Над 50 хил. семейства вече знаят как най-добре да отгледат децата си

17.10.2024 13:17 Христо Николов
Наградата на “Академия за родители” бе връчена на създателката ѝ Мариела Станулова (вдясно) от издателя на “24 часа” Венелина Гочева.

С над 400 обучения “Академия за родители” им дава ценен опит и помощ от специалисти безплатно 

Не от филм или книга, а от реална житейска случка се ражда идеята за “Академия за родители”. Докато нейната основателка Мариела Станулова бута количката с малкото си дете, попада в опасна ситуация. На тротоара имало паркирана кола, която я принуждава да слезе с количката на пътното платно, без да види, че насреща се задава каруца. Кочияшът някак успял да спре коня в последния момент и ударът се разминал. Мариела направила забележка на шофьора на колата, но последвала груба реакция.

Замислила се как да възпита детето си, за да не стане като въпросния шофьор. Осъзнах, че

не съм била обучавана как да възпитам детето си,

как да направя от него добър човек. Това е нещо, за което никой родител не е бил подготвен, казва Мариела.

“Академия за родители” получи награда в конкурса “Големите малки” в категория “Социално предприемачество”. За 10 г. академията е организирала над 400 обучения и е достигнала до над 50 хиляди семейства със знания и опит как се отглеждат деца.

Наградата бе връчена от издателя на “24 часа” Венелина Гочева. И в момента в обществото ни е актуална темата, че е крайно време да се промени начинът на общуване между училище и родителите, каза Гочева и призова академията да участва в тази промяна със своя ценен и богат опит.

Oт много време мечтаем да подкрепяме родителите, много пъти са ни казвали, че има счупена комуникация, но истината е, че училищата наистина имат нужда да работят с родителите, както и със специалисти. Подкрепа има, родителите не сме сами, увери Мариела Станулова.

Когато стартира академията, Мариела решила да потърси хора, които имат специализирани познания по различните аспекти на възпитанието. А след това създава фондация “Три” и организираните от нея събития “Академия за родители”. Първото е през 2015 г. - в рамките на 2 дни има над 30 лекции и работилници за родители.

“Академия за родители” не събира входни такси за лекциите и обученията. Намерила е друг бизнес модел - работи с фирми, които произвеждат или търгуват със стоки за деца и родители. Даже напоследък се е случвало компании да се обаждат във фондацията с молба да им се организира обучение на служителите по теми, които са полезни както за работата им, така и за семейния баланс.

Не се плаща и на лекторите, защото работят със специалисти, които искрено искат да подкрепят семействата и да бъдат полезни на обществото.

Мариела вярва, че след 5 години ще е в състояние да създаде мрежа от препоръчани специалисти из цялата страна, които сами да организират обучения и да подкрепят родителите в различните предизвикателства, пред които се изправят.

Искаме родителите да знаят, че не са сами

и има кой да им подаде ръка в труден момент. Освен това искаме да подкрепим детските градини и училищата, за да могат те също да партнират по-успешно със семействата. И да имаме общност от осъзнати и дейни родители, специалисти и организации, казва основателката на “Академия за родители”.

Други от От страната и света

Бусове без номера в Смолян и Кърджали задигат дърва - били за гласове на изборите (Обзор)

Незаконен дърводобив с дерегистрирани бусове в две области - това са резултатите на две от 189-те акции срещу купувачи на гласове в страната. За схемата съобщи вътрешният министър Атанас Илков

Влошава се финансовото състояние на "Мини Марица-изток"

Финансовото състояние на държавните "Мини Марица-изток" се влошава. Държавата ще плаща заплатите на работниците до лятото на следващата година, когато синдикатите очакват да бъде приет план за

Разследват документни престъпления в Пазарджишкия театър

Документно престъпление в Пазарджишкия театър разследва районната прокуратура в Пазарджик. Образувано е досъдебно производство срещу длъжностно лице. В периода от 2021 г. до края на 2023 г

В неделя отново избират кмет на монтанското село Габровница

1000 броя бюлетини са доставени за местните избори за кмет в монтанското село Габровница. Това съобщи говорителят на Районна избирателна комисия Петко Петков. Имащите право на глас са 950

Иво Недялков: Нито едно голямо богатство в България не е заченато без сношение с държавата

Нито едно голямо богатство в България не е заченато без сношение с държавата. Това заяви юристът и предприемач Иво Недялков, известен като Фараона. "Всяко голямо богатство, с редки изключения

>