Здравословен чипс? Има – българска фирма го прави от плодове и зеленчуци

17.10.2024 09:46 Деляна Къркеланова
Отличието бе връчено от Йорданка Чобанова, ръководител на представителството на Европейската комисия в България, на Гергана Станчева (вляво).
Фирмата прави най-разнообразни чипсове.

Продуктът бързо става любим на веганите, спортистите и планинарите, защото е лек и не заема място, но в същото време е много хранителен

“Сър Найс” ООД е единствената компания у нас, която предлага на пазара здравословен чипс, и то не от какво да е, а от плодове и зеленчуци.

Идеята хрумва на младо семейство. И аз, и мъжът ми много дълги години сме работили в ресторантьорския бранш и още тогава осъзнахме, че в Америка има тренд да се сушат цитруси и пробвахме да направим същото тук, разказа Гергана Станчева.

“Сър Найс” получи награда в конкурса на “24 часа” “Големите малки” в категория “Иновативна фирма”. Тя бе връчена от Йорданка Чобанова, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.

Иноваторите са далеч отвъд хоризонта и виждат неща, които ние не можем. Те са дръзки, те опитват и никога не се отказват, и тази награда е доказателство за това. Тези хора са визионери. В Европа има много талант, но все още има какво да се направи по отношение на иновациите. Разчитаме на българските предприемачи, каза Чобанова.

Стартирахме преди 8 години с пет продукта, сега имаме около 50. Вие сте нашето вдъхновение да ви радваме със здравословни чипсове и не само, каза Гергана Станчева. Със съпруга ѝ първо експериментират само с чипс от цитруси. Получава се и минават и на други плодове и зеленчуци.

Разбрахме, че са много полезни и запазват доста качеството си след сушене, затова ги пуснахме в търговската мрежа. Много нашумяха при веганите, спортистите, планинарите, катерачите, защото са изключително леки и в същото време много хранителни, изброява предимствата Гергана. Освен чипс фирмата предлага и плодови кожи, пудри, цветя и др.

Самият продукт e 100% натурален, без добавена захар, консерванти, оцветители или каквито и да е допълнителни вещества, което го прави изключително здравословен. Изцяло е запазен цветът, вкусът и ароматът. Иновативната технология на производство позволява да се премахне 90-95% от съдържащата се вода в продукта, без да се губи нито едно от полезните му качества. Количественият състав на веществата се запазва, като показател за това е наличието на фибри и витамин С. Заради уникалните си качества чипсът бързо успява да спечели доверието на клиентите и в момента може да бъде открит в над 90 бара в столицата и по Черноморието, в 5-звездни хотели и биомагазини.

Предлагаме чипс от домати, тиквички, сладък картоф, цвекло, патладжан. От плодовете имаме от ябълки, круши, ягоди, малини, райска ябълка, диня, мандарина, пъпеш, праскова, манго, ананас, киви, златно киви и още други. Голяма част от продуктите ги вземаме от производители в България, а цитрусите - от две ферми в Гърция и Испания, разкрива още Станчева.

Най-голямата трудност за семейството било да узаконят продукта, защото в Българската агенция по безопасност на храните не можели да си представят какво е плодов чипс и как точно се приготвя. Това обаче не ги спира и вече са успели иноватори на българския пазар. Предстои да покорят и чужди.

Други от От страната и света

100 дни след като всички видяха как Даниел от Перник рита болна жена, е обвинен за убийство (Обзор)

Заради няколкото дни до навършване на пълнолетие младежът може да получи най-много 12 години решетки Близо 3 месеца след появата на клипа, на който хиляди хора видяха как Даниел Петров рита

Израел убил Синуар “случайно”, но “Хамас” няма да спре войната

Човекът, наричан от Израел “ходещ мъртвец”, е ликвидиран случайно в четвъртък. Убийството на лидера на “Хамас” Яхия Синуар в Газа бе изтълкувано като голяма победа след едногодишно издирване на

Верижна катастрофа в столичния кв. "Люлин", движението е затруднено

7 коли са се сблъскали на кръстовището между бул. "Тодор Александров" и ул. "Вардар" след тунела водещ до кв. "Люлин", стана ясно от публикация във фейсбук групата "Катастрофи София"

“Фантастико” ще усвои терена на отдавна неработещия мултиплекс “Арена Запад”

На мястото ще има търговски комплекс На терена, на който се намира неработещото още от 2019 г. кино “Арена Запад”, “Фантастико” ще изгради търговски комплекс, съобщи в последния си брой “Капитал”

Полицейска операция тече в област Търговище за защита на политическите права и борба с престъпността

В област Търговище се извършва специализирана полицейска операция за превенция на престъпления, свързани с нарушаване на политическите права, и противодействие на конвенционалната престъпност

>