържащите се в него витамини А, Д и Е, мастни киселини и флавоноиди.

Получихме много позитивни отзиви. Вдъхновява ни, че помагаме на хората и за нас това е по-важно от парите, казват собствениците на фирмата.

Имат още много идеи за иновативни продукти. Вярват, че дават пример и на други предприемачи, съветвайки ги да погледнат назад в корените си и да не се страхуват да създават проекти в сферата на устойчивото земеделие.

Други от От страната и света

Влошава се финансовото състояние на "Мини Марица-изток"

Финансовото състояние на държавните "Мини Марица-изток" се влошава. Държавата ще плаща заплатите на работниците до лятото на следващата година, когато синдикатите очакват да бъде приет план за

Разследват документни престъпления в Пазарджишкия театър

Документно престъпление в Пазарджишкия театър разследва районната прокуратура в Пазарджик. Образувано е досъдебно производство срещу длъжностно лице. В периода от 2021 г. до края на 2023 г

В неделя отново избират кмет на монтанското село Габровница

1000 броя бюлетини са доставени за местните избори за кмет в монтанското село Габровница. Това съобщи говорителят на Районна избирателна комисия Петко Петков. Имащите право на глас са 950

Иво Недялков: Нито едно голямо богатство в България не е заченато без сношение с държавата

Нито едно голямо богатство в България не е заченато без сношение с държавата. Това заяви юристът и предприемач Иво Недялков, известен като Фараона. "Всяко голямо богатство, с редки изключения

Икономист: Приходите трябва да наваксат ръста на разходите в бюджета

Приходите в бюджета трябва да наваксат ръста на разходите. С 20% нарастват разходите, а с едва около 14% приходите, тези 6% трябва да бъдат обрани. Това каза икономистът Васил Караиванов

>